5 biežāk sastopamās problēmas, barojot ar krūti, un kā tās atrisināt

5 biežāk sastopamās problēmas, barojot ar krūti, un kā tās atrisināt

22. Nov 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gluži kā visas labās lietas dzīvē arī barošana ar krūti var būt gan aizraujoša, gan satraucoša. Sākumam lieti noderēs sagatavošanās barošanai ar krūti, tomēr dažām māmiņām šos brīnišķīgos brīžus papildina mazuļa žagas un ar zīdīšanu saistītas problēmas. Tās ir tikai daļa no daudzveidīgās pieredzes, ko sniedz barošana ar krūti, tomēr skaidras atbildes uz jūsu jautājumiem par barošanu ar krūti var palīdzēt justies mierīgāk.

Ja bērns negrib satvert krūti, krūšu gali ir ieplaisājuši vai sajūtat vispārējas sāpes, barojot ar krūti, ir labi atcerēties, ka neesat viena un šeit jūs atradīsiet dažus ieteikumus un paņēmienus, kas jums palīdzēs pārvarēt šīs problēmas. Mēs esam jums blakus, tomēr mūsu ieteikumi neaizvieto profesionāla mediķa palīdzību. Ja uztraucaties par problēmām, saistītām ar zīdīšanu, vienmēr konsultējieties ar savu ārstu.

5 biežāk sastopamās problēmas, barojot ar krūti

1.     “Bērns negrib satvert krūti” 

Krūts satveršana var neizdoties uzreiz, tomēr neiztraucieties un nevainojiet sevi – abiem kopā jums tas izdosies. Neveiksmīga krūts satveršana ir viena no visbiežāk sastopamajām problēmām, barojot ar krūti, un tā var būt viens no iemesliem, kāpēc reizēm barošana ar krūti ir sāpīga.

Ja bērns negrib satvert krūti, rezultātā var rasties vairākas problēmas, tādēļ, ja krūts satveršana neizdodas, jāmeklē palīdzība. Tālāk nosaukti iemesli, kādēļ bērns varētu pareizi nesatvert krūti.

·       Barošanas laikā sāp krūtsgali

·       Bērns satver tikai krūts galu

·       Bērna lūpas ir ievilktas uz iekšu

·       Var saklausīt klakšķināšanu vai skaļas sūkšanas skaņas

·       Bērns jūtas vīlies pēc centieniem saņemt barību

·       Ar laiku piena daudzums krūtīs samazinās, arī tad, ja barojat bieži

·       Bērnam krītas svars

Tālāk sniegti daži ieteikumi barošanai ar krūti, ko paturēt prātā, mudinot bērnu pareizi satvert krūti.

·       Radiet mierīgu apkārtējo vidi. Galvenais priekšnoteikums ērtai un patīkamai barošanai ir miers un atslābināšanās. Nogulieties gultā, atbalstoties uz spilveniem, vai apsēdieties ērtā krēslā.

·       Apskaujiet bērnu tā, lai bērna un jūsu āda saskartos. Novietojiet bērnu starp krūtīm, nodrošinot nomierinošu jūsu un bērna ādas saskaršanos.

·       Neuzspiediet krūts satveršanu. Ļaujiet, lai barošanas laikā bērns pārņem iniciatīvu. Jūs varat vadīt un atbalstīt jaundzimušo, tomēr jums noteikti nevajadzētu piespiest bērnu, lai tas satvertu krūti.

·       Atrodiet ērtu pozu. Dažreiz palīdz izpratne, kuras pozas darbojas un kuras nedarbojas. Izpētiet dažādas barošanas pozas, kas bērnam var palīdzēt satvert krūti.

·       Izmantojiet efektīvus paņēmienus, kas veicina krūts satveršanu. Sākumā viegli paberzējiet krūtsgalu pret bērna deguntiņu, lai aktivizētu viņa sajūtas. Tas palīdzēs bērnam plati atvērt muti, kas savukārt varētu viņam palīdzēt satvert plašāku krūts areolu.

2.     “Man sāp krūtsgali”

Barošanas sākumposmā krūtsgalu jūtīgums ir diezgan bieži sastopama parādība. Tomēr tas nenozīmē, ka jums jāpacieš sāpes. Sāpes, barojot ar krūti, var būt saistītas ar daudz un dažādiem iemesliem, no ādas jūtīguma līdz neveiksmīgi izvēlētai pozai. Tālāk minētie ieteikumi var palīdzēt dažās pirmajās dienās atrisināt šo problēmu:

·       Rūpējieties, lai pēc barošanas krūtīs nepaliktu piens. Svarīgi, lai pēc barošanas krūtīs nepaliktu piens. Ja jums ir sajūta, ka tajās palicis piens, apsveriet krūts piena sūkņa izmantošanu, lai pilnībā iztukšotu krūtis.

·       Pareizas pozas izvēle. Nodrošiniet, lai barošanas reizēs bērns pareizi satvertu krūti. Bērnam ar muti jāsatver viss krūtsgals un gandrīz visa areolas apakšējā daļa.

·       Lietojiet karstas un aukstas kompreses. Izmantojiet gela spilventiņu, lai atvēsinātu krūtis, vai uzlieciet siltu kompresi. Varat to izmantot kopā ar masāžu, lai remdētu sāpīgu krūtsgalu sāpes. 

Ja sāpes nepāriet, jāmeklē palīdzība pie laktācijas konsultanta, lai ātri atrisinātu problēmu. Ja sāpes ilgi neizdodas novērst, reizēm var rasties krūšu problēmas, piemēram, var samazināties piena daudzums vai veidoties mastīts. 

3.     “Man ir ieplaisājuši krūtsgali” 

Vēl viena plaši sastopama problēma ir ieplaisājuši krūtsgali, ko bieži izraisa nepilnīga krūts satveršana. Tas notiek tad, ja bērns nesaņem mutē pietiekamu krūts apgabalu un zīž tikai krūts galu, kas veicina krūtsgalu plaisāšanu un sāpīgumu. Tas steidzīgi jānovērš, lai sāpes nepastiprinātos vai nerastos infekcija.

Tālāk norādīti labākie veidi, kā remdēt krūtsgalu sāpes un aizsargāt krūtsgalus, nodrošinot iespēju ērti barot bērnu ar krūti.

·       Apslakiet krūtsgalus ar krūts pienu. Tā ir taisnība, jūs tiešām varat izmantot savu krūts pienu, lai sadziedētu ieplaisājušus krūtsgalus. Vienkārši uzpiliniet uz krūtsgaliem dažus pilienus piena un ļaujiet nožūt.

·       Pirms barošanas sekmējiet piena plūsmu. Siltu komprešu uzklāšana sāpīgajai vietai un neliela daudzuma piena atslaukšana pirms bērna barošanas palīdzēs stimulēt piena plūsmu.

·       Aizsargājiet sāpīgus krūtsgalu ar krūtsgalu uzlikām. Kamēr jūs dziedējat savus sāpīgos krūtsgalus, krūtsgalu sāpes zīdīšanas laikā iespējams atvieglot, izmantojot krūtsgalu aizsargus. Šie krūtsgalu aizsargi var palīdzēt zīdīšanas laikā atvieglot jebkādas nepatīkamas sajūtas krūtsgalos. Sāpīgo zonu palīdzēs nomierināt un mitrināt arī krūtsgalu krēma uzklāšana.

·       Barošanas starplaikos novērsiet berzēšanos, izmantojot krūštura ieliktņus. Barošanas starplaikos aizsargājiet krūtsgalus no berzēšanās pret apģērbu, izmantojot šīs krūšu uzlikas. Valkājiet tās krūštura iekšpusē, tās palīdzēs novērst krūtsgalu kairinājumu un uzkrās lieko krūts pienu. Tāpat krūštura ieliktņi noderēs, lai pasargātu apģērbu no krūts piena.

·       Izmantojiet piemērotus bērna novietošanas paņēmienus. Bieži vien tie ir vienkārši paņēmieni, piemēram, noliekot spilvenu, lai bērns atrastos tuvāk krūtij, vai pieliekot bērnu pie krūts citā pozā, lai izvairītos no krūtsgalu sāpēm un plaisām.

·       Izmēģiniet termoieliktņu lietošanu pirms un pēc barošanas. Lai remdētu sāpes krūtsgalos, pēc barošanas lietojiet aukstus termoieliktņus.

·       Lūdziet palīdzību. Ja plaisas nedzīst vai jums ir vēl citi jautājumi, neaizmirstiet lūgt palīdzību. Sazinieties ar savu veselības aprūpes speciālistu.

4.      “Bērns barošanas laikā klepo”

Parasti, jaunajām māmiņām stabilizējot piena pieplūdi, veidojas spēcīga piena plūsma. Straujā piena strūkla barošanas laikā var bērnam izraisīt aizrīšanos, klepu vai piena atgrūšanu. Lai arī, piena pieplūdei stabilizējoties, šī problēma parasti izzūd, daži paņēmieni šajā situācijā var palīdzēt.

·       Piena plūsmas ierobežošana. Ierobežojiet piena plūsmu, barošanas laikā viegli saspiežot krūtsgalu starp vidējo un rādītājpirkstu.

·       Pusguļus poza vai piena atslaukšana pirms zīdīšanas. Piena plūsmas palēnināšanu varētu veicināt atgulšanās pusguļus pozā. Vēl viens paņēmiens ir neliela piena daudzuma atslaukšana pirms zīdīšanas. 

5.      “Man ir plakani vai ievilkti krūtsgali” 

Viena no sievietes ķermeņa skaistajām īpatnībām ir tā, ka nevienas krūtis nelīdzinās citām. Krūšgaliem mēdz būt visdažādākās formas un lielumi. Daži ir plakani, citi ir ievilkti, un vēl citi ir lieli.

Tā kā zīdainim, lai to sekmīgi zīdītu, ar muti pilnībā jāsatver krūtsgals un krūts, tad ievilktiem vai plakaniem krūtsgaliem nedaudz jāpalīdz, lai bērns tos var satvert. Vispirms atcerieties, ka līdz pat 10 % sieviešu saskaras ar tādu pašu problēmu[1]. Lūk, daži ieteikumi, kas palīdzēs bērna zīdīšanā, ja jums ir plakani vai ievilkti krūtsgali:

·       Izmantojiet pirkstus. Varat mēģināt pavilkt krūtsgalus ar pirkstiem.

·       Konsultējieties ar ārstu. Ja uztraucaties vai esat norūpējusies par saviem krūtsgaliem, nevilcinieties un runājiet ar savu ārstu.

Rūpējieties par savām krūtīm!

Ja, barojot bērnu ar krūti, sajūtat sāpes vai diskomfortu, atcerieties, ka tā ir bieži sastopama parādība, tomēr jums tā nav pacietīgi jāpanes. Neatkarīgi no tā, vai tā ir pirmā reize, kad barojat ar krūti, vai tas jums ir ceturtais bērns, atcerieties, ka katrs bērna un mātes duets ir atšķirīgs, un neviena pieredze, ko sniedz barošana ar krūti, nelīdzinās citai. Uzziniet, kā pareizi rūpēties par savām krūtīm, lai varētu priecāties par pieredzi, ko sniedz barošana ar krūti

Nozīmīga vecāku dzīves daļa ir sava bērna iepazīšana. Barošana ar krūti dod iespēju izbaudīt mīļos un vērtīgos brīžus, kad saskaras jūsu un bērna āda, ļaujot piedzīvot tuvības un labsajūtas pilnus mirkļus.

Atsauces

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960977697901776