Fizioloģiskās iesnas jaundzimušajam

14. Dec 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Fizioloģiskās iesnas jaundzimušajam ir pavisam normāls stāvoklis līdz pat 2,5 mēnešu vecumam. Vairāk par šo iesnu veidu stāsta Veselības mājas "Olīva" otorinolaringologs Līga Logina.

Šāds bērna stāvoklis nav jāuztver nopietni. Maziem bērniem gļotāda sāk darboties uzreiz pēc dzimšanas tikai daļēji. Vien apmēram 10 nedēļu vecumā sākas tāds pamatīgāks deguna gļotādas darbs, tāpat sāk darboties pilnībā arī aizdegune. Organisms veic testus. Sākumā tiek pārbaudīts deguna stāvoklis - "sauss", bet pēc tam tiek izmēģināts, kas tas tāds "mitrs". Un te nu vecāki nobīstas, sāk ārstēt iesnas mazulim, lai gan principā tas ir bērniņa normālas attīstības posms, kuram vienkārši jāiziet cauri.

Vecāki nereti pilnīgi nopietni uztver izdalījumus no mazuļa deguna un mazā deguntiņa aizlikumu, un uzreiz sāk izmantot spēcīgas iedarbības preparātus - deguna pilienus, kas uzlabo elpošanu, bet neārstē.

Izplatīta ir arī situācija, kad ārstiem jāmierina vecāki un jāpārliecina par to, ka nevajadzētu izmantot nekādus spēcīgas iedarbības līdzekļus, bet gan izlīdzēties vien ar jūras ūdeni. Ar to, savukārt, deguntiņu var vienkārši paskalot.

Deguna gļotāda jāsargā ir no dzimšanas, jo, lai gan deguns ir maziņš, maza, slima gļotāda var nodarīt ļoti lielu kaitējumu visam bērna organismam.

Esiet veseli!

Māmiņu Klubs

Videotranslāciju piedāvā

20121122135650-75370.jpg

Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai. Pirms zāļu lietošanas rūpīgi izlasiet instrukciju un konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu.

Iphone un Ipad ierakstu skaties šeit!