Aug zobiņi. Kā palīdzēt mazulim?

Aug zobiņi. Kā palīdzēt mazulim?

23. Feb 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zobiņu augšana mazulim var būt ļoti nogurdinošs process. Nereti bērni zobu augšanas laikā kļūst niķīgi, jo smaganas pietūkst un var kļūt arī sāpīgas, kas savukārt izjauc ierasto ēšanas un gulēšanas režīmu. Sevišķi apgrūtinošs bērnam var kļūt gulētiešanas laiks. Lai zobiņu augšanu padarītu iespējami nesāpīgāku mazulim un mierīgāku vecākiem, „BENU aptieku” farmaceite Gita Medne sniedz padomus par līdzekļiem, ko šim gadījumam glabāt mājas aptieciņā.

Košļājamās rotaļlietas

Zobiem augot, tie no savas vietas žokļa kaulā izšķiļas caur kaulplēvi un caur smaganu. Nepatīkamas izjūtas bērnam sāk rasties, kad zobs tiek „bīdīts” caur kaulplēvi un smaganu. Kaulplēvē jeb periostā atrodas daudz nervu galu, tāpēc līdz ar šāda veida kairinājumu mazulis izjūt nepatīkamas sajūtas. Zobam šķiļoties caur smaganu, tās kļūst jutīgas un niez, tāpēc pastiprināti sāk izdalīties siekalas, un bērns visu bāž mutē un grauž, tā kairinot mutes dobumu. Tas savukārt rada vēl vairāk siekalu.

Lai mutes dobumā nerastos infekcijas, vecākiem jāpievērš pastiprināta uzmanība priekšmetiem, ko mazais bāž mutē. Lai gan nav vienas unikālas mantas, kas patiktu visiem bērniem, jāpievērš uzmanība tam, lai rotaļlieta ir pietiekami liela un mazais to nevarētu pilnībā iebāzt mutē un norīt. Rotaļlieta nedrīkst būt pārāk cieta vai trausla, lai netraumētu bērna smaganas. Tā kā nepatīkamās sajūtas mazināt palīdz vēsums, „BENU aptieku” farmaceite iesaka iegādāties īpaši zobu augšanas laikam paredzētus riņķīšus, kas apstrādāti ar vielu, kurai piemīt atvēsinošs efekts. Riņķīši pieejami gan aptiekās, gan arī specializētos bērnu veikalos. Ir iespējams izvēlēties cietāka vai mīkstāka materiāla riņķīšus. Šos riņķīšus var atvēsināt ledusskapī, tomēr, lai nesavainotu bērna smaganas un jaunos zobiņus, saldēt tos noteikti nevajadzētu. Tāpat pieejami arī māneklīši ar atvēsinošu efektu.

Ko glabāt mājas aptieciņā?

Gadījumiem, kad smaganas kļūst ļoti sāpīgas, „BENU aptieku” farmaceite Gita Medne iesaka mājās glabāt atvēsinošos un anestezējošos gelus. Ar šiem geliem var 2–3 reizes dienā ierīvēt mazuļa smaganas. Aptiekās pieejami arī uzpirkstenīši jeb „ezīši”, kurus, uzvelkot uz pirksta, var izmantot, lai pamasētu mazuļa smaganas.

Ja zobiņu šķilšanās mazulim ir īpaši sāpīga, paaugstinās temperatūra un mazais neļauj vecākiem smaganas aizskart, farmaceite rekomendē izmantot supozitorijus jeb svecītes. Šis medikaments palīdzēs mazināt iekaisumu un pazeminās temperatūru. Temperatūras mazināšanai līdzēs arī paracetamolu saturoši supozitoriji. Tomēr gadījumos, kad temperatūra kāpj virs 38°C, farmaceite rekomendē vērsties pie ārsta, jo pastāv iespēja, ka šis nav zobu augšanas izraisīts simptoms. Zobu šķilšanās laikā bērna imunitāte pavājinās, tāpēc arī paaugstināta temperatūra, iesnas un klepus šajā periodā ir ļoti bieža parādība.

Zobu augšanas laikā īpaši būtiski arī pievērst uzmanību bērna mutes dobuma higiēnai. Ja apsārtums un pietūkums redzams plašākā smaganas apvidū, ne tikai augošā zoba vietā, iespējams, mutes dobumā radies katarālais stomatīts. Šāds iekaisums attīstās, ja mutes dobums netiek pietiekami rūpīgi tīrīts. Pavisam vienkārši mutes dobumu var tīrīt ar kumelīšu tēju, to uzliekot uz marles tampona un uzklājot uz mazuļa smaganām. Katarālais stomatīts izpaužas arī kā apsārtusi gļotāda, pastiprināta siekalu izdalīšanās un aplikta mēle. Tāpat var būt arī mīksts vēders, pastiprinātas slāpes un temperatūra.

Tā kā zobu augšanas laikā bērnam pastiprināti izdalās siekalas, dodoties ārpus mājas, īpaši vējainā un aukstā laikā jāpievērš uzmanība mazuļa sejas ādai (galvenokārt ādai ap muti). Vēlams lietot aizsargkrēmu, taču, ja radies iekaisums, to var apstrādāt ar pantenolu saturošu ziedi.

Piemērota bērniem no 6 mēnešu vecuma

NUK mācību tīrīšanas un NUK mācību masāžas birstītes palīdz bērnam iemācīties tīrīt zobus regulāri.

1. birstīte: NUK mācību tīrīšanas birstīte ar gumijas kodienu izturīgiem izcilnīšiem, paredzēta maigai smaganu masēšanai zobu nākšanas laikā.

2. birstīte: NUK mācību masāžas birstīte ar maigiem, kodiena izturigiem izcilnīšiem, paredzēta migai smaganu un augslēju masāžai zobu nākšanas laikā, un maigai mazo un jūtīgo zobiņu tīrīšanai.

Katrai birstītei ir neslīdošs rokturis paredzēts zobu tīrīšanas apgūšanai, aizargriņķītis novērš iespēju iestumt zobu birsti pārāk dziļi mazuļa mutē, to var ari izmantot kā zobu birstīšu statīvu