Bērns ēd veselīgi – mācies no viņa!

Bērns ēd veselīgi – mācies no viņa!

04. Nov 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja neesi savu bērniņu izlutinājusi, dodot nogaršot pēc iespējas daudz un dažādu pārtikas produktu, vēro, kā viņš ēd un mācies bērna veselīgas ēšanas ieradumus arī pati! Kādi tie ir, stāsta Māmiņu Kluba eksperte, veselības koučs Laila Zariņa.

Nesabojā bērna ēšanas paradumus!

Cilvēks pats ir tas, kurš dzīves laikā samaitā savus veselīgas ēšanas paradumus tā dēļ, ka vēlas nogaršot pēc iespējas vairāk dažādu pārtikas produktu. Līdz ar to vairs nejūtam sāta sajūtu.

„Tad, ja vecāki savus bērnus „nesabojā”, dodot viņiem nogaršot pēc iespējas daudz, dažādu pārtikas produktu, bērni savos instinktos ēd ļoti, ļoti pareizi! Tad, ja bērniņam gribas ēst, viņš to paprasa un paēd, viņš neknakstās,” skaidro Laila Zariņa.  

Ja bērnam ir kādas psiholoģiskas problēmas, piemēram, viņš ir nelaimīgs vai vecāki uz viņu ir dusmīgi, iespējams, bērniņš savu nemieru kompensēs, sākot knakstīsies gar ēdienu. Tomēr visbiežāk tas bērniem tiek iemācīts!

Bērni ēd pareizi

Pavēro, kā ēd divus, trīs, četrus gadus vecs bērniņš!

Ja viņam pasniegsi ēdienu, kurā dažādi produkti sajaukti, vai tie pārlieti ar mērci, viņam tas negaršos un bērns šādu ēdienu neēdīs. Turpretī, ja dažādi produkti, piemēram, gaļa, salāti, krējums un kartupeļi vai makaroni uz šķīvja tiks izkārtoti atsevišķi, bērns tos notiesās gardu muti!

Vispirms bērniņš lēnām sāks ēst salātus, tad dārzeņus, pēc tam viņš domās – ēst kartupeli vai makaronu, vai neēst, un pēc tam, pašās beigās, kad šķīvis jau būs gandrīz izēsts, tajā būs palikusi tikai gaļa. Bērniņš padomās, vai to vēl grib. Tomēr visbiežāk gaļa uz šķīvja paliek neskarta vai līdz galam neapēsta! Pārsvarā, vai nu tā paliek neskarta, vai arī bērniņš apēd tikai to un vairs neēd neko citu,” novērojusi Laila Zariņa.

Šāda, ēdiena uzņemšanas secība, ir pareiza, un bērns pats to ļoti labi jūt. Šī gudrība būtu jāievēro arī pieaugušajiem!

Kādā secībā produkti jāapēd?

Vispirms vajadzētu ēst dārzeņus, salātlapas, gurķus, tomātus, jo tie vēderā uzturas, apmēram, pusstundu, stundu.

Pēc tam var ēst kartupeļus, krējumu vai makaronus, kas vēderā uzturas, apmēram, divas, trīs stundas.

Pēdējo vajadzētu ēst gaļu. Tā kuņģī uzturas astoņas līdz pat desmit stundas.

Tas ir būtiski, jo tādā secībā, kādā pārtika nonāks zarnās, tādā tā arī pārstrādāsies. Ja vispirms apēdīsi gaļu, kas kuņģī uzturas astoņas stundas, pēc tam, ēdot jebko citu, šie produkti astoņas stundas kuņģī vienkārši pūs.

Māmiņu Klubs

 

Vai esi pavērojusi, kā ēd tavs bērniņš? Vai arī pati ievēro pareizu produktu uzņemšanas secību?