Infektoloģe: pote pret vējbakām būtu jāveic

26. Nov 2012, 11:33 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vējbakas tiek pieskaitītas pie bērnu infekcijas slimībām, tomēr vakcinācijas kalendārā pote pret šo slimību ir paredzēta. Kāpēc pret vējbakām būtu jāvakcinē, stāsta infektoloģe asoc.prof. Ilze Grope.

Kā vakcinācijas priekšrocību šajā gadījumā profesore min apziņu, ka bērns nesaslims, vai arī, ja saslims, slimība noritēs vieglā formā. Taujāta, kāpēc pote pret šo bērnu slimību ir paredzēta, infektoloģei atbilde ir skaidra: "Valsts skatās uz izdevīgumu,  mammai ar bērnu jāsēž mājās 10 dienas, ja ir vējbakas, kas ir atkal izdevumi. Ja ģimenē ir 3 bērni, mammai var gadīties sēdēt arī mēnesi, kamēr visi bērni izslimo vējbakas, tādējādi vakcinācija ir izdevīgāka, nevis darbnespējas lapu apmaksāšana no sociālā budžeta."

Pat tad, ja bērnam izdodas viegli izslimot vējbakas, nereti mēdz gadīties arī komplikācijas, jo pumpas niez, bērniņš kasās un šajās atvērtajās brūcēs var ieiet netīrumi un baktērijas.

Infektoloģe uzsver, ka ir arī citi aspekti, kas svarīgi vējbakas potes veikšanā: “Svarīga ir vieta, kur ievada vējbaku poti – ja iedur muskulī, antivielas var izveidoties nepietiekamā daudzumā. Vecākiem ir jābūt informētiem par to, kur vakcīna jāievada un kā vakcīnai jāiedarbojas. Ārstam ar vecākiem tas ir detalizēti jāizrunā un tai jābūt garai, izskaidrojošai sarunai.”

Pašreiz vakcinācijas kalendārā nav paredzēta revakcinācija pret vējbakām, tomēr kā rāda pētījumi, tai būtu jābūt, lai vakcīna būtu efektīva. “Par vējbaku revakcināciju valsts imunizācijas padome runā, ir pausti arī bērnu infektologu viedokļi. Bērni, kurus sāka vakcinēt, ir 5 gadus veci, viņus būtu jārevakcinē. Pētījumi rāda, ka pietiek arī, ja bērnus revakcinē 11 gadu vecumā,” stāsta infektoloģe uzsverot, ka par spīti tam, ka patlaban vecākiem pašiem jāatrod līdzekļi revakcinācijai, pastāv cerība, ka Veselības Ministrija radīs iespēju darīt visu, lai rota un vējbaku vakcīnas tiktu iekļautas valsts imunizācijas plānā.

Māmiņu Klubs

Skaties videosarunu ar BKUS Bērnu slimību klīnikas ārsti  infektoloģi asoc.prof. Ilzi Gropi, spiežot zemāk pogu Play!

lauvinja lauvinja 26. Nov 2012, 12:55

Ļoti skaidri un nepārprotami - valstij izdevīgāk! Un jā, izdevīgi ir nepateikt skaļi, ka revakcinācija IR jāveic par SAVIEM līdzekļiem!