Bērniņa attīstība pirmajā dzīves gadā: 2. mēnesis

01. Apr 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēc straujā pirmā mēneša, kad bija tik daudz nezināmā, tagad varat nedaudz uzelpot – bērniņam jau ir iestrādājies savs dienas ritms jeb režīms. 

Bērns kļūst aizvien atsaucīgāks un sabiedriskāks – viņš uzmanīgi klausās tavos vārdos un pat savā valodiņā mēģina atbildēt. Bēbītis ir ļoti vērīgs un jau saprot, ka nepieciešamības gadījumā viņu pabaros, samīļos. 

Ja pirmā mēneša laikā mazuļa mīmikas bija neapzinātas, tad otrajā mēnesī tās kļūst aizvien apzinātākas un viņš sāks savas emocijas izrādīt ar visu ķermeni. Otrajā dzīves mēnesī bērns pamazām sāk iemācīties kontrolēt savu ķermeni – viņa kustības kļūst aizvien koordinētākas, jo sevišķi no brīža, kad viņš būs atklājis savas rociņas, kuras noteikti gribēs arī nogaršot.

Droša un paredzama vide

Ģimenē ienākot bērniņam, jums jāiemācās viņu cienīt, jo bērns jau no pirmajām dienām saprot daudz vairāk nekā varētu šķist. Lai bērniņš būtu laimīgs un justos drošībā, mums viņam jānodrošina piemērota vide, kas arī ir viens no pamatnosacījumiem harmoniskai attīstībai.

Bērniņam jābūt pārliecinātam, ka mamma un tētis ir tuvumā un nepieciešamības gadījumā pēc pieprasījuma apmierinās viņa vajadzības. Mazulim jājūtas kā pilnvērtīgam ģimenes loceklim, viņam ir jāzina, kā pieskaras tētis, kā – mamma, kāda ir viņu darbību secība, kāda ir ikdienas rutīna, jo tā mazulis spēs paredzēt lietu kārtību.

Piemēram, ja mazulis ir izsalcis un mamma viņu vienmēr baro vienā un tajā pašā vietā, viņš ātri vien sapratīs, ka, nonācis šajā vietā, var būt pārliecināts – māmiņa viņu pabaros. Tas pats attiecas arī uz autiņbiksīšu nomaiņu – ja tā notiek vienā un tajā pašā vietā, vienmēr vienā un tajā pašā secībā, viņam būs mazāks iemesls uztraukties. Tāpēc ir ļoti svarīgi izveidot savus rituālus, kuriem patiecoties mazulis zinās lietu secību. Tādējādi tiks radīta bērna attīstībai ērta vide, kā arī sadarbība un komunikācija ar viņu.

Šajā vecuma posmā bērns jau daudz labāk var paziņot par savām vajadzībām un vēlmēm, taču norādīt uz vajadzīgo viņš ir spējīgs jau no pirmajām dzīves dienām, tāpēc vēl jo vairāk ir svarīga savstarpējā sapratne un sadarbība jau no paša sākuma.

Gadījumā, ja mazulis nesajutīs pret sevi cieņu, viņam var šķist, ka viņš ir nenozīmīgs, tāpēc vajadzīgais var tikt pieprasīts īpaši augstā tonī, taču tas nebūt nav tas, ko mēs vēlamies panākt, ne?

Tagad, kad jūs viens otru jau labāk saprotat, ir pienācis ieviest jaunus rituālus, pie kuriem iesaka pieturēties arī turpmāk.

Noskaties Huggies® video un uzzini, kā aprūpēt bērniņu, vienlaikus izrādot pret viņu cieņu, kā arī iegūsti informāciju par rotaļāšanos ar bērniņu un miega režīmu.

Rituāli

Rituāli ir visas darbības, kuras mēs ar bērnu veicam dienas laikā - higiēna, saģērbšana, gulēšana, pastaigas, pamošanās. Rituāli rada noteiktu dzīves ritmu, taču svarīga tajā ir arī komunikācija - mēs viņam parādām un izstāstām, ko darīsim. Rituāliem ir liela nozīme mazuļa attīstībā un viņa attieksmes veidošanā.

Fizioterapeiti iesaka divu mēnešu vecumā pievērst uzmanību mazuļa tonusa samazināšanai, lai tā neaizkavētu psihomotoro attīstību. Lai bērniņš nebūtu saspringts, veidojam viņam drošu un mierīgu vidi ar skaidru darbību, kas visu laiku atkārtojas. Izmanto bērnam skaidrus vēstījumus, lai ar viņu sazinātos, pastāstītu par katru no taviem soļiem un nodomiem, un tu pamanīsi, ka mazulis būs mierīgāks, kā arī būs daudz mazāks iemesls rasties paaugstinātam tonusam.

Noskaties video, lai uzzinātu daudz noderīgas informācijas par ikdienas aprūpes rituālu nozīmi.

Rotaļas

Pirmā pazīme, kas liecina, ka mazulis ir gatavs rotaļāties, - viņš pievērš uzmanību savām rociņām. Tās pēta un spēlējas ar tām. Kas to būtu domājis, ka paša rociņas kļūs par viņa pirmajām rotaļlietām! Tāpēc speciālisti neiesaka divu mēnešu vecumā bērnam virs gultiņas novietot mobilos karuselīšus ar rotaļlietām, jo tas novērsīs uzmanību no rociņām.

Spēlējoties ar rociņām bērns iemācās uztvert attālumu - tagad rociņas atrodas man tuvāk, bet tagad - tālāk. Tas ir pamats telpiskās domāšanas attīstībai. Ja virs bērna gultiņas būs piestiprināts karuselis ar rotaļlietām, viņš tam var pieskarties ar rociņām un mantiņas var sakustēties, kas mums pašiem par sevi nav nekas īpašs un var šķist - kas gan tur ir tik pārsteidzošs? Bet mazulītim šāda cēloņsakarība vēl nav saprotama un tas viņu var atturēt no tālākas rotaļāšanās ar rociņām un pat sabiedēt. Tāpēc ļauj savam bērniņam rotaļāties ar rociņām - lai viņš tās pēta, kustina, saspiež dūrītēs, nogaršo.

Šis moments ir ļoti svarīgs mazuļa attīstībā!

Ierīko uz grīdas vietu, kur mazulim rotaļāties: izklāj segu, bērna kājiņām jābalstās uz savīta dvieļa vai arī sedziņas, savukārt ap bērnu izveido improvizētu ligzdiņu no savīta pleda vai arī izmantojot pakaviņu. Mazuļa kājiņas atstāj basas, lai tās varētu pieskarties pēc iespējas dažādākām virsmām, tā attīstot tajās esošos sensorus.

Divu mēnešu vecumā bērniņš jau pats spēj ar sevi rotaļāties, tāpēc tavs uzdevums ir neiejaukties, bet vienkārši atrasties blakus un vērot.

Nedaudz vēlāk mazulis iemanīsies rociņu iedabūt arī mutē. Tas ir svarīgs attīstības elements - jo ilgāk mazulis muti izpētīs ar savu rociņu, jo labāk ar laiku attīstīsies viņa runa. Tomēr eksperti iesaka pievērst uzmanību tam, lai bērns nesūkātu tikai īkšķīti, tāpēc palīdzi viņam iepazīt arī pārējos pirkstiņus. Protams, īkšķis sūkāšanai ir visparocīgākais, taču, tam kļūstot par pastāvīgu ieradumu, tas var ietekmēt zobu augšanas procesu vēlāk skolas laikā.

Kamēr bērniņš ir apmierināts, viņa rotaļu procesā neiejaucies. Ja zini, ka ir laiks nomainīt autiņbiksītes, sagaidi, kad pats mazulis tevi painformēs par šo vajadzību.

Tiklīdz sajūti, ka bērniņš sāk uztraukties vai arī viņš sastop tavu skatienu, sarunājies ar viņu un pavaicā - Vai vēlies, lai es tevi paņemtu rokās? Vai gribēji pārliecināties, ka esmu tuvumā? Divu mēnešu vecs bērniņš pats ar sevi spēj rotaļāties aptuveni 5 - 7 minūtes.

Redzes attīstība

Bērna augošajām smadzenēm acu koordinācija ir liels izaicinājums. Bērna pirmajā dzīves mēnesī noteikti pamanīji, ka bērniņš tikai ļoti īsu mirkli spēj koncentrēt skatienu uz tevi vai arī kādu priekšmetu, kas kustās viņa priekšā.  Otrā mēneša laikā bērns jau spēj ar skatienu sekot līdzi kādam objektam, kas kustās no vienas puses uz otru, tiesa, ir pavisam normāli, ja arī šajā vecumā vēl mazuļa skatiens kādā momentā “aizpeld” projām no priekšmeta, kas atrodas viņa priekšā.

Arī šajā vecumā bērns labāk saredz kontrastējošas un košas krāsas, savukārt viņa vismīļākais objekts, kuru varētu vērot ilgi, ir māmiņas seja. Jau pavisam drīz bērniņu sāks interesēt arī viss ap viņu notiekošais.

Dzirdes attīstība

Mazuļa dzirde ir pilnībā izveidojusies. Bērns spēj atšķirt un atpazīt skaņas, pievērš uzmanību pazīstamām, piemēram, māmiņas un tēta, balsij.

Runa

Tavs mazulis divu mēnešu vecumā jau mēģina atkārtot dažādas skaņas (aaaa, ooooh). Jūties brīvi un sarunājies ar mazuli, uzturot ar viņu kontaktu.

Oža

Bērns priekšroku dod saldai smaržai, savukārt skābs vai rūgts aromāts viņu nesajūsmina. Pēc smaržas bērns prot atpazīt savu māmiņu.

Sociālās prasmes

Jau no dzīves pirmajām dienām mazulim nāk līdzi viņa iedzimtais temperaments, pret kuru mums, pārējiem, ir jāizturas ar cieņu. 

Ja mazuļa raksturs atšķiras no tā, kādu to biji iztēlojusies vēl grūtniecības laikā, nemēģini bērnu pārveidot, jo spēks ir viņa personībā. Nemēģinot bērnu pārveidot, tu stiprināsi viņa pašnovērtējumu un arī jūsu attiecības būs mīlestības piepildītas un cieņpilnas.

Šobrīd mazais mācās uzticēties, tāpēc ir svarīgi viņam radīt sajūtu, ka viņš var uz jums paļauties, jo nākotnē tam būs milzīga loma arī saskarsmē ar citiem cilvēkiem.

Psihomotorā attīstība

Otrajā dzīves mēnesī mazulis iemācīsies ļoti ātri kustināt kājiņas. Viņš jau neilgu brīdi var noturēt savu galviņu, atrodoties guļus pozīcijā uz vēdera. Tiesa, atkarībā no bērniņa attīstības, iespējams, vēl būs vajadzīga tava palīdzība, lai viņš spētu noturēt savu galviņu.

Rociņas vēl aizvien var būt savilktas dūrītēs, taču ar laiku tās jau tiks atvērtas.

Mazulis aizvien biežāk izstiepjas, kustina rociņas un kājiņas, attīstās viņa muskuļi. Rokas un kājiņas atbrīvojas no jaundzimušajiem raksturīgā saspringuma, tomēr aizvien saglabājas zināms tonuss, tāpat kā rāpošanas reflekss.

Bērni aug tikpat strauji kā pirmajās dzīves nedēļās. Bērniņa svars šajā mēnesī palielinās par aptuveni 0,7 – 0,9 kg, savukārt garumā pastiepjas par 2,4 līdz pat 4 cm.

Galvas apkārtmērs mēnesī palielinājies par aptuveni 1,25 cm.

Ieteikumi:

  • Izveido uz grīdas vidi, veidojot to tā, lai mazulis justos ērti un droši, taču neizmanto rotaļlietas;
  • Vannošanās rituāls - bērnam patīk nesteidzīga vannošanās, kuras laikā viņam tiek stāstīts un arī parādīts, kas notiek;
  • Komunikācija - smaidi savam bērniņam, reaģē uz viņa runāšanu, dziedi, sarunājies, lasi priekšā;
  • Aijāšana rokās - mazulim šajā vecumā ir nepieciešams ciešs kontakts ar vecākiem, lai viņš varētu justies drošībā un mīlēts.

Huggies® Elite Soft autiņbiksītes- īpaši radītas saskarei ar jaundzimušā ādu

Tavam jaundzimušajam bērniņam radītas īpašas, pirmās autiņbiksītes - Huggies® Elite Soft: kā otrā aizsardzība, saskaroties ar plašo pasauli! Jaundzimušā bērniņa āda ir 5 reizes plānāka nekā pieaugušajiem, tāpēc pirmajām autiņbiksītēm jābūt maigām, mīkstām un īpaši elpojošām.

Huggies® Elite Soft veidotas no mīkstiem un elpojošiem materiāliem. Autiņbiksītes izgatavotas no materiāliem ar mikroporām, kas ļauj ādai elpot. Huggies® Elite Soft ir īpaši mīksts slānis SoftAbsorb, kas uzsūc šķidro vēdera izeju un mitrumu sekunžu laikā, palīdzot mazuļa ādu saglabāt sausu.**

Mīkstie, mazie spilventiņi rada maigu barjeru starp mazuļa ādu un vēdera izeju.

Huggies® Elite Soft autiņbiksītēs jaundzimušajiem iestrādāta arī iekškabatiņa, kas palīdz novērst noplūdes. Autiņbiksītēs iestrādātais mitruma indikators maina krāsu, kad slapjš. 

Huggies® Elite Soft autiņbiksītes jaundzimušajiem - Huggies® vislabākās rūpes par mazuļa maigo ādu!*

*Salīdzinot ar citām Huggies® autiņbiksītēm

**Autiņbiksītes palīdz saglabāt ādu sausu līdz pat 12 stundām