NODERĪGI katrai māmiņai: Iepazīsti aromterapijas pasauli

NODERĪGI katrai māmiņai: Iepazīsti aromterapijas pasauli

23. Nov 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par aromterapiju lielākoties valda uzskats, ka tā ir burvīgu smaržu pasaule, taču patiesībā aromterapija ir kas vairāk, tā darbojas arī ārstnieciskos nolūkos, proti, ietekmē mūsu garīgo stāvokli, mūsu noskaņojumu un palīdz arī mūsu fiziskajam ķermenim. Konsultē aromterapijas pasniedzēja Ketija Karlsone, lai mēs vairāk uzzinātu to, kā ēteriskās eļļas var būt noderīgas mūsu ikdienā.

"Viena no ēteriskajām eļļiņām, kurām ieteiktu sākt mazo bērnu aprūpi, ir mandarīnu ēteriskā eļļiņa, tā vislabāk strādā un būs piemērotākā. Mandarīns mazina satraukumu trauksmi, palīdz labāk izgulēties, palīdz dažādiem nakts murgiem un fobijām, ja bērns tramīgs, negrib aizmigt, mandarīns veicina nakts mieru," atklāj aromterapijas pasniedzēja Ketija Karlsone.

Ja esam nolēmušas iepazīt aromterapiju, būtu labi, ja sākumā ir kāds aromterapeits, kurš varētu palīdzēt mums uzzināt vairāk par burvīgo aromātu pasauli.

Pasniedzēja brīdina: "Ar aromterapiju maziem bērniņiem jābūt ļoti uzmanīgiem, ja māmiņa nav to lietojusi bērniņa gaidīšanas laikā vai pirms tam, tad līdz 3 mēnešu vecumam neiesaka aizrauties ar aromterapiju, jo ir jūtīgs uz aromātiem, tāpat ir eļļiņas, kas var nomākt bērna attīstību."

Taču, kad bērniņš sasiedzis trīs mēnešu vecumu, ir iespēja mēģināt izzināt ēteriskās eļļas, taču visu būtu vēlams darīt nesteidzoties un pamazām. Iespējams pirmā iepazīšanās ar kādu no ēteriskajām eļļām bērniņam varētu būt ar aukstās inhalācijas palīdzību. "Aukstā inhalācija – tas nozīmē, ka mēs paņemam 1 mazu pilīti no ēteriskās  eļļiņas, uzpilinām uz akmentiņa vai salvetes, noliekam gana tālu. Pēc pāris dienām šo priekšmetu ar eļļu var tuvināt, pieradinot," stāsta Ketija. "Pat tad, ja mums šķiet, ka neko nejūtam, bērns jutīs ļoti labi un noteikti sajutīs." 

Kad bērniņš ir iepazinis aromātus ar auksto inhalāciju palīdzību, varam mēģināt pielietot karstās inhalācijas. Piemēram, krūzītē, kurā ir karsts ūdens, iepilinām 1 pilīti ēteriskās eļļas, to varam darīt arī eļļas lampiņā un ar laiku arī varam pievienot 1 pilīti vannas ūdenim, kā arī veikt bērniņam masāžu.

Gatavojam aromātu pašas! 

Lai pagatavotu mūsu vajadzībām nepieciešamo aromātu, par pamatu izmanto bāzes eļļu, tāpat atceramies, ka nekādā gadījumā ēterisko eļļu nelietojam tīrā veidā ne uz mazulīša, ne savas ādas, jo tās koncentrācija vienā pilienā ir ļoti spēcīga. nekad neliekam ēterisko eļļu bērniņam pasmaržot, tāpat nepilinām to uz savām drēbēm.

"Ir nepieciešama 1 pilīte uz 100 ml eļļiņas, kā bāzes eļļiņa piemērotākā, aprikožu, persiku un saldo mandeļu eļļiņa," receptē dalās Ketija. "Es izvēlos aprikožu – neaizsprostos poras un padarīs ādiņu mīkstu un maigu. Bērns nav jānolej ar eļļu, puncīti masējam pulksteņa rādītāja virzienā." 

Pastāv maldīgs uzskats, ka bērniņu masēt var tikai speciālists, kuram ir sertifikāts, patiesībā mazulītim vissvarīgākie ir māmiņas pieskārieni, neviens tā nespēj nomierināt bērniņu kā mēs pašas.

Atceries! Nemasē mazulīša rokas un seju ar ētriskajām eļļām: bērns visu vēlas bāzt mutē un tādējādi var saņemt eļļiņas iekšķīgi.

Protams, arī mēs - māmiņas varam būt tās, kas pamazām apgūst aromterapiju, lietojot to savā ikdienā.

Svarīgi paturēt prātā, ka mēs ēteriskās eļļas noteikti nepievienojam jau gataviem produktiem – matu šampūniem vai veikalā iegādātām ķermeņa eļļām, krēmiem, jo ēteriskās eļļas savienojumā jau ar gatavu produktu, piemēram, ķermeņa eļļu, arī bērnam paredzētu eļļiņu, var veidot savieojumu, kas ir bīstams mūsu un mazuļa veselībai. Tāpat svarīgi zināt, ka ne visas ēteriskās eļļas, kas nopērkamas veikalos ir dabīgas izcelsmes.

Lai uziznātu vai kāda no ēteriskajām eļļām ir mums piemērota, mēs varam likt lietā savu ožu, tā mūs noteikti nemaldinās. Ja mums būs nepieciešams miers un atpūta, iespējams, mūs uzrunās lavanda, taču mazulīšiem līdz 3 mēnešu vecumam tā nav ieteicama, jo var kavēt bērniņa attīstību.

Eksperts