Fizioterapeite: pēc sešu mēnešu vecuma hendlinga principi mainās!

Fizioterapeite: pēc sešu mēnešu vecuma hendlinga principi mainās!

10. Nov 2022, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gaidot bērniņu vai drīz pēc mazulīša piedzimšanas daudzi vecāki labprāt apgūst pareizu mazuļa ceļšanu, nēšāšanu, ģērbšanu jeb vienā vārdā sakot – hendlingu. Taču laikam ejot, mazulis aug un mums, māmiņam un tētiem, būtu jāaug līdzi bērna vajadzībām. Tas nozīmē vien to, ka mazajam aktīvistam, kurš iemācījies sēdēt, apguvis rāpošanu un varbūt pat jau prot piecelties kājās, ir nepieciešama citādāka pieeja.

Tāpēc Māmiņu Kluba Vecāku skolā ir iespēja satikt fizioterapeiti Klaudiju Hēlu nodarbībā "Mazuļa hendlings: sēžam, rāpojam un staigājam", kuras laikā bērni rotaļājas īpaši iekārtotā telpā, kamēr māmiņas papildina savu zināšanu un prasmju krātuvīti.

Augt līdzi bērnam

“Brīdī, kad mazulis vairs neguļ mierīgi uz muguras, mainās arī aprūpe,” stāsta fizioterapeite. “Diemžēl lielākā problēma ir tā, ka vecāki neaug līdzi bērnam, neatlaidīgi turpinot uzvilkt bikses un kreklņu guļus pozā; iedodot rotaļlietu, lai mazulis ir mierīgs un vecāki varētu ātri pagūt nomainīt autiņbiksītes vai apģērbu.”

Līdz šim mazuļa aprūpi bija vēlams veikt lēnām un nesteidzoties, iesaistot mazuli, tagad nekas īsti nav mainījies, tikai tas vairs nav tik vienkārši, jo mazais patiesi iesaistās.

Izvēlies īsto vietu un apstākļus aprūpei

Tad, kad mazulis vēl nesēž, bet tikai veļas vai lien, un mazuli nav iespējams noturēt uz horizinotālā virsmas, tad ieteicams mazuli likt pusslīpā pozā sev klēpī, lai bēbīti lēnām varētu noģērbt. 

Bērna aprūpes vietai nevajadzētu būt tuvu rotaļu vietai, jo tad mazajam nebūs intereses par ģērbšanos, viņš vēlēsies rotaļāties.

Ja bērniņš vēl nav iemācījies sēdēt, taču bieži labprāt atrodas četrrāpus pozā, varam mazo ģērbt, atbalstot uz celīšiem pret savu kāju, tas, iespējams, būs pat vieglāk nekā tad, ja mazais mums atradīsies klēpī.

Tieši tas pats ir ar saģērbšanu – stāstām bērnam, ko mēs darīsim, rādām autiņbiksītes, ļaujam tās pačamdīt, pat pagaršot, ja bērns to vēlas un tikai tad saģērbjam mazo. Vienmēr cenšamies atcerēties, ka aprūpi neveicam tikai no vienas puses, kā mums ērtāk, svarīgi, lai mazais bērna ķermenītis attīstītos simetriski.

Mazulis jau liels! Izvēlies krēsliņu!

Tad, kad bērns ir apguvis sēdēšanas un stāvēšanas prasmes, mēs klēpī viņu vairs neģērbjam, tad vēlams, lai mājās būtu kāds ķeblītis, kuru izmantot aprūpē. Tam jābūt tik lielam, lai bērnam apsēžoties, mazās pēdiņas stabili balstītos pret grīdu.

Mazais vienmēr ir ar skatu pret mums, lai mēs varam veidot acu kontaktu un tad mazo noģērbjam un arī saģērbjam. To pašu varam darīt, bērnam stāvot kājās.

Māmiņas un tēta kontakts ar bērniņu

Autiņbiksīšu maiņa ikdienā noteikti nav piecu minūšu aktivitāte, kuru ātri veic mamma, kā uzskata eksperte-  aprūpe var ilgt pat 15-30 minūtes vai ilgāk: “Mūsu rokas un pieskārieni ir tie, kas pasaka, ko mēs jūtam. Ja visu paveicam ātri, tas nozīmē, ka mēs tajā brīdī nedomājam par bērnu.”

Ja bērniņš aprūpes laikā nebūs saņēmis pietiekami mūsu uzmanības, viņš vēlēsies to kompensēt, atteiksies viens pats rotaļāties, varbūt būs niķīgāks pirms miedziņa – katrai musu rīcībai ir savas sekas.

Apgūsti pareizu hendlingu

Bērniņi, kuri vēl nesēž, neceļas kājās un nestaigā, tiek vienmēr turēti un nēsāti slīpajās pozās, vertikālās pozas ir paredzētas tiem bērniem, kuri paši jau ir vertikalizējušies.

Vēlams vairāk ieklausīties savos bērnos, aiziet uz kādu no Klaudijas nodarbībām, lai saprastu, ko mēs varam ikdienā darīt labāk, lai bērniņam būtu vieglāk iepazīt šo pasauli.

Patiesi – hendlings un bērna attīstība iet roku rokā, tāpēc arī šajās nodarbībās tās ir cieši savijušās – mēs varam gan uzzināt par bērniņa aprūpi, auklēšanu, gan arī par telpas iekārojumu bērna attīstībai un pareizu rotaļāšanos. 

Mums kā vecākiem ir svarīgi apzināties, ka mūsu mazulīši ar katru dienu kļūst pieaugušāki, viņi mainās, tāpēc arī visam apkārt būtu jāmainās – tad bērns jutīsies nodarbināts un aizrautīgi piedalīsies pasaules apgūšanā.

Māmiņu Klubs 

TIEKAMIES FIZIOTERAPEITES KLAUDIJAS HĒLAS PRAKTISKAJĀS NODARBĪBĀS 

Eksperts

Klaudija Hēla

fizioterapeite, PPII Māmiņu Kluba bērnudārzs vadītāja, topošā E. Pikleres pedagoģe
Klaudija Hēla Vecāku skolā