6 zobu tīrīšanas LIKUMI, lai neiedzīvotos pudeļu kariesā

22. Jun 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsu mazulim ir izaudzis pirmais zobiņš, šo notikumu gaida katra māmiņa, jo mes zinām, ka bērnam ir sācies jauns atīstības posms, taču ne mēs visas zinām, kā pirmos zobiņus kopt!

Konsultē Anda Mironova, sertificēta zobu higiēniste.

Pirmie zobi bērnam visbiežāk izšķiļas aptuveni 6 mēnešu vecumā, lai gan, protams, ir gadījumi, ka tas notiek ātrāk un arī krietni vēlāk.

Pirmo reizi pie zobārsta doties gada vecumā

Zobu higiēniste Anda ir pārliecināta, ka pirmo reizi pie zobārsta vēlams doties, kad bērnam nosvinēta gada jubileja, savukārt bezmaksas zobiņu higiēna bērniem pienākas no divu gadu vecuma.

Vecākiem bērna zobi jāpārtīra līdz 9 gadu vecumam 

Lai gan vecākiem var šķist, ka bērns savus zobus tīra, ja reiz viņš ir spējīgs rokās turēt zobu birsti, tomēr tā vairāk ir zobu birstes košļāšana, līdz ar to iztīrīšanas kvalitāte ir pielīdzināma nullei. Vecākiem vajadzētu sagatavotis, ka zobu tīrīšana būtu jākontrolē un tie jāpārtīra līdz pat 9 gadu vecumam.

Pudeļu kariess veidojas nepareizas bērnu barošanas rezultātā.

Tas vai mazuļu zobi būs veseli, ir ļoti atkarīgs no tā, ko bērni ēd un kas ir viņu ikdienas dzēriens – ūdens vai saldinātas tējas un sulas. 

Pudeļu kariess ir ļoti nopietni bērnu zobu bojājumi un mūsdienas tādu ir ne mazums bērniem, kad zobiņi ir cauri, savukārt priekšzobi nodrūp un to vietā paliek vien mazas, tumšas saknītes. Jā, skats ir diezgan baiss, turklāt bērnam tas ir liels diskomforts, jo nav iespējas sakošļāt pārtiku. Tāpēc teiksim "nē" saldinātiem dzērieniem un saldiem našķiem, tāpat šāda kariesa veidošanos var ietekmēt ilgstoša nakts zīdīšana pēc bērna gada jubilejas vai piena maisījuma dzeršana nakts laikā, jo naktī mēs bērnam zobiņus netīram.

Svarīga arī pareiza zobu tīrīšana

Tas, kā mēs bērniem tīrām zobus, nav nekas sarežģīts, vien jāzina kā satvert birstīti un kā to novietot pret zobiņiem.

Kad bērniņam izaugs augšējie zobi, tos tīrīsim tieši tāpat, atceramies – kustības ir horizontālas, mēs darbojamies ātri un efektīvi. Noteikti būs jākopj arī ceturtie un piektie zobi, kas ir daudz lielāki par priekšējiem.

Katram zobam veltām apmēram piecas līdz desmit vibrējošas kustības. Ceturtie un piektie zobi bērniem izkritīs pēdējie aptuveni 10-12 gadu vecumā, tāpēc tiem jāpievērš īpaša uzmanība, turklāt tie visbiežāk mēdz bojāties, ja mēs par tiem nerūpējamies.

Neaizmirsti par regulārām zobu higiēnista vizītēm

Būtu labi, ja došanās pie zobu higiēnista kļūtu par ieradumu jau no mazotnes, kad higiēnists kārtīgi notīra visus zobiņus.

Tas ir mīts, ka mēs par bērna piena zobiem drīkstam nerūpēties, jo augs taču patstāvīgie zobi, arī piena zobi ir jāuzmana. Ja bērnam jau parādījušies kādi tumši punktiņi uz zobiem, tad zobiņi jātīra vēl rūpīgāk ar speciālu vienkūlīša birstīti, jo iespējams vēl situācija ir labojama, var gadīties, ka caurumiņš zobā neizveidosies.

Ak, un jā – tīrot zobus bērniem, neaizmirsīsim par zobu pastu, to ir jālieto jau rūpējoties par  pirmajiem mazuļa zobiņiem. 

Lietojam fluoru saturošu zobu pastu

Lietojot zobu pastu, fluora devai jābūt 1000ppm, tāpat ir jāzina, cik daudz zobu pastas lietot katrā zobu tīrīšanas reizē- pilnīgi pietiks, ja zobu pasta būs rīsa graudiņa izmērā.

Šāda zobu pastas deva katrā tīrīšanas reizē ir pietiekama bērniem līdz trīs gadu vecumam.

Kad bērns ir iztīrījis zobus un mēs tos pārtīrām, zobu pastu otro reizi neliekam, jo mazais jau ir saņēmis nepieciešamo fluorīda devu. 

Tātad atceramies – pie zobārsta bērnu vedam vienu reizi gadā, jo zobārsts būs tas, kurš novērtēs bērna sakodienu un zobiņu veselību, tāpat reizi gadā dodamies pie zobu higiēnista, taču vislielākais drabiņš ir jāveic mums vecākiem, lai bērnu zobi būtu veseli! 

Māmiņu Klubs