Bēbīšu klubs: Ratu pastaigas ziemā. Kā ģērbt bēbīti?

19. Jan 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bēbīšu kluba mazulis Kristians jau nosvinējis savu 1 mēneša jubileju. Šī mēneša laikā mazulītis jau nedaudz iepazinis pasauli, vecāki apraduši ar savu jauno lomu, un viņu ikdienā pat ienākuši dažādi bēbīšu joki. 

Kristians ir mierīgs mazulis, kuram jau izstrādājies savs dienas režīms, kur viens no punktiem, protams, ir došanās laukā pastaigā.

Tiesa, šobrīd, kad valda ļoti mainīgi laikapstākļi, siltākam laikam mijoties ar ziemas stindzinošo salu, Veselības centru apvienības poliklīnikas ģimenes ārste Valentīna Želve norāda, ka pastaigas mazulim nav obligātas katru dienu. “Nekur nav teikts, ka katru dienu, neatkarīgi no laikapstākļiem, būtu jādodas pastaigā. Telpas ir jāvēdina jebkurā gadījumā,” saka ģimenes ārste, norādot, ka gadījumos, ja konkrētajā dienā izlaista pastaiga, telpas būtu jāvēdina biežāk.

Ziemā ratu pastaigā ieteicams iet dienās, kad gaisa temperatūra nepārsniedz -10 grādus. Ja gaisa temperatūra laukā jau pietuvojusies -10 grādu atzīmei, pastaigai nevajadzētu būt garākai par vienu stundu.

Gadījumā, ja vecākiem nav iespēju iziet pastaigā ar bērniņu, mazuli var arī saģērbt atbilstoši pastaigai, ieguldīt ratiņos, novietojot tos uz balkona. Tā mazulis varēs paelpot svaigu gaisu, bet māmiņa atpūsties.

Ģimenes ārste uzsver, ka bērna ķermeņa temperatūru vispareizāk pārbaudīt, pataustot mazulīša pakausi vai arī krūtis ar savu roku.

“Degungala, plaukstiņu temperatūra nebūs objektīvs rādītājs,” atgādina ārste. Viņa uzsver, ka mazulim, dodoties ratu pastaigā, mugurā būtu jāvelk par vienu apģērbu kārtu vairāk nekā parasti. Tas nozīmē, ka mazulītim jāuzvelk pieguļošs bodijs, virs tā vēl viena apģērba kārta, kurai seko kombinezons, un mazulītis jāietin guļammaisā.

Ja mājās ir atbilstoša temperatūra, telpās gan vajadzētu jau no mēneša vecuma ļaut mazulim dzīvoties ar basām pēdiņām.