Dvīnīšu ikdienas režīms: kāds tas ir?

06. Oct 2014, 14:36 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazās dvīņu meitenītes Adrija un Andreta pasaulē nāca pirms pusotra mēneša Jūrmalas slimnīcā. Pa šo laiku mazulītes ir krietni paaugušās, māmiņa atzīst, ka vairs tik vienkārši abas reizē paņemt klēpī neesot. Tāpat ģimene tagad saprotot, ko nozīmē rūpēties par diviem mazuļiem vienlaikus, tas tomēr esot citādāk nekā iepriekš piedzīvotais, lai gan māmiņu līdz šim vēl nav piemeklējusi sajūtu – šo gan es negaidīju.

Konsultē Sandra Lase, zīdīšanas konsultante.

Visgrūtāk paredzamais laiks ir pirmais mazulīšu dzīves mēnesis, jo šajā laikā notiek pielāgošanās – bēbīši aprod ar pasauli, kurā ienākuši, savukārt vecāki ar to, ka par kādu ir jārūpējas 24 stundas diennaktī, taču pēc tam gan var nojaust to, kā veidosies ģimenes dienas kārtība.

"Mēneša vecumā tos ritmus bērni parāda paši, tas ritms ir visai individuāla lieta," atklāj zīdīšanas konsultante. Ar dvīņiem ir interesanta lieta, ka viņi bieži vien sinhronizējas – sāk gulēt kopā un mostie skopā, tad svarīgi mammai apgūt pozīcijas, lai zīdītu viņus vienlaicīgi, tas tiešām ietaupa laiku. Lai gan tas ir mammas izvēles moments, jo ir mammas, kurām patīk viņus ēdināt pēc kārtas, ir mammas, kas iemanās un var zīdīt abus divus kopā."

Māmiņa Inga ir iemanījusies savas mazās dvīņu meitenītes barot reizē, vienīgi naktī pirmā pie pieniņa tiek tā mazulīte, kura pirmā pamodusies. Tieši tāpat ir ar autiņbiksīšu manīšanu – tas notiek pēc vajadzības un nebūt neesot grūtākais uzdevums.

Zīdīšanas konsultante uzsver, ja bēbīši tiek baroti ar mākslīgo piena maisījumu, tad ievērot ritmu ir obligāts nosacījums, jo maisījumu nedrīkst dot biežāk kā reizi divās stundās un arī apjoms noteikts atbilstoši bērna vecumam un veselības stāvoklim. Savukārt mātes pienu bērni zīž dažādi – izēd nelielu porciju, var gribēt lielāku. Ja bērniņu pavērotu, var saprast, ka no rīta mierīgāks, retāk prasa krūti, vairāk guļ, pēcpusdienā vakarpusē ap 18:00 ir nemierīgi, jo nervu sistēma piecieš dienas slodzi, daudz emocijas, ja mēs tur mēģinām ieturēt kaut kādu ritmu, tad bērns vēl vairāk neapmierināts.

Dvīnīšu māmiņa Inga saka, ka ļoti palīdzot pastaigas svaigā gaisā – tad meitenes labi guļot, turklāt arī māmiņai ir laiks izvēdināt galvu.

"Mums visām ir jāmācās atpūsties un rūpēties par sevi. Vislielākā prblēma, ka mēs nemākam par sevi parūpēties, mēs sev to neatļaujam, tāpēc iesaistīt mājas darbu veikšanā palīgus, taisīt ēst, tīrīt māju, citādāk slodze var būt par lielu mammai. Iespējams, sieviete to nejūt mēnesi, divus, taču pēc tam tāds kā lūziens, pārdegānas sajūta, jo stress uzkrājas, tas arī piena daudzumu var ietekmēt," atklāj Sandra Lase.

Tāpēc svarīgi mums – jaunajām māmiņām iemācīties izmantot katru mirkli tam, lai atjaunotu savus spēkus. Mazulīša zīdīšana noteikti ir tas laiks, kad varam atpūsties, to nevajadzētu uztvert kā pienākumu vai darbiņu, kurš mums liek saspringt, tas ir īpašs mirklis, kuru izbaudīt, varbūt pat nedaudz nosnausties, jo īpaši tad, ja mums ir vairāk par vienu bērniņu, kuram veltīt savu uzmanību.

Un taisnība vien ir – pirms esam kļuvušas par māmiņām, mums katrai noteikti ir savs plāns, par to kā viss notiks, tomēr bērniņa piedzimšana ievieš savas korekcijas un mums gibot negribot nākas tām pielāgoties. Tāpēc ļausimies tam, kas ar mums notiek, lai mums būtu nepieciešams pēc iespējas mazāk laika, lai aprastu ar jauno dzīves situāciju.

Māmiņu klubs

Skaties unikālos DVĪŅU dzemdību kadrus!

20140904143202-32300.jpg