Dabiska mazuļa attīstība. Augļu un ogu iekļaušana mazuļa ēdienkartē

Dabiska mazuļa attīstība. Augļu un ogu iekļaušana mazuļa ēdienkartē

14. Jun 2018, 15:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ar augļiem ir tāpat kā ar dārzeņiem. Ar tiem mazulīti, teorētiski, varam sākt iepazīstināt jau no 6 mēnešu vecuma, stāsta uztura speciāliste Ilva Lazda, bet sākumā pieradinām mazulīti pie dārzeņu garšām un tikai pēc tam piedāvājam augļus, kuri ir izteikti saldāki.  

Sākam ar viena veida augli, pustējkaroti, vienu tējkaroti, ne vairāk. Vairākas dienas pēc kārtas.

  • Vērojam, skatāmies kā uzvedas bērns un bērna puncis.
  • Ja puncim iebildumu nav, varam pāriet uz nākamo augli
  • Kad puncis augļus jau iepazinis, varam pāriet arī uz ogām.
20180614152213-66449.jpg

Augļus mazulim iesākumā piedāvājam launaga vietā ar nelieliem daudzumiem un ar domu, ka nākotnē tas varētu veicināt veselīga uztura ieradumus, lai vēlākā vecumā tas izvēlētos uzkodās augļus un dārzeņus, nevis neveselīgas ātrās uzkodas vai našķus. Kā atklāj uztura speciāliste Ilva Lazda  – bērni augļus ēd tikai 6 porcijas nedēļā, kas nozīmē, ka tie tos neēd pat vienu reizi dienā.

Piebarojumam noteikti izvēlamies sezonas augļus, vietējās izcelsmes.

Ja nav pieejams nekas no svaigiem augļiem varam izvēlēties arī burciņu biezenīšus, kas palīdzēs izvairīties no diskomforta mazuļa puncī, savukārt, ja tomēr izvēlamies svaigus, tad, loti ieteicams tos pirms piedāvāšanas mazulim termiski apstrādāt!

20180614152000-34352.jpg

Kad bērniņš jau ir iemācījies satvert ēdienu, varam tam sākt piedāvāt arī ogas, un vēlams, ka pirmās būtu mellenes, kas ir daudz maigākas par citām ogām.

  • Uzmanīgi ar zemenēm, - skatāmies vai mazulim nav alerģiska reakcija
  • Uzmanīgi ar avenēm kazenēm, arī ērkšķogām – sīko kauliņu dēļ

Katrai mammai ir savādāka pieredze ar augļu iekļaušanu ēdienkartē un arī katra mazuļa puncis ir atšķirīgs. Kāds zemenes varēs ēst groziem, kādam, pietiks ar vienu, lai vaigi kļūtu sarkani kā pašas ogas un liktu mammai satraukties!

Atcerieties, nebūs grēkots, ja mazulim ik pa laikam ēdienkartē dažādas garšas radīsiet arī ar gatavo biezenīšu palīdzību, jo galu galā – dodoties pastaigās, ceļojumos, rotaļlaukumos, būs krietni ērtāk atrisināt ēdienreizes jautājumu ar biezenīša tūbiņu.

Izzinām jaunas garšas un iespējas kopā ar

20180614152057-77157.jpg

Māmiņu klubs, 2018