Glābējsilītei Latvijā aprit desmitā gadadiena

Glābējsilītei Latvijā aprit desmitā gadadiena

09. Sep 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijā pirmā Glābējsilīte – vieta bērna dzīvībai tika atklāta tieši pirms 10 gadiem, 2009.gada 8.septembrī, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā. Šobrīd Latvijā darbojas 8 Glābējsilītes, pateicoties kurām projekta darbības laikā Latvijā ir izdevies glābt 47 jaundzimušo dzīvības. Lai atskatītos uz projekta izveidi, pārrunātu līdzšinējo darbību, rastu atbildes un lūkotos nākotnē, septembra nogalē notiks konference “Glābējsilīte Latvijā: 2009-2019”.

Konference notiks šī gada 27. septembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas telpās, un tajā pulcēsies Glābējsilītes projektā iesaistītās puses un sadarbības partneri: pašvaldību, slimnīcu un bāriņtiesu pārstāvji, sociālie darbinieki, policijas, ministriju un mediju pārstāvji, atbalsta organizācijas, mecenāti un projekta atbalstītāji jau no tā pirmsākumiem.

Konferences dienas plāns ir sadalīts četros paneļos jeb daļās. Konferenci ar uzrunu klātesošajiem atklās Irēna Kucina, Valsts prezidenta padomnieku biroja vadītāja, padomniece tiesiskuma un ES tiesību politikas jautājumos, iesaistīto ministriju (LR Labklājības ministrija, LR Iekšlietu ministrija, LR Veselības ministrija) pārstāvji, kā arī Glābējsilītes projekta vadītāja Laura Zvirbule, stāstot par projekta gaitām Latvijā, statistiku un vajadzību, kam sekos projekta iniciatores Evitas Jaunzemes, Gedeon Richter Pārstāvniecības Latvijā vadītājas, stāstījums par Glābējsilītes idejas pirmsākumiem un projekta ieviešanu Latvijā. Pirmo konferences daļu noslēgs Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas pārstāvja prezentācija par Glābējsilītes bērna profilu.

Laura Zvirbule, Glābējsilītes projekta vadītāja Latvijā: “Ir pagājuši desmit gadi kopš  pirmās Glābējsilītes atvēršanas, un šis ir būtisks laika nogrieznis, kad ir nepieciešams uz mirkli apstāties, sanākt kopā, izrunāt un izvērtēt to, kas bijis un kas vēl būs. Šāda kopā sanākšanas konference notiks pirmo reizi Glābējsilītes darbības laikā. Daudzi, kuri ir iesaistīti šajā bērnu dzīvības glābšanas projektā, ieraudzīs viens otru pirmo reizi. Mēs, Glābējsilītes komanda, vēlamies pateikt paldies ikvienam, kā arī dalīties ar to, ko zinām un aicināt uzstāties citus savas jomas ekspertus, kuru sniegtā informācija var palīdzēt tiem, kuri pirmie satiek bērniņu, kas ielikts Glābējsilītē, kā arī tiem, kuri ir iesaistīti procesos saistībā ar bērna tālāko nākotni.”

Otrais konferences panelis tiks veltīts, lai izglītotu klātesošos par to, kādi procesi notiek, kad bērniņš ir ielikts Glābējsilītē. Ar prezentāciju “Glābējsilītes bērna statuss un tālākās gaitas” uzstāsies Inese Ērgle, Rīgas Bāriņtiesas priekšsēdētāja vietniece. Tam sekos Valsts Policijas pārstāvja uzstāšanās, lai informētu par policijas rīcību attiecībā uz Glābējsilītes bērniem un viņu bioloģiskajiem vecākiem. Par kompetento iestāžu rīcību un bērna tiesisko statusu Latvijā, ja konstatēta bērna atstāšana Glābējsilītē, runās dr.iur. zvērināts advokāts Juris Beikmanis.

Glābējsilītei jeb Baby Box līdzīgi projekti tiek īstenoti arī ārvalstīs. Ar pasaules pieredzi klātesošos iepazīstinās Glābējsilītes projekta vadītāja Edīte Kaņepāja-Vanaga: “Glābējsilītei līdzīgas vietas, kas paredzētas bērnu dzīvības glābšanai, ir daudzviet pasaulē. Katrā valstī atšķiras to tehniskais risinājums - no pīta groza Indijā līdz mūsdienīgām iekārtām Eiropas valstīs. Atšķiras arī to atrašanās vietas – mūra sienā Āfrikā, ugunsdzēsēju departamentos ASV, pie baznīcām vai klosteriem Polijā, slimnīcās citviet Eiropā, arī Latvijā. Glābējsilītes ir tikpat atšķirīgas, cik dažādas ir valstu kultūras. Tomēr būtiskākais ir tas, ka ikvienā vietā ir atradušies cilvēki, kuri nav bijuši vienaldzīgi pret tiem bērniņiem, kuru vecāki ir gatavi viņus pamest bezpalīdzībā.”

Madonas novada domes deputāts un projekta draugs Kaspars Udrass konferencē dalīsies pieredzē par atbalstu sievietei izmisuma brīdī. Tieši Kaspara tālrunis ir pie Madonā esošās Glābējsilītes, lai sieviete, pirms izlemj spert izšķirošo soli, meklētu palīdzību. Šīs daļas noslēgumā ar prezentāciju par riska grupas mammu profilu un Baby Box pieredzi Krievijā uzstāsies konferences īpašā viešņa no Krievijas, Elena Kotova, labdarības organizācijas Kolibel Nadezdi pārstāve. Tieši Elena, iedvesmojoties no Latvijas piemēra, atvēra vairākus Baby Box Krievijā, kā arī nodibināja atbalsta fondu, kas sniedz atbalstu jaunajām māmiņām un ģimenēm, kuras ir nonākušas grūtībās.

Konferences noslēdzošajā daļā par tēmu “Bērns kā vērtība” runās Latvijas Bērnu Fonda pārstāve Veronika Butāne. Par bērna iekšējo pasauli pēc ievietošanas Glābējsilītē un viņa tālākās dzīves psiholoģiskos aspektus lekcijā “Ievietošana Glābējsilītē – trauma bērnam? Kā to pārvarēt” atklās Inga Kimbore-Āboliņa, Latvijas Psihoterapeitu biedrības sertificēta psihoterapijas speciāliste. Brīdī, kad bērniņš dodas uz jaunām mājām, viņam līdzi tiek dota Ceļavārdu kaste. Par šiem ceļa vārdiem bērnam un jaunajiem vecākiem pašā konferences noslēgumā dalīsies Laura Zvirbule, Glābējsilītes projekta vadītāja un Linda Vītoliņa no labdarības kustības Sirds siltuma darbnīca.

Pirms konferences plkst. 9`30 – 10`30 Latvijas Nacionālās bibliotēkas telpās (8.stāva lasītavā) notiks preses konference, kurā runās projekta Glābējsilīte vadītājas Latvijā, LR Iekšlietu ministrijas, LR Veselības ministrijas un LR Labklājības ministrijas pārstāvji, Latvijas Bērnu fonda vadītājs Andris Bērziņš, kā arī ilggadējo projekta mecenātu pārstāvji no Gedeon Richter pārstāvniecības Latvijā, ceļu būvniecības sabiedrības Igate un Pētera Avena fonda.

Glābējsilīte – vieta bērna dzīvībai sniedz iespēju izdzīvot un dzīvot bērnam, kura bioloģiskie vecāki ir gatavi izdarīt noziegumu, jo nevēlas savu mazuli. Glābējsilītes mērķis ir ne tikai izglābt mātes nemīlēta un negribēta bērna dzīvību, bet arī rosināt sabiedrībā diskusiju par ģimenes plānošanas jautājumiem.

Papildu informācija par Glābējsilītēm Latvijā: www.glabejsilite.lv vai www.babybox.lv.