Kompensējamo medikamentu saņemšanas kārtība

Kompensējamo medikamentu saņemšanas kārtība

30. Oct 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nav noslēpums, ka ārstēšanās pie mums Latvijā izmaksā lielas naudas summas, jo īpaši tad, ja nepieciešamas zāles kādas nopietnas diagnozes ārstēšanai. Tieši tāpēc ir kompensējamo medikamentu saraksts, kurā iekļautas zāles, kuras mums ir iespēja saņemt ar atlaidi.

Latvijā šis ir Mātes un bērna veselības gads. Šogad ir apstiprināts „Mātes un bērna veselības uzlabošanas plāns 2012.- 2014. gadam", kas paredz virkni pasākumu, lai uzlabotu veselības aprūpes kvalitāti un viens no tiem ir kompensējamie medikamenti, kas ļaus topošajām un jaunajām māmiņām iegādāties medikamentus ar atlaidi.

Kādos gadījumos pienākas atlaide medikamentu iegādei?

-      Tāpat kā līdz šim grūtniecēm, sievietēm pēcdzemdību periodā un bērniem līdz 24 mēnešu vecumam, protams, arī turpmāk ir iespēja atbilstoši pašreiz spēkā esošajam Kompensējamo zāļu sarakstam saņemt medikamentus 50, 75, 100 % apmērā, ja viņiem šāda kompensācija pienāksies atbilstoši uzstādītajai diagnozei (ar diagnožu sarakstu, kurām medikamenti tiek kompensēti no Kompensējamo zāļu saraksta, var iepazīties MK noteikumu nr. 899. 1. pielikumā).

-      Savukārt no 1. augusta grūtnieces var saņemt 50 % kompensāciju gripas vakcīnai, kas iekļauta kompensējamo zāļu A sarakstā. Jaunais M saraksts pieejams Nacionālā veselības dienesta mājaslapas www.vmnvd.gov.lv sadaļā „Kompensējamie medikamenti".

-      Ministru kabinets ir apstiprinājis izveidoto M sarakstu, ko nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.899 „Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība" un no 1. septembra ārsti no šī saraksta var izrakstīt valsts apmaksātas zāles grūtniecēm un sievietēm līdz 42 pēcdzemdību perioda dienām ar 25% atlaidi, kā arī bērniem līdz divu gadu vecumam ar 50% kompensāciju.

 

Kā saņemt atlaidi medikamentiem?

Lai saņemtu kompensējamos medikamentus, ja mums tādi ir nepieciešami un mēs atbilstam kompensējamo medikamentu saņēmēja statusam, jādodas pie sava ģimenes ārsta vai ārstējošā ārsta.

Zāles no M saraksta ir tiesīgi izrakstīt ārsti, kuri ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu. Arī zāļu izsniegšana ar kompensāciju var tikt nodrošināta tikai tajās aptiekās, kas ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu. 

Atlaides saņemšana ir paredzēta tikai gadījumiem, kad ārsts ir izrakstījis recepti, tāpēc M sarakstā ir iekļautas visas recepšu zāles, kas ir reģistrētas Latvijas Zāļu reģistrā, Eiropas Zāļu aģentūrā vai paralēli izplatītas/paralēli importētas un kurām ir deklarētas cenas Zāļu valsts aģentūrā.

Tā kā šie noteikumi attiecas tikai uz recepšu medikamentiem, nav  iespējama situācija, ka topošā vai jaunā māmiņa dodas uz aptieku pēc zālēm, piemēram, pret galvassāpēm un tiek saņemta atlaide. Šādos gadījumos atlaide netiks piemērota.

Svarīgi zināt, ka atlaidi iespējams saņemt tikai tiem medikamentiem, kuriem ir piešķirts recepšu zāļu statuss – tas nozīmē, ka par vitamīniem un bezrecepšu zālēm ir jāmaksā pilna summa.

Lai saņemtu zāles ar atlaidi, tām jābūt izrakstītām uz īpašas receptes, stāsta Rīgas dzemdību nama galvenais ginekologs Dace Rezeberga: “Jaunajā kārtībā recepte tiek rakstīta uz īpašas zāļu recepšu formas, kas paredzētas tieši kompensējamiem medikamentiem, iekļaujot slimības kodu. Piemēram, ja topošajai māmiņai ir urīnceļu infekcija un nepieciešamas antibiotikas, receptē tiks ierakstīti divi kodi- viens, kas liecinās,ka zāļu lietotāja būs grūtniece; otrs- diagnozes kods. Dodoties uz aptieku ar šādu recepti, tiks saņemta atlaide 25% apmērā.”

Tāpat jāatceras, ja tiek saņemti medikamenti ar atlaidi – atlaides nesummējas. Taču atlaides attiecas ne tikai uz medikamentiem, bet arī uz vakcīnu.

Kompensējamie medikamenti attiecas arī uz vakcināciju

Tā kā kompensējamo medikamentu sarakstā iekļautas arī vakcīnas, piemēram, par gripas vakcīnu topošajām māmiņām jāmaksā ir uz pusi mazāka summa nekā iepriekš. Pasaules Veselības organizācija ir devusi atzinumu, ka pretgripas vakcīnas ir drošas un arī efektīvas grūtniecēm. Īpaši ieteikumi vakcinēties grūtniecēm, kurām ir kādas fonas saslimšanas, piemēram, nieru slimības.

Pie kompensējamiem medikamentiem tagad ir pieskaitāma arī vakcīna pret rota vīrusu bērniem, kas vecākiem ir liels ieguvums, jo, nu, tā maksā par 50% mazāk.

Pirms vakcīnas saņemšanas, ir svarīgi doties pie ģimenes ārsta uz pārbaudi, lai saprastu vai mazulītis ir vesels. Kad bērns ir apskatīts, tiek izrakstīta īpašā recepte, ar kuru māmiņai jādodas uz aptieku pēc vakcīnas un tad uz vakcinācijas kabinetu. Lai gan šī nav viennozīmīga prakse – jo ieteikums no Nacionālā veselības dienesta ir saņemt vakcīnu pret īpašo recepti uzreiz vakcinācijas kabinetā.

Divi soļi līdz vakcīnas saņemšanai

Ir vairāki varianti, kā saņemt atlaidi vakcīnai pret gripu vai rotavīrusu:

-      Māmiņa dodas pie ārsta, viņš izraksta recepti, pēc tam ar recepti jādodas uz aptieku pēc vakcīnas un tad uzreiz tajā pašā dienā uz vakcinācijas kabinetu.

-      Māmiņa dodas uz ārstniecības iestādi, kur ir vakcinācijas kabinets, un vakcinācija tiek veikta uzreiz, bez došanās uz aptieku pēc vakcīnas.

NVD Zāļu un medicīnisko ierīču departamenta direktore Inese Kaupere atgādina, ka kompensējamās zāles var izrakstīt tikai tie ārsti, kas ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu: “Ja ir šaubas par kaut ko, kas vēl pienāktos, Nacionālā Veselības dienesta mājas lapā ir kompensējamo zāļu saraksts, kas tiek kompensēts papildus un kādas ir diagnozes, kādos gadījumos notiek kompensācija. Tāpat reizēs, ja ir kādas neskaidrības vai neprecizitātes, tad var rakstīt uz e-pastu nvd@vmnvd.gov.lv  vai zvanīt uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001234.”

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

Noskaties video un uzzin atbildes par to,cik lielas atlaides pienākas!