8.mēnesis - bērns sāk jokot!

8.mēnesis - bērns sāk jokot!

06. Nov 2017, 09:39 muzikantu_mamma muzikantu_mamma

Kustības. Visa māja tiek izrāpota un gar mēbelēm izstaigāta. Vairs jau viņu pat nevar tik viegli piedabūt pie zemes, jo ļoti patīk stāvēt uz savām kājiņām. Skriešana gar mēbelēm izraisa lielu sajūsmu un arī ļauj atklāt Gabrielam vietas, kuras pirms tam neredzēja vai tām netika klāt.

Roku acu koordinācija. Šajā laikā ļoti attīstās redze, tādēļ, ja telpā tiek ienesta jauna lieta, kas nekad vēl nav redzētai, tai tiek pievērsta ļoti liela uzmanība. Kad ir barošanas krēsliņā, tad blakus vienmēr tiek nolika ūdens pudelīte - to viņam patīk mest zemē, jo zin, ka kāds pacels un iedos viņam to atpakaļ. Lai gan parasti, ja kāda manta tiek nomesta zemē, tad tomēr mācam, lai pats paceļ. Ir iemācījies arī abās rokās turēt pa kādai mantiņai, tik tad, kad ierauga kādu vēl citu interesējošu mantu, ir ļoti lielas pārdomas - kuru no mantām laist vaļā. 

Valodas attīstība. Gabriels ir ļoti liels pļāpātājs jau tagad. No rīta, kad ir paēstas brokasti, tad tiek piepļāpāta visa māja tik skaļi, lai visi pamostos. Mēģini atdarināt un atkārtot mūsu izteiktas skaņas. Pašreiz vislabāk sanāk “ūjināšana”. Ja mamma pasaka “ū”, tad Gabriels uzreiz to pašu. Kad iemācās kādu jaunu skaņu, tad tā tiek izteikta ļoti bieži un diezgan ilgi, līdz pašam apnīk. Kad kāds līdzās ēd, tad ver vaļā mutīti tā, itkā atkal gribētu ēst un iztēlojas, ka ēd līdz ar mums. Mūsu mājās parādījusies daudz kliegšana un spiegšana, bet ne jau dusmojoties, bet gan, lai pievērstu sev uzmanību. 

Ko bērns apgūst. Atradis mantām jaunu pielietojumu, piemēram, bumbiņu tagad ne tikai tur rociņās, bet arī ripina un skrien tai pakaļ. Viņaprāt, ļoti interesanta nodarbe. Arvien ilgāku laiku pavada nomodā, taču ir izveidojies ļoti patīkams dienas režīms, kā rezultātā tad, kad dodas gulēt pusdienslaiku, to noguļ divas stundas. Arvien vairāk arī attīstās mazuļa atmiņa. Sāk arī atdarināt un māt ar rociņām. Pilveidojas bērna motorika - vairs nesatver rotaļlietu ar visu plaukstiņu, bet gan ar pāris pirkstiņiem. 

Emocijas un saziņa ar citiem. Labprāt kontaktējas ar citiem pieaugušajiem. Kad kāds ar viņu uzsāk sarunu, tad ir liels smaids. Cilvēki, kuri visbiežāk tiek redzēti, tiek sagaidīti ar plaši atvērtām rokām. Vismīļāk mājās sagaida tēti - rāpojot viņam pretī un lienot klēpītī. Citreiz ar svešiem cilvēkiem mēdz būt arī ļoti kautrīgs. Bieži patīk pieglauzties mammai un tētim klāt. Gabriels ļoticlabi uztver intonācijas un ja viņam tiks stingri pateikts vārds “nē”, tad uz mazu mirkli sadusmosies, bet pēc tam dosies tālāk savās gaitās. 

Uzturs. Gabrielam ir 3/4 ēdienreizes dienā. Brokastīs vienmēr tiek dots pieniņš. Pusdienās vāru piecu graudu putriņu. Jā, esam pārgājuši no mazuļu putriņām uz piecu graudu putriņu, jo mazuļu putriņa mums ir par šķidru un šķiet, ka nav paēdis. Vakariņās dārzeņu/gaļas biezenītis. Lai veicinātu bērna košļāšanu, starp ēdienreizēm dodu arī kādu sagrieztu auglīti vai dārzenīti. Šad tad garšo apēst arī kādu bēbīšu cepumiņu. Ļoti daudz ir sācis dzert arī ūdentiņu un tas ir tikai tādēļ, ka ūdens krūzīte vienmēr ir pa rokai, kur bērniņš tiek klāt, tādējādi var padzerties kad grib.

Ļoti sācis jokot. Kad mamma ienāk istabā un pasaka “Ko Gabriels tur dara”, tad momentāli sāk bēgt no mammas. Tā nu mums tāda mazā rotaļa, kad Gabrielam ļoti smieklīgi un mammai tāpat.

Ļoti patīk plēst avīzes - tādējādi attīstam sīko motoriku.

Protams, vēl joprojām mums viss iet caur muti, bet tādēļ visi sīkie priekšmeti ir noslēpti, tādējādi radot drošu vidi un neuztraucoties, ka tiks norīts kas tāds, kas galīgi nav nepieciešams.

Patīk rotaļāties ar sevī spogulī. Šķiet, ka nu jau atpazīst sevi, jo ļoti runājās. Un Gabrielam patīk pieglausties pie stikla un pūst tajā. Tādējādi radot dikti jocīgas grimases, par kurām mamma un tētis vien smejas. Jāpiebilst, ka šo vienreiz parādīja tētis un tagad tas tiek atkārtots visu laiku.

Parādīja mums, ka var nostāvēt pāris sekundes neturoties. Un noiet vienu divus solīšus. Šķiet, ka staigātāja karjera nav tālu, taču it nemaz viņu nesteidzinam, lai tikai palepoties ar to, ko mūsu bērns prot. Neatbalstu steidzināšanu, bet ja bērns ir tam gatavs, tad es viņu no tā nevaru atturēt.

Ikdiena paiet vienos jokos un smieklos. Šķiet, ka nav nekas tāds, kas Gabrielu nespētu sasmīdināt. Papūtīs vēderā - smieklīgi. Mammīte ne tā paskatīsies - arī smieklīgi. Mammīte sāk skriet pakaļ - arī smieklīgi. Mamma ar tēti radīs kādu īpatnēju skaņu - vēl smieklīgāk. Ļoti priecājos, ka mūsu dēliņš ir tik omulīgs. Protams, jaunā vidē vairāk būs kautrīgāks, bet arī mēs ne visi varam uzreiz iejusties.

muzikantu_mamma muzikantu_mamma 07. Nov 2017, 08:20 Ievas_mamma

Prieks dzirdēt no cilvēka, kuru rakstus lasu ar apbrīnu. 😀

Ievas_mamma Ievas_mamma 06. Nov 2017, 20:02

Skaists rakstiņš. 😀 Mūsu mazajiem līdzīgi raksturiņi, tā vismaz lasot liekas. 😀