Hēla: uz bērnu drošību taupīt nedrīkst!

Hēla: uz bērnu drošību taupīt nedrīkst!

11. Jun 2014, 14:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Ietaupīt.Tas varētu būt galvenais apsvērums,kāpēc jaunie vecāki izšķirtos par labu šāda veida autokrēsliņam," uzskata fizioterapeite, ieraugot māmiņu diskusiju Māmiņu Kluba portālā,kur tiek apskatīti Ķīnā ražotie autokrēsliņu alternatīvas. Par to diskutējām šeit, šodien aicinām ieskatīties fizioterapeites Klaudijas Hēlas viedoklī.

Fizioterapeite ieraugot šo autokrēsliņa variantu uzreiz nosaka, ka šāds noteikti nebūs piemērots bērniem braukšanai automašīnai.

"Tā kā šim autokrēsliņam atšķirībā no veikalos nopērkamajiem sertificētājiem, drošības jostas iespiežas bērna ķermenī, sadursmes gadījumā var tikt savainoti iekšejie orgāni,"  atklāj Klaudija Hēla. "Visiem autokrēsliņiem svarīga ir piecu punktu drošības sistēma, kas pasargās bērnus no trieciena."

Vēlreiz aicinām ieskatīties kritērijos,izvēloties drošu autokrēsliņu!

Piemēro autokrēsliņu mazuļa augumam

Aizdomājoties par autokrēsliņa maiņu, pirmkārt vienmēr pievērsiet uzmanību tam, kur atrodas mazuļa galva - ja tā jau lien ārā no krēsliņa, tātad, bērniņam tajā nav ērti, un pats galvenais - viņam šajā krēsliņā atrašanās nav droša, mazulis var sasist galviņu vai arī izmežģīt kādu kakla skriemeli. Tāpēc, tiklīdz redzat, ka mazuļa galva jau ir virs atļautā līmeņa, pienācis laiks pāriet uz citu krēsliņu.

Pārbaudi drošības sertifikātus

Izvēloties krēsliņu, pārdevējam noteikti jājautā, vai potenciālajam pirkumam ir drošības sertifikāti, vai tas atbilst standartiem, un ir pārbaudīts crash-testos. Tādām lietām noteikti jābūt norādītām dokumentos, kas ir komplektācijā ar krēsliņu.

Ir divas vadošās autokrēsliņu drošības pārbaudes organizācijas, kas veic pārbaudi uz crash testiem - ADAC un vācu uzņēmums Stiftung Warentest. Katru gadu jūnijā internetā tiek publicēti testu rezultāti, kas novērtēti pēc visām drošības prasībām, tāpēc pirms autokrēsliņa iegādes vislabāk būtu iepazīties ar šiem reitingiem.

Pārliecinies par drošu piesprādzēšanu

Autokrēsliņam jābūt piecu punktu drošības sistēmai, tātad - uz katra pleca jābūt drošības siksnai, stiprinājumam starp mazuļa kājiņām arī, jo šāda sistēma fiksē mazuli stabili, ļaujot izvairīties viņam no nepareizas pozas ieņemšanas avārijas gadījumā, tātad - viņš būs vairāk pasargāts no traumām tieši šādā krēsliņā.

Pārbaudi aizsardzības malas

Tāpat jāatceras arī par galviņas stabilitāti - jābūt ir labam pagalvītim un aizsargājošiem spilventiņiem sānos. Nevadieties pēc mīta "tiem jābūt mazākiem, lai mazulis labāk redzētu, kas apkārt notiek", no tiem ir atkarīgs drošības līmenis, tātad labāk, ka tie ir lielāki un mīkstāki, jo tādi labāk absorbē triecienu no sāna sadursmes gadījumā.

Stiprinājumiem jābūt uzticamiem!

Vairums mūsdienīgo krēsliņu aprīkoti ar ISOFIX sistēmu, kas nozīmīgi atvieglo krēsliņa piestiprināšanu automašīnā, un stabili fiksē arī pašu krēsliņu, kas nozīmē - vairāk drošības bērniņam neparedzētu situāciju gadījumā.

Uzzini, no kā krēsliņš izgatavots!

Jāpievērš uzmanība arī materiālam, kas sedz autokrēsliņu. Ražotāji piedāvā plašā izvēlē dažādus materiālus un to krāsas, un tomēr - izvēle ir vecāku rokās. Ja bērniņš dzimst vasarā, labāk izvēlēties pēc iespējas dabīgāku materiālu, lai mazulis mazāk svīstu. Tāpat jauno autokrēsliņu modeļiem autokrēsliņa pārvalks ir noņemams, lai to varētu viegli izmazgāt.

Izvērtē laiku,ko bērns pavada autokrēsliņā

Mūsdienīgi vecāki ir ļoti mobili, un tomēr, ņemiet vērā, ka autokrēsliņš jālieto tikai nepieciešamības gadījumā, tātad - braukšanas laikā, nevajadzētu doties pastaigā ar bērnu autokrēsliņā vai uz veilkalu, parku, jūras krastu utt. Līdz gada vecumam mazuļa mugurkauls vēl nav pietiekoši spēcīgs, tāpēc viņu autokrēsliņā nebūtu vēlams turēt ilgstoši, mugurkauls var deformēties.

Fizioterapeiti iesaka pirmajos sešos dzīves mēnešos mazuli vizināt autokrēsliņā ne ilgāk kā 30-45 minūtes.

Kad mazulis paaudzies un jau labi sēž, šo laiku var pagarināt līdz 2 stundām. Ja jums jābrauc garāki gabali, taisiet pieturas, ņemiet bērnu ārā no krēsliņa, dodiet viņa mugurkaulam iespēju atpūsties. Atpūtai būtu jāilgst 15-20 minūtes, ja mazulis jau staigā, lieliski, ļaujiet viņam patipināt.

 

Māmiņu Klubs

SATIEC FIZIOTERAPEITI KLAUDIJU HĒLU MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ LEKCIJĀS UN INDIVIDUĀLĀS NODARBĪBĀS!