9 mīti par zīdaiņu vannošanu

9 mīti par zīdaiņu vannošanu

18. Jan 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pediatri uzsver: vairums jauno māmiņu jaundzimušo vanno nepareizi. Un viss tāpēc, ka ieklausās vecāko paaudžu pārstāvju ieteikumos. Vecmāmiņu ieteikumi mazuļa vannošanā mammai šķiet svarīgāki par pediatra ieteikumiem, bet tā tam nevajadzētu būt, jo laiks rit uz priekšu, un arvien tiek atklāts kas jauns, un viss vecais - aktualitāti zaudē. Bieža mazuļa vannošana palīdz izvairīties mazulim no ādas kairinājumiem, uztur viņa ādu tīru. Parunāsim par mītiem!

Vannas apakšā jāieklāj autiņš. No tāda ieteikuma droši var atvadīties. Agrāk, kad mazuļus vannoja koka vanniņās, autiņu tajās ieklāja, lai mazulis nesavainotos. Plastmasas vanniņā nav īsti, kur savainoties.

Jo vairāk kālija permanganāta, jo labāk. Patiesībā, augsta šīs vielas koncentrācija var izraisīt pat bērniņa maigās ādas apdegumus. Tā, ka, jo tīrāks ūdens, jo drošāks tas ir mazulim. Agrāk šādas bāli - rozā vanniņas ieteica mazuļiem taisīt nabiņas dzīšanas laikā.

Jo augstāka ūdens temperatūra, jo mazulis ātrāk atslābinās. Nekādā gadījumā tam nevajadzētu ticēt, jo pārāk karsts ūdens rada ļoti lielu slodzi uz mazuļa organismu un, galvenokārt, sirsniņu. Pie tam, mazulis karstā ūdens ietekmē paliek nespēcīgāks, viņš negūst baudu no paša vannošanās procesa. Pediatri iesaka nepārsniegt 37 grādu ūdens temperatūru. Rūdīt mazuli ar ūdens palīdzību var no gada vecuma, pakāpeniski pazeminot ūdens temperatūru līdz 28 grādiem. Bet pirms mazuļa likšanas vanniņā, vienmēr ūdens temperatūra būtu jāpārbauda ar speciālu ūdens temperatūru. Ja vēlies lai mazulis ātrāk atslābinās, uzdāvini viņam masāžu, nevis karstu ūdeni!

Mazulis jāvanno tikai vārītā ūdenī. Ūdens vārīšana nav obligāta, mazuļa vannošanai pa krānu tekošais ūdens ir drošs. Vienīgi ūdens aromātam un mīkstināšanai pie vannas ūdens var pievienot kumelīšu uzlējumu.

Vanniņai obligāti jāpievieno zīdaiņu šampūns. Pediatri īsti neiesaka šādas te piedevas, jo mazuļa āda ir ļoti jutīga. Līdz gada vecumam bērniņa ādai ir dabīgs pārklājums, kas pasargā to no mikrobiem un baktērijām. Gēli un šampūni šo aizsargkārtu nomazgā. Tāpēc vislabāk būtu mazuli vannot tīrā ūdenī.

Mazs bērniņš jāvanno tikai mazā vanniņā. Pēc bērniņa dzimšanas daudzi vecāki mazuļus vanno tikai mazajā vanniņā, kur mazuli vanno vēl ilgāku laiku. Un tomēr tādā vanniņā var mazuli vannot līdz apmēram 3 mēnešu vecumam. Bērniņam vannošajās laikā jājūtas brīvi, viņam noteikti vajadzīgs plašums rotaļām un aktīvām kustībām.

Vannošanās laikā obligāti jāpiesedz mazuļa austiņas. Patiesībā jau kopš dzimšanas mazuļa austiņas ne ar ko neatšķiras no pieauguša cilvēka ausīm. Ūdens nekādi nevar iekļūt dzirdes orgānos, jo mazuļa austiņas sargā sērs. Vatīte austiņās, vai speciāli ausu aizbāžņi ir ne tikai pilnīgi lieki, bet tā ir pat ļoti nepatīkama procedūra mazulim.

Jāvannojas tikai zālīšu novārījumā. Vecmāmiņas ar abām rokām parasti ir PAR zālīšu novārījumiem, bet reti kura zina, ka šīs zālītes ne vienmēr ir nekaitīgas. Tās var izraisīt arī ādas kairinājumu un pat alerģiju, tāpēc ir jāzina katra auga pielietojums, un nekādā gadījumā tās nevajadzētu lietot ar domu, ka "sliktāk jau tik un tā nebūs". Par zāļu novārījumiem, kas būtu piemēroti konkrētam mazulim, vislabāk jautāt viņa pediatram.

Pēc mazuļa vannošanas viņš jāietin, un jāsasilda gaiss istabā. Ja vecāki sekos šim padomam, tad riskēs ar mazuļa veselību. Tā var tikt arī pie bieži slimojoša bērniņa, jo vannošanās laikā mājoklis nav jāpārvērš saunā. Efektīvāk būtu pirms vannošanās 10-15 minūtes bērnam ļaut baudīt gaisa peldes un nelielu vingrošanu.

Kas jāzina par mazuļa vannošanu?

  • vislabāk mazuli būtu vannot katru dienu vienā un tajā pašā laikā - ap septiņiem vakarā vai pusstundu pirms pēdējās ēdienreizes
  • temperatūrai vannošanās telpā jābūt 22-24 grādu augstai. Durvis un logi jāaizver
  • sākumā vanniņā jālej aukstais ūdens, un tikai tad - karstais. Ūdens līmenim jābūt tādam, ka tas vanniņā nosedz mazuļa pleciņus
  • vannošanās ilgumam nevajadzētu pārsniegt 5-7 minūtes. Mazulim augot, ap astoņu mēnešu vecumu, vannošanos var pagarināt no 10 līdz 15 minūtēm
  • bērniņu pēc vannošanas nav jāberzē ar dvieli, bet gan jānosusina, īpaši locītavas. Mitrums, kas tajās paliek, var izraisīt ādas iekaisumus, izsutumu
  • nedrīkst aizmirst arī par rotaļām vannošanās procesā, jo tieši tās, tāpat kā māmiņas balss, vannošanos palīdzēs iemīlēt, un bērniņā izraisīs pozitīvu emociju pieplūdumu.

Māmiņu Klubs

 20131002153427-36430.jpg

 

 

20130924150836-43736.jpg

NUK termometrs bez dzīvsudraba. Ūdens temperatūru var izmērīt precīzi, neparastā termometra forma piesaistīs bērna uzmanību. Optimālā ūdens temperatūra bērnam ir aptuveni 37◦C, kas attēlota uz termometra skalas ar mazuļa simbolu.