Gatavojies krūtsēdināšanai ar partneri jau grūtniecības laikā!

Gatavojies krūtsēdināšanai ar partneri jau grūtniecības laikā!

04. Dec 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Krūts ēdināšanas speciāliste Sandra Lase pastāstīs tev par piena bankas veidošanu un atbildēs uz krūts ēdināšanas jautājumiem! Kādus jautājumus visbiežāk uzdod topošās un jaunās māmiņas? 

Ļoti labi, ka māmiņas uz nodarbībām ņem līdzi arī topošos tētus, jo viņi nereti atceras to, ko aizmirsusi topošā māmiņa. Un topošajai māmiņai ir nepieciešams arī atbalsts, sapratne. Pēc tam tētis arī saprot, kas ar māmiņu notiek, un zin, kā viņai palīdzēt.

Piena maisījums = slikta mamma?

Nekādā gadījumā jo tāpēc nemīlam bērnu mazāk, ka viņu ēdinām ar mākslīgā piena maisījumu. Un tomēr, ja kaut kas nesanāk, vienmēr ir vērts tomēr pacīnīties, meklēt speciālistus, kas ir gatavi palīdzēt, atrodot konkrētajai situācijai risinājumu.  Ir ļoti reti tie gadījumi, kad mammas piens pazūd pavisam un to nav iespējams atgriezt. Tieši piena vērtīguma dēļ vajadzētu viņu ēdināt ar mammas pienu. Nemaz nerunājot par imūnsistēmas uzlabošanu, ko sniedz tieši mammas piens.

Bērniņš svīst ēdot krūti

Bērniņš zīž, ir mammas rokās, un var pastiprināti svīst. Starp citu, tas var būt arī labs un ātrs veids, kā bērnu sasildīt. Bet ir tomēr gadījumi, kad tā nav norma, tāpēc jādodas pie ģimenes ārsta, lai noskaidrotu, vai nevajag veikt kādus izmeklējumus. Var nodot analīzes, lai pārliecinātos, vai netrūkst D vitamīns.

Atgrūšana pēc paēšanas

Tas nav tāpēc, ka bērniņš ir pārēdies. Bērniņam ir barības vads, un sfinkteris, kas tā kā muskulis palīdz noturēt pieniņu puncī. Pēc katras ēdienreizes tas drīkst būt aptuveni 1 ēdamkarotes apjoms, ko bērniņš atgrūž. Normāli ir arī, ja reizi dienā bērniņš atgrūž 3 ēdamkarošu apjomu piena. Pārsvarā tas pēc 6 mēnešu vecuma, bērniņam augot, mazinās.

Bērniņš nekad neatgrūž visu, un bērniņš pie krūts jāliek pēc pieprasījuma. Viņš var gribēt vēl pat pusstundu pēc ēšanas. Viņš pats regulē, cik daudz un bieži viņam vajag ēst. Tā vairāk ir intuīcija. Ir jāsajūt savs bērniņš.

Bērniņš pie krūts - neapmierināts. Par maz piena?

Bērniņš var būt mierīgs un miegains, un tas ne vienmēr liecina par to, ka viņš ir paēdis. Tāpat arī otrādi- ne vienmēr uztraukums liecina par to, ka viņam ēdiena trūkst. Ja bērniņš bieži čurā, ir normāla vēdera izeja, viņš ir paēdis. Bērna satraukumu radīt var pat galvassāpes, čurāšanas, kakāšanas process, vēdersāpes. Tad jāpārliecinās arī par to, kā bērniņš satver krūti, cik pareizi viņš to dara.

Kas liecina, ka bērniņš krūti ņem nepareizi

Ja bērns ir paēdis, un mammai nesāp, krūts ir satverta pareizi - jebkurā pozā. Ja sāp, tad ir skaidrs - kaut kas tajā visā nav pareizi.

Nav pareizas un nepareizas pozas

Ir tikai ērtas un neērtas pozas. Mammai zīdīšanas laikā ir jāatpūšas, un, ja viņa var relaksēties, viņai poza ir piemērota. Ja bērniņš ir mierīgs, arī viņam šī poza der un ir ērta. Atceramies, kā dzeram no glāzes - galvu paceļam un tā ir taisna, tāpat arī ar mazuļiem un krūts zīšanu.

Labprātāk ēd pa nakti, nevis pa dienu

Ja tie ir pirmie mēneši, var gadīties, ka bērniņš ir sajaucis dienu ar nakti. Viņš var dienā gulēt pat 3-4 stundas, bet naktī viņš to visu kompensē. Un ēšanas ritmi viņam ir noteikti, viņš aug 24 stundas diennaktī, attiecīgi viņš var gribēt vienā dienas daļā ēst ik pēc 2-3 stundām, un otrā dienas daļā viņš var ēst retāk. Jāpavēro, kā mazais cilvēks guļ, un varbūt, ka vajadzīgas korekcijas dienas režīmā.

Pēc svara rādītāja ārsts liek piebarot, jo ēd tikai vienu krūti

Var gadīties, ka bērniņam ir muskuļu tonuss vienā pusē, un viņam nav ērti ēst mammas izvēlētajās pozās. Varbūt arī tā, ka mammai pašai ir ērtāk bijis barot no vienas krūts. Pirms dodam maisījumu, būtu ieteikums pastrādāt, pamainīt krūts ēdināšanas pozas, pameklējot alternatīvas iespējas. Nevajadzētu visu palaist pašplūsmā. Bieži vien ārsti tomēr nav zīdīšanas speciālisti, un attiecīgi - ārstiem var nebūt tik liels zināšanu apjoms kā konkrētas profesijas pārstāvjiem. Maisījumu iesaka visbiežāk jo - bērns būs paēdis, svarā būs pieņēmies un viss. Rezultāts ir.

Zīdaiņiem liekais svars, lai gan ēd mammas pienu

Bērns pirmajos 3 mēnešos var pieņemties svarā līdz pat 2kg mēnesī. Dažkārt atšķiras normas no tā, vai mazo cilvēciņu baro ar krūti, vai ar maisījumu. Nevajadzētu šīs lietas jaukt!

Māmiņu Klubs

Diānas Zandes krūtsēdināšanas lekcija topošajiem vecākiem

Sandras Lases krūtsēdināšanas lekcija topošajiem vecākiem