Atsaukts likumprojekts, kas paredzēja iespēju vecākiem strādāt bērna kopšanas atvaļinājuma laikā, nezaudējot pabalstu

Atsaukts likumprojekts, kas paredzēja iespēju vecākiem strādāt bērna kopšanas atvaļinājuma laikā, nezaudējot pabalstu

25. Nov 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirms vairāk nekā gada tika rosināta iniciatīva ļaut vecākiem bērnu kopšanas atvaļinājuma laikā strādāt, vienlaikus nezaudējot piešķirto pabalstu par bērna kopšanu.

Pašreiz bērnu kopšanas atvaļinājumā esošas personas, kas vēlas strādāt, var saņemt vecāku atbalstu tikai 30% apjomā no aprēķinātās summas. Lai nezaudētu valsts atbalstu, bieži vien jaunie vecāki turpina strādāt nelegāli, gūstot ģimenei  papildu līdzekļus, bet nenomaksājot par to nodokļus. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera rosināja ļaut bērnu kopšanas atvaļinājumā esošajām personām strādāt, vienlaikus saņemot pabalstu pilnā apmērā, kā arī ļaut šiem cilvēkiem dibināt jaunus uzņēmumus. 

“Uzņēmēji labprāt nodarbinātu jaunās māmiņas un arī tēvus, kuri ir bērnu kopšanas atvaļinājumā, kaut uz nepilnu laika slodzi, tādējādi turpinot savu profesionālo attīstību, nodrošinot arī vieglāku atgriešanos pie darba pienākumiem pēc laika,” pirms gada teica LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Māmiņu Klubā vērsušies vairāki vecāki ar jautājumu, cik tālu varas gaiteņos aizvirzījies šis jautājums un vai vecākiem jau drīzumā būs iespēja bērna kopšanas atvaļinājuma laikā strādāt, nezaudējot pabalstu. Tāpēc šo jautājumu uzdevām Labklājības ministrijai, lai noskaidrotu aktuālo situāciju.

Ņemot vērā Ministru kabineta uzdevumu un LTRK, Latvijas Darba devēju konfederācijas un sadarbības platformas Demogrāfisko lietu centrs priekšlikumus, Labklājības ministrija izstrādāja likumprojektu, kurā tika paredzēts, ka vecāku pabalstu par visu kalendāro mēnesi, kurā persona ir sociāli apdrošināta kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, izmaksāt 75 % apmērā no pabalsta, kas piešķirts saskaņā ar likumu.

Taču, ņemot vērā, ka Ministru kabineta 2019. gada 17. septembra sēdē  atbalstītais Labklājības ministrijas priekšlikums prioritārajiem pasākumiem "Strādājošajiem vecāku pabalsta saņēmējiem palielināt izmaksājamo vecāku pabalsta apmēru" nav fiskāli neitrāls, 2019. gada 25. septembrī iesniegtais likumprojekts “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”” tika atsaukts.

Tas nozīmē vien to, ka iniciatīva patlaban ir noraidīta un tuvākajā laikā jaunajiem vecākiem nebūs iespēja bērna kopšanas atvaļinājuma laikā sevi pilnveidot arī profesionāli, strādājot algotu darbu, vienlaikus nezaudējot lielāko daļu no aprēķinātā pabalsta.