Infektoloģe: Ja pote netiek pareizi transportēta, tā var būt neefektīva

12. Nov 2012, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņas ir informētas par to, ka arī potes pret gripu un rota vīrusu ir iekļauta daļēji kompensējamo medicīnas līdzekļu sarakstā un viņām ir radies jautājums par to, cik droša ir pacientu patstāvīga vakcīnas iegāde un transportēšana. Uz jautājumu atbild asoc.prof. Ilze Grope.

Pašreiz noteiktajā kompensējamo medikamentu saraksta kārtībā  noteikts, ka ģimenes ārsts izraksta recepti, ar kuru bērniņa mamma dodas uz aptieku, iegādājas poti un ar to tālāk dodas uz vakcinācijas kabinetu. Tomēr infektoloģe Ilze Grope uzsver: “Pacients noteikti nav tas, kurš var iegādāties vakcīnu un viņu pārnēsāt, jo transportācija ir ļoti nopietns posms, un, ja tā nenotiek pareizi, tad pote būs neefektīva, tādējādi vēlāk vecāki teiks, ka viņi sapotēja, bet bērniņš tomēr saslimis..”

Turklāt vakcinācijas kabinetā ir ļoti strikti noteikumi vakcīnu uzglabāšanai ledusskapjos:

  • tajos neatrodas citi produkti, piemēram, kādi pārtikas produkti;
  • ledusskapim jābūt ar sertificētu termometru.
Kā redzat, diemžēl vecāki šādus apstākļus nav spējīgi nodrošināt, tāpēc ieteikums vecākiem: Mēģiniet atrast ģimenes ārstu/pediatru vai vakcinācijas kabinetu,kur iespējams norēķināties uz vietas par izvēlēto vakcīnu. Arī šajā gadījumā noteiktā atlaide darbosies, piemēram, 50% atlaide rotavīrusa vakcīnai.

Māmiņu Klubs

Skaties videosarunu ar BKUS Bērnu slimību klīnikas ārsti, infektoloģi asoc.prof. Ilzi Gropi, spiežot zemāk pogu Play!