Uzsākam mazuļa piebarošanu citādāk: 9 atbildes par bērna vadīta ēšanu

05. Jan 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ap sešu mēnešu vecumu māmiņas, ja mazuļi tiek baroti ar krūts pienu, apsver domu par pirmo piebarojumu. Arvien vecāku meklē informāciju par dažādām pirmā piebarojuma metodēm, lai izvēlētos sev piemērotāko.

Konsultē Māmiņu Kluba speciāliste Sandra Lase un dalās mazuļu ēdināšanas ieteikumos.

Pirmajā piebarojumā svarīgākais ir pagaršot!

Aptuveni līdz 6 mēnešu vecumam un pat ilgāk mazulim pietiek ar māmiņas pienu. Ja krūts piena ir par maz, tad var noderēt arī mākslīgais piena maisījums, kas nodrošina visas organisma vajadzības. Atslēgas vārds bērniņa pirmajā piebarojumā ir pagaršot, nevis ēst pilnām mutēm, tieši tāpēc bērniņš ar savu psiholoģisko gatavību parāda, ka viņš aug, attīstās un grib pamēģināt ko jaunu.

Bērns pirmajās piebarojuma reizēs īsti pat neēdīs, bet vienkārši pagaršos, kas nozīmēm ka devas būs nelielas. Bērns mēģinās sakošļāt un norīt, apgūstot jaunas iemaņas. Tātad pirmais uzdevums ir nevis paēst, bet iemācīties košļāt un iepazīt jaunas garšas!

Nesteidzies ar pirmo piebarojumu

Kādu laiku atpakaļ ekspertu izstrādātās vadlīnijas ieteica, ka bērniņš jāsāk piebarot no 3 vai 4 mēnešu vecuma. Tam ir izskaidrojums- pārsvarā mammas mazuļus baroja ar mākslīgo piena maisījumu, kas diemžēl pilnībā nenodrošināja bērnu organisma vajadzības, turklāt tika novērots arī dzelzs deficīts. "Šobrīd vecāki var būt pilnīgi droši, ka arī piena maisījums nodrošinās visu, kas nepieciešams līdz 6 mēnešiem, tāpēc var nesteigties ar piebarojumu," uzsver Māmiņu Kluba speciāliste Sandra Lase.

Pirmie zobiņi nenozīmē gatavību piebarojumam 

Viens no uzskatiem, kas nereti valda māmiņu vidū- bērniņš ir gatavs pirmajam piebarojumam, kad mazulim ir iznākuši pirmie zobiņi, taču tā īsti tomēr nebūs, jo reizēm ir mazuļi, kuri jau piedzimst ar zobiņiem vai arī tie sāk augt trīs, četru mēnešu vecumā.

Kādas pazīmes liecina par gatavību piebarojumam?

Par bērniņa gatavību var liecināt vairākas pazīmes. Pirmkārt,jau paša bērna interese par to,kas notiek mammas mutē. Otrkārt, bērniņš māk rokās noturēt priekšmetu un aiznest līdz mutei. Treškārt, bērns pats prot noturēt muguru un savu ķermeni vertikāli, kas nozīmē, ka bērns ir gatavs mēģināt norīt un tikt galā ar ēdiena gabaliņiem, neaizrijoties.

Pirmais piebarojums- ne tikai dārzeņi! 

Pirmais piebarojums patiesībā var būt dažāds, nav teikts, ka tiem noteikti ir jābūt tikai dārzeņiem. Ja pirmais, ko piedāvājam bērniņam, ir burkāns, tad tas ir svaigs, nevārīts, lai mazias nevar no tā nokost gabalu.

Tikpat labi kā pirmais piebarojums var tikt piedāvāts arī kāds ciets auglis,piemēram, ābols, vai varbūt grauzdiņš, sausa maizīte. 

Esi vienmēr līdzās

Mēs bērniņu nekad neatstājam bez mūsu uzmanības brīdī, kad viņš iepazīstas ar ēdienu. Turklāt būtiski atcerēties, ka auglim, sausiņam vai dārzenim ir jābūt tik lielam, lai to visu nevar iebāzt mutītē. 

Mūsdienās bērna piebarojuma veidu, kad bērns patstāvīgi apgūst jaunās prasmes, sauc par bērna vadīto ēšanu – mēs bērnam dodam iespēju pašam apgūt ēšanas prasmes, nevis mēģinām viņam mutē iestumt ēdienu.

Bērns līdz 8 mēnešiem var iztikt bez ēdiena aizstāšanas ar piebarojumu 

Ja izvēlamies bērna vadīto ēšanu, tad līdz pat astoņu mēnešu vecumam mazulis tikai apgūst jaunas garšas, ēdienreizes netiek aizstātas ar piebarojumu, jo nav tādas nepieciešamības.

Turklāt bērniņš līdz astoņu mēnešu vecumam vēl mēģinās ēdienu iepazīt, satverot to dūrītē, tikai pēc tam mazulim veidojas pincetes tvēriens, proti, prasme satvert visu ar pirmstiņiem. Un tad varam piedāvāt mazajam arī mīkstāku pārtiku, piemēram, banāna un siera gabaliņus, jo bērniņš jau pratīs ar tiem tikt galā.

Arī sasniedzot astoņu mēnešu vecumu bērniņš var neēst lielas ēdiena porcijas, jo pamatēdiens joprojām ir mammas piens vai piena maisījums un tā būs līdz pat gada vecumam. Par bērna vadīto ēšanu mēs vairāk varam uzzināt, gan lasot par to grāmatās, starp citu ir izdota grāmata arī latviešu valodā, gan varam doties uz nodarbībām pie speciālistiem. Māmiņu Kluba Vecāku skolā reizi mēnesī ir iespēja satikt fizioterapeiti Klaudiju Hēlu bērna vadītās ēšanas nodarbībā.

Gatavo maltīti gudri!

Tāpat vēlams izvairīties no produktiem, kuros ir daudz garšvielu, sāls vai garšas pastiprinātāji. Bērniņa iepazīšanās ar dažādām garšām ir iespēja mazuļa organismam veidot fermentus pārtikas pārstrādāšanai, jo arī tas ir process, kas veidojas mazuļa attīstības laikā.

Bērns, kurš līdz gada vecumam dzīvo tikai uz biezenīšiem košļāšanas iemaņas neizveidojas, tad redzam pieaugušos, kas nesakošļā ēdienu un tas nav veselīgi.

Tāpat atceramies, ka labākais dzēriens bērniņam ir tīrs ūdens, nevis sulas, tējas vai vēl, kas cits. Ar tējām jābūt diezgan uzmanīgiem, jo tās visai bieži var kavēt dzelzs uzsūkšanos organismā.

Neraizējies par mazuļa vēdera izeju

Tāpat šajā laikā nevajadzētu raizēties par mazulīša vēdera izeju, jo tā visticamāk nemainīsies līdz brīdim, kad bērniņš jau pats sāks košļāt ēdiena gabaliņus un tos norīs. Iespējams sākumā tie nepārstrādāsies un būs redzami gabaliņu veidā autiņbiksītēs, tāpēc laikā, kad bērnam mainās vēdera izeja, vēlams laikus nomainīt autiņbiksītes.

Tiklīdz mazulis būs apguvis košļāšanas prasmes, vēdera nosatbilizēsies.

Nez kāpēc visai bieži viss jaunais šķiet mums nederīgs, taču bērna vadītā ēšana patiesībā nav nekas jauns, tā ir bijusi visuos laikos, vienkārši šis ir laiks, kad mēs par to runājam. To visbiežāk ir piedzīvojuši otrie un trešie bērniņi ģimenē. Tāpēc mums mammām vēlams uzticēties saviem bērniem, jo arī bērni ir spējīgi izvēlēties, mums viņiem tikai jāpiedāvā šāda iespēja.

Māmiņu Klubs

BĒRNA VADĪTAS ĒŠANAS SEMINĀRI MĀMIŅU KLUBĀ AR KLAUDIJU HĒLU->>> PIESAKIES!

Lekcijā runāsim:

  • kā pareizi jāuzņem ēdiens
  • vai uzsākot piebarošanu, jāpārtrauc krūtsēdināšana
  • kad  uzsākt piebarošanu
  • kā noteikt, vai bērns ir paēdis
  • par pazīmēm, kas liecina, ka bērns vēlas vēl ko citu, izņemot mātes pienu?
  • kā arī par daudziem citiem ar mazuļa ēdināšanu saistītiem jautājumiem

Atnāc uz nodarbību un smelies jaunas idejas piebarošanai!


Kur notiks?

Māmiņu kluba mājīgajās telpās, Vīlandes ielā 1-9, ieeja no Elizabetes ielas

Kas vēl būtu jāzina?

Uz lekciju gaidām māmiņas ar mazuļiem un tētiem


Eksperts

Sandra Lase

Zīdīšanas konsultants IBCLC, Latvijas Zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācijas dibinātāja
Sandra Lase Vecāku skolā