Bērnu uztura specifiskās prasības

Bērnu uztura specifiskās prasības

02. Dec 2014, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecākiem jāiegaumē, ka sabalansēts uzturs ir bērna veselības ķīla visas dzīves garumā.

Bērni ēd maz, bet viņiem jāiegūst visas barības vielas, kas nepieciešamas vesela organisma pilnvērtīgam darbam.

Ja ir pamata zināšanas par pareizu uzturu, jāatceras arī zelta likumi attiecībā uz uztura piramīdu: uztura pamats ir pākšaugi, kartupeļi un, protams, ūdens.

Pēc tam nāk dārzeņi, augļi. Trešajā līmenī ir piena produkti, pupiņas, zivis, gaļa un tikai pēdējā līmenī ir saldumi, tauki, eļļas.

Bet bērna uzturs atšķiras no pieaugušā uztura, un pamatā šīs atšķirības ir spēkā līdz bērna trīs gadu vecumam. Saprotams, ka līdz gadam, kad bērniņš tikai uzsācis iepazīties ar ēdienu, pret jaunu produktu ieviešanu viņa uzturā, jāizturas īpaši piesardzīgi. Līdz trīs gadu vecumam bērniem ir vēl pazemināta aizsargbarjera attiecībā uz daudz ko, un uztura ieradumi vēl tikai veidojas, tāpēc jāpievērš uzmanība zemāk aprakstītajiem padomiem.

Bērniem līdz trīs gadu vecumam nav ieteicams lietot

- govs pienu tīrā veidā;

- visu veidu stipros buljonus;

- jūras izcelsmes produktus, kas var izraisīt alerģiskas reakcijas;

- desu izstrādājumus, jo tajos ir krāsvielas un aromatizatori;

- veikala konditorejas izstrādājumus, jo tajos vienkārši vispār nav nekā veselīga;

- medu, ja bērnam ir nosliece uz alerģijām;

- melones un vīnogas, jo tās palielina gāzu veidošanos, bet ananāsu vispār nav ieteicams lietot uzturā līdz pat 7 gadu vecumam;

- treknu gaļu, speķi;

- šokolādi

Protams, produktu sarakstu varētu turpināt, atkarībā no katra bērna individuālajām īpatnībām.

Mēs nepieminējām tādus produktus kā konfektes, saldos gāzētos dzērienus un arī saldos negāzētos dzērienus, ātrās ēdināšanas iestāžu piedāvājumu, sāļos riekstiņus un sausiņus, jo to visu neiesaka nevienam cilvēkam, neatkarīgi no tā, vai runa ir par bērnu vai pieaugušo.

Jāpiebilst, ka līdz divu gadu vecumam bērnam nevajadzētu dot arī selerijas, riekstus, īpaši zemesriekstus, jo tie ir vieni no populārākajiem alergēniem.

Līdz piecu gadu vecumam bērnam nevajadzētu ēst melnos un sarkanos ikrus, kā arī sēnes.

Bet vieglu kafiju nogaršot var tikai pēc 10-12 gadu vecuma.

Tāpat gribam atgādināt arī par pagatavošanas veidiem - līdz divu gadu vecumam bērnam vislabāk nepiedāvāt panētus, ceptus, grilētus ēdienus, kas ir garšvielu piesātināti, tāpat arī sīpolainus ēdienus vai ēdienus, kuros ir daudz ķiploka.

Tad vēl bērnam līdz divu gadu vecumam ir tomēr ieteicams lietot mākslīgā piena maisījumu, jo tajā ir daudz vērtīgu vielu vēl nenobriedušās imunitātes stiprināšanai, kā arī organisma veselības stāvokļa uzturēšanai formā.

Pēc tāda iedvesmojoša saraksta šķiet, ko tad vispār bērnam lai piedāvā? Ieskatieties milzīgajā dārzeņu, ogu un augļu klāstā, piedāvājiet arī bērnam piena produktus un graudaugus - griķus, kukurūzu, rīsus, auzu pārslas, un, ja šos veselīgos produktus savā starpā kombinē, tad izdodas pagatavot ļoti daudz garšīgu un veselīgu ēdienu.

Esiet veseli un labu apetīti!

Māmiņu Klubs

 

20141201161514-70041.jpg