Alerģiskas iesnas bērnam

03. Dec 2012, 11:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā zināt, ka bērnam ir alerģiskas iesnas? Kādā vecumā tās vispār ir iespējamas? Konsultē Bērnu Klīniskās Universitātes slimnīcas, Veselības mājas "Olīva" alergologs - pulmanologs Dr. Ieva Cīrule.

Iesnas iedalās trīs veidos:

  • Iekaisuma izraisītas iesnas
  • Saaukstēšanās slimības izraisītas iesnas
  • Alerģiskas iesnas

Kā zināt, ka ir alerģiskas iesnas?

Pirmajos dzīves gados alerģiskas iesnas nav tipiskas, parasti tādas parādās skolas laikā. Vecumā no 1 līdz 3 gadiem alerģiskas iesnas ir praktiski neiespējamas, jo procentuāli to pieļaujamība ir 1-2% gadījumu. Alerģiskas iesnas parādīties var bērnudārza gaitu uzsākšanas laikā vai skolas gaitām sākoties.

Alerģiskas iesnas iedalās divos pamatveidos:

  • Epizodiskas – īslaicīgas iesnas
  • Pastāvīgas iesnas

Alerģiskas iesnas rada alergēni – piemēram, mājas putekļu ērcīte, putekļi  izraisa ilgstošas, tātad pastāvīgas iesnas. Bet, ja alergēns ir kaķis vai suns, kurš nav mājās, iesnas ir tikai tad, kad ir kontakts ar alergēnu, tādā gadījumā tās varēs saukt par epizodiskām iesnām.

Vecākiem pašiem nebūtu jālauza galva, bet jādodas pie ģimenes ārsta, kurš pratīs pateikt, kādas iesnas bērnam ir un precizēs to cēloni.

Pie pirmajām iesnām satraukties nevajadzētu, bet, ja iesnas ieilgst, atkārtojas, tad jāsāk domāt par to rašanās iemesliem. Ja iesnas ir ilgāk par 7 dienām, tās jau ir ieilgušas iesnas.

Bērns ir jāvēro – gan vecākiem, gan auklītei, lai būtu plaša informācija, ko sniegt ārstam.

Māmiņu Klubs

Videosarunu vada Kristīne Damškalne

Videotranslāciju piedāvā

20121122135650-75370.jpg

Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai. Pirms zāļu lietošanas rūpīgi izlasiet instrukciju un konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu.

Iphone un Ipad ierakstu skaties šeit!