Bērnu slimnīca dāvinājumā saņem hipotermijas aparātu, kas palīdzēs jaundzimušajiem

Bērnu slimnīca dāvinājumā saņem hipotermijas aparātu, kas palīdzēs jaundzimušajiem

21. Jan 2013, 15:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērnu slimnīcas Nenonatoloģijas klīnika no Pētera Avena fonda „Paaudze” saņēmusi dāvinājumā hipotermijas iekārtu, kura palīdzēs augt veselam kādam no 1200 jaundzimušajiem, kas ik gadu nonāk šajā nodaļā.

„Jaundzimušajiem svarīgi jau pirmajās stundās pēc piedzimšanas saņemt kvalitatīvu un operatīvu ārstniecību un aprūpi,” teic Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anda Čakša. Viņa turpina: „Tādēļ jo īpaši esam gandarīti, ka, sekojot uz pierādījumiem balstītiem atzinumiem un rekomendācijām, ieviešot hipotermijas metodi, spēsim maksimāli uzlabot neonatālā perioda rezultātus, izauklējot pilnvērtīgus Latvijas pilsoņus.

Daiga Kviļūna, Neonatoloģijas klīnikas vadītāja, uzsver, ka ar uzdāvināto hipotermijas iekārtu varēs palīdzēt jaundzimušajiem, kuriem grūtniecības un/vai dzemdību laikā ir bijis nopietns skābekļa trūkums jeb bērns piedzimst smagā asfiksijā. Šādiem bērniem pēc piedzimšanas pirmo sešu stundu laikā ir jāuzsāk ķermeņa un galvas atdzesēšana, kas pašreiz ir atzītākā metode, lai apturētu, mazinātu smadzeņu šūnu bojājumus. Bērnu atdzesē jeb rada hipotermiju pēc noteiktas shēmas – pakāpeniski, kontrolējot temperatūru, sirdsdarbību, elpošanu, asinsspiedienu, tikpat pakāpeniski notiek arī sasildīšana. Kvalitatīvu, kontrolētu hipotermijas ciklu nodrošina tehniski droša, moderna hipotermijas iekārta, kas jau ir pieejams arī Bērnu slimnīcā.

“Fonds īpašu uzmanību velta tieši bērnu veselības aizsardzībai, kas ir viens no mūsu organizācijas darbības pamatmērķiem. Uzsākot sadarbību šajā gadā, vēlamies paplašināt ziedojuma pielietojuma spektru, atbalstot ne tikai medicīnas aparatūras un medikamentu iegādi, bet arī meklējot dažādas sadarbības formas ar Bērnu slimnīcas fonda labdarības akciju, kuras mērķis ir par saziedoto naudu veikt 20.Hematoonkoloģijas nodaļas remontu,” atzīmē Pētera Avena fonda direktors Igors Bass.

Šis ir jau piektais ļoti nozīmīgais ieguvums Bērnu slimnīcai un medicīnai kopumā no Pētera Avena fonda „Paaudze”, kas sadarbību ar slimnīcu aizsāka 2010.gadā. Fonds „Paaudze” ir dibināts 2008.gadā un tā galvenie mērķi ir labdarība un mecenātisms, it īpaši atbalsts bērnu veselības aizsardzībai un projektu atbalstīšana kultūras apmaiņas jomā starp Krieviju un Latviju.