Iesnas ir dažādas

Iesnas ir dažādas

06. Nov 2013, 00:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad mazulim ir iesnas, deguntiņš tek, vai arī - tas ir aizlikts, jāņem vērā, ka iesnas ir dažādas, attiecīgi, arī tikt galā ar tām, bērniņam var palīdzēt dažādos veidos.

Par iesnu veidiem stāsta otorinolaringologs (ausu, kakla deguna ārsts) Dr. Līga Logina.

Iesnas var būt fizioloģiskas.

Tāds iesnu veids ir raksturīgs jaundzimušajiem, un tāda veida iesnas nav jāuztver nopietni. Maziem bērniņiem gļotāda sāk strādāt uzreiz pēc dzimšanas vien daļēji, un tikai vecumā ap 10 nedēļām, sāk tā pamatīgi strādāt deguna gļotāda un deguna dobumi ar pilnu jaudu. Kā stāsta otolaringoloģe Līga Logina, tāds stāvoklis ir normāls līdz pat 2.5 mēnešiem. Fizioloģiskas iesnas nav nekādā ziņā jāārstē ar medikamentu palīdzību. Nepieciešamības gadījumā mazo deguntiņu var izskalot vien ar jūras ūdeni.

Visbiežāk pirmsskolas vecuma bērniem ir iesnas, ko izraisījusi saaukstēšanās vai vīrusi. Vidēji tādas iesnas bērnu apciemo līdz pat 5-6 reizēm gadā. Jāatgādina, ka tāda veida iesnas nav tās, pret kurām būtu jāattiecas vieglprātīgi, jo tās var izraisīt tādus sarežģījumus kā vidusauss iekaisums, infekcijas izraisīta iekaisuma process, kas pārvēršas sinusītā vai deguna blakusdobumu iekaisumā, tāpat iesnas var izraisīt arī ilgstošu klepu.

Tāpēc pie pirmajiem iesnu simptomiem jāpieturas pie noteiktas shēmas:

  • mitrini mazuļa deguna gļotādu ar jūras ūdeni,
  • pēc iespējas retāk izmanto iesnu atsūcējus,
  • lieto deguna pilienus tikai aizlikta deguna gadījumā,
  • ieilgušu iesnu gadījumā jādodas pie pediatra vai ģimenes ārsta, kas novērtēs stāvokli un, iespējams, nosūtīs pie LORa.

Ja iesnas ir pārāk biežas un vidēji tās ir katru mēnesi, iespējams, runa ir par alerģiskām iesnām.

Pirmajos dzīves gados parasti alerģiskas iesnas nav tipiskas, visbiežāk tās parādās skolas gados, bet tās var parādīties arī dārziņa gaitu sākumā vai skolas gaitas uzsākot. Alerģiskas iesnas iedala divos pamata veidos: epizodiskas - īslaicīgas un pastāvīgas.

Alerģiskas iesnas var izraisīt jebkura viela, kas izraisa tāda veida organisma reakcijas. Ja alergēns ir putekļu ērcītes, kas ir praktiski visur, tad tādas iesnas var saukt par pastāvīgām, piemēram, ja iesnas ir vien pēc kontakta ar dzīvniekiem kādā citā mājā ciemojoties, tad alerģiskās iesnas ir epizodiskas.

Tā vai citādi, alerģisku iesnu gadījumā noskaidrot alergēnu palīdzēt var tikai speciālisti, kas veic nepieciešamās analīzes.

Lai arī kāds būtu tava bērniņa iesnu iemesls, aizlikts deguntiņš vienmēr sagādā diskomfortu, pacenties viņam maksimāli palīdzēt, bet neizmantojat medikamentus ļaunprātīgi. Ja iesnas nepāriet vai kaut kas bērna veselības stāvoklī tevi satrauc, vērsies pie pediatra vai LORa.

Lai uzveiktu iesnas un izvairītos no ķīmisko ārstniecības līdzekļu negatīvās ietekmes, labāk izmantot tādus preparātus, kuru sastāvā esošās aktīvās vielas ir dabīgas, piemēram, Quixx. Ķīmiskie deguna pilieni bojā deguna gļotādu un var izraisīt tā saucamās medikamentozās iesnās, tādēļ tos drīks lietot ne vairāk kā 3
dienas. Lietojot tos ilgāk, var rasties pieradums un tūska degunā vēl vairāk palielinās.

20130919103449-28627.jpg

Hipertonisks deguna aerosols no dabiska Atlantijas okeāna ūdens ar vērtīgām minerālvielām un mikroelementiem un alvejas ekstraktu. Deguna kopšanai ikdienā.

Satur tikai dabiskas sastāvdaļas.

Visām vecuma grupām, ieskaitot zīdaiņus no 6 mēnešu vecuma.

Var lietot ilgstoši bez medikamentozā rinīta un pierašanas riska.

Drīkst lietot grūtniecības un zīdīšanas laikā.

Nav ierobežojumu lietošanai kombinācijā ar atsevišķu grupu medikamentiem (nav mijiedarbības).

BEZ KONSERVANTIEM!

Var lietot līdz pat 6 mēnešiem kopš pudelītes pirmās lietošanas reizes.