Domā par brīvprātīgo iesaisti bērnu ikdienas aprūpē institūcijās

Domā par brīvprātīgo iesaisti bērnu ikdienas aprūpē institūcijās

13. Nov 2017, 09:49 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Novembra otrā pusē darbu valsts veselības aprūpes centru filiālēs sāks Labklājības ministrijas (LM) veidota atbalsta komanda, turklāt plānots izveidot arī brīvprātīgā darba veicēju piesaistes programmu, aģentūru LETA informēja ministrijas pārstāvis Egils Zariņš.

Viņš norādīja, ka atbalsta komanda tiks veidota, lai veicinātu vienotu izpratni par bērnu tiesību ievērošanu un atbilstoša sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojuma nodrošināšanu bērniem valsts sociālās aprūpes centru filiālēs. Tās sastāvā iekļauti pārstāvji no LM, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI), Tiesībsarga biroja un biedrības "Latvijas kustība par neatkarīgu dzīvi". Zariņš norādīja, ka atbalsta komanda uz vietas filiālēs darbu sāks novembra otrā pusē, pirms tam saskaņojot laikus ar aprūpes centriem.

"Tiks sniegts atbalsta un konsultācijas filiāļu vadītājiem, starpprofesionāļu komandas dalībniekiem, speciālistiem un darbiniekiem par bērnu tiesību jautājumiem, bērnu attīstības vajadzību nodrošināšanu atbilstošas dzīves kvalitātes kontekstā, kā arī atbilstoša un kvalitatīva sociālā pakalpojuma organizēšanu, nodrošināšanu un uzraudzību iestādē," skaidroja LM pārstāvis.

Ministrija uzskata, ka problēmas, kas saistītas ar bērnu sociālo aprūpes centru darbu un tajos konstatētajiem pārkāpumiem bērnu aprūpē, ir nepieciešama arī plaša sabiedrības līdzdalība, tāpēc LM aicina sadarboties visām iesaistītajām pusēm, lai beidzot praksē iedzīvinātu bez vecāku gādības palikušo bērnu tūlītēju nonākšanu ģimeniskā aprūpē. Šim uzdevumam kā prioritātei jau tagad ir jābūt gan bērnu namu vadītājiem, sociālajiem darbiniekiem, bāriņtiesai un arī tās uzraugam VBTAI. Jo vairāk tāpēc, ka pēc publikācijām un sižetiem par šo tematu plašsaziņas līdzekļos, daudzi cilvēki izteikuši vēlēšanos palīdzēt.

LM uzskata, ka sabiedrības iesaiste varētu būt organizēta caur brīvprātīgā darba veicēju piesaistes programmu, kas ļaus pārbaudītiem un sagatavotiem brīvprātīgā darba veicējiem iesaistīties bērnu ikdienas aprūpē. Lai organizētu šādas sadarbības koordināciju un konsultētos par labāko tūlītējo risinājumu bērnu aprūpes uzlabošanai iestādēs, LM tiksies ar to nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, kas savā darbā rūpējas par bērnu tiesību ievērošanu.

Kopīgi tiks apspriesta viņu iesaiste brīvprātīgo darba organizēšanā bērniem vislabākajā veidā, tostarp palīdzētu ar cilvēku atlasi, instruēšanu un apmācību. Pēc vienošanās ministrija informēs sabiedrību, kur varēs pieteikties brīvprātīgā darba veikšanai.