Bērna dienas un nakts miega režīms

Bērna dienas un nakts miega režīms

20. May 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katrs bērniņš ir individuāls. Dažiem bērniem patīk ilgāk gulēt kā citiem, un tas ir normāli. Līdz gada vecumam miega ilguma atšķirība var būt pat 2 stundas starp vienaudžiem. Vecākiem bērniņiem šī atšķirība būs aptuveni stunda. Bet cik daudz miega nepieciešams katrā vecumā, un kā mainās dienas un nakts miega režīms, to uzzināsiet tūliņ!

Līdz gada vecumam

Jaundzimušais

Miegs ilgst kopumā no 10 ar pus līdz 18 stundām diennaktī.
Jaundzimušajam nav nekāda miega režīma, viņš var gulēt vienā reizē gan dažas minūtes, gan vairākas stundas.

1 mēnesis

Miegs ilgst kopumā no 10 ar pus līdz 18 stundām diennaktī.
Bērniņš sāk pierast pie atšķirības starp dienu un nakti. Visdrīzāk, vairāk viņš gulēs tieši naktī, lai gan samērā daudz viņš gulēs arī pa dienu.

2 mēneši

Miegs ilgst kopumā no 10 ar pus līdz 18 stundām diennaktī.
Neskatoties uz to, ka šajā vecumā bērni ir aktīvāki un sabiedriskāki, vairums no viņiem guļ no divām līdz četrām stundām dienā. Bērniņš var sākt izlaist vienu nakts ēdināšanas reizi.

3 mēneši

Miegs ilgst kopumā no 10 ar pus līdz 16 stundām. 
Daži bērni (ne visi!) šajā vecumā var gulēt naktī nepamostoties, un miega ilgums no vietas tad ir aptuveni 6-8 stundas. Vairums dienā guļ 2-3 reizes.

6 mēneši

Miegs ilgst kopumā no 13 līdz 14 stundām. Naktī bērni guļ 9-11 stundas, dienā var gulēt 2 reizes: no rīta puses un pēcpusdienā.

9 mēneši

Miegs ilgst kopumā no 13 līdz 14 stundām. Liela daļa bērnu šajā vecumā guļ visu nakti, daži ceļas ap pieciem rītā. Ir, kas guļ bez pamošanās pat 10-11 stundas. Šajā vecumā bērni pa dienu guļ aptuveni 2 reizes, no rīta un pēcpusdienā. Bet te var jau sākties problēmas ar aizmigšanu un miegu, tāpēc, ka šajā vecumā bērns sāk pārdzīvot bailes no šķiršanās no māmiņas.

Pēc 1 gada vecuma

12 mēneši

Miegs ilgst aptuveni 12-13 stundas. Nakts miegs 10-11 stundas. Dienā bērns guļ 1-2 reizes. Bet miega ilgums var saīsināties dienā.

18 mēneši

Miegs ilgst aptuveni 12-13 stundas. Šajā vecumā bērns, kurš gulējis 2 reizes dienā, tagad sāk gulēt vienu reizi. Bet vēl tuvākos 2 gadus viņam noteikti būtu jāguļ diendusa. Naktī bērni, kā iepriekš, guļ 10-11 stundas.

2 gadi

Miegs ilgst aptuveni 12-13 stundas. Vairums divgadnieku turpina gulēt 1 reizi dienā, un nakts miegs ilgs 10-11 stundas. Bet bērns var sākt pretoties gulētiešanai, un pēc iegulšanās gultiņā var celties kājās.

3 gadi

Miegs ilgst aptuveni 12-13 stundas. Trīsgadniekam būtu vēl jāguļ diendusa, lai gan daži bērni no tās atsakās. Nereti atteikšanās no diendusas beidzas ar vakara ķīviņiem, lai gan nakts miegs tad mēdz būt ilgāks. Šis ir vecums, kad bērnam var izvēlēties jau lielāku gultiņu.

4-5 gadi

Miegs ilgst aptuveni 11-12 stundas. Daži bērni šajā vecumā guļ tikai naktī, lai gan citi turpina gulēt arī diendusu 1-2 stundas pusdienlaikā. Ja bērns apmeklē dārziņu, kluso stundu viņam ievērot ir vieglāk.

6 gadi

Miegs ilgst aptuveni 10-11 stundas naktī. Ap šo vecumu bērni vairs diendusu neguļ. Dažiem bērniem parādās nakts bailes. Bērnam var būt grūtības ar iemigšanu.

7-8 gadi

Miegs ilgst aptuveni 9-11 stundas naktī. Nepagūsi pat atskatīties, kad sapratīsi, ka bērns kļūst par pusaudzi un vēlāk iet gulēt, un vēlāk brīvdienās mostas.

Māmiņu Klubs

Pastāsti par sava bērna miega paradumiem!

Liene Krúza Liene Krúza 18. May 2014, 09:31

Meita ,budama vel zidainis jau guleja loti maz. pa dienu no vietas noguleja 3h tik atrodoties ara. majas lielakais ko vina nogleja bija 2h no vietas,bet ta snauduloja. naktis celas savas 3-4zreizes. visu nakti vina speja nogulet tik no pus otra gada,bet ne visas naktis. tagad ir 3g 9m noteikti ir vajadzigs pustienlaika miedzins,jo citadi vakara ir nikiga un nakti sliktak gules. vismaz uz meitu neattiecas tas,ja negules pustdienlaiku,gules labak un ilgak nakti.tiesi otradi,tad vina ir daudz nemierigaka un biezak celas.
puikam bus 3menesi,un vel aizvien loooti daudz gul,no vietas speja pavadit tik pusotru stundu nomoda. pa dienu no vietas spej nogulet 5h. Nakti celas tik 1x paest