Fizioterapeite: Ar aprūpi nedrīkst steigties

Fizioterapeite: Ar aprūpi nedrīkst steigties

30. Nov 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Viedokļi atšķiras par to, kā pareizi turēt bērnu, uzģērbt rāpulīti, nomainīt autiņbiksītes, vannot, tādēļ no katra speciālista, kuru nāksies sastapt, jāņem tas, kas pašai šķiet piemērotāks. Ja bērnam tomēr ir kāda izteikta problēma, tad pie tās ir nopietnāk jāstrādā un šajā situācijā mazāk jāpaļaujas uz saviem instinktiem.

20121121152813-59391.jpg

“Bērnus nedrīkst salīdzināt.”

Katrs bērns ir īpašs un katram pienākas individuāla attieksme. Nedrīkst domāt, ja man bērnībā mamma darīja tā, tad tagad es tagad tā darīšu arī savam bērnam. Bērns ir jānovēro, jāsaprot, kas viņam patīk, kas ne.

 “Izturies pret mazo cilvēku tā, kā gribi lai izturas pret tevi.”

Ir svarīgi, lai izrādi pret bērnu tādu attieksmi, kādu pati vēlētos saņemt. Ne velti arī pieaugušie viens pret otru attiecina šo teicienu. Tas, ka bērns ir maziņš, nedod iespēju tev būt pārākai un izturēties savādāk.

“Skaties uz bērnu un uzklausi, jo viņam ir, ko tev teikt.”

Klaudija minēja, ka bērns zemapziņā atceras to, kā pret viņu izturies, tādēļ, ja no mazotnes viņu uzklausīsi, pastāv lielāka garantija, ka arī pēc 10, 20 gadiem viņš atbildēs ar to pašu un uzklausīs tevi. 

“Tas, kas patīk jums, ne vienmēr patīk jūsu bērnam.”

Šķita dīvaini, ka mēnesi vecam zīdainim jādod iespēja izvēlēties starp sarkanu un zaļu zeķi, taču kā izrādās, arī šie instinkti saglabājas bērna prātā un vēlāk, kad bērns ir paaudzies, tie nostrādā. Iespēja izvēlēties rada bērnam sajūtu, ka uzticies viņam. Lai arī izvēle starp divu krāsu zeķēm nav tik izteikta zīdainim, tā tomēr pastāv un ar laiku redzēsi, ka bērns tiešām pats spēj izvēlēties. Atceries, ka zīdainim vēl nav attīstījusies krāsu kombinēšanas māksla, tādēļ nevajag paļauties tikai uz to, ko viņš izvēlas, lai nesanāk visas krāsu gammas vienā reizē!

“Runā ar mazo cilvēciņu.”

Kad ir pienācis laiks mainīt autiņbiksītes, pastāsti to arī bērnam. Ar pirmo dienu viņš to noteikti nesapratīs, bet ar laiku, kad viņa deguns priekšā novicināsi jaunas autiņbiksītes, viņš jau jutīs, kas notiks.

“Aprūpe ir lieta, ar ko mēs nesteidzamies.”

Mainām autiņbiksītes, vannojam, pārģērbjam drēbītes – šajos brīžos nedrīkst domāt par to, kas tagad būtu jāizdara vai skatīties, kas labs iet pa televizoru. Katrai darbībai ar bērnu ir jāvelta laiks. Ja tomēr gadās, ka nav laika, tad pasaki to arī bērnam – “mammai nav daudz laika, tāpēc ātri nomainīsim autiņbiksītes.”

Foto: Māris Lapiņš

 

Eksperts

Klaudija Hēla

fizioterapeite, PPII Māmiņu Kluba bērnudārzs vadītāja, topošā E. Pikleres pedagoģe
Klaudija Hēla Vecāku skolā