Vai esmu savu mazuli pārbarojusi?

Vai esmu savu mazuli pārbarojusi?

31. Oct 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Aizvedu savu divus mēnešus veco dēliņu pie ģimenes ārsta un pēc svēršanās ārste teica, ka es viņu esmu pārbarojusi. Dodu ēst tikai no krūts, ik pa divām stundām pēc pieprasījuma. Ārste teica, ka tas ir par biežu un starp ēdienreizēm mazajam vajag dot padzerties saldinātas tējiņas. Cik esmu lasījusi, krūts bērniem nekas papildus nav jādod dzert un ir jābaro pēc pieprasījuma,” raksta kāda no māmiņām.

Kā šajā situācijā rīkoties, skaidro pediatre Vizma Meikšāne.  

Speciāliste atklāj, ka ir bērni, kuri pirmajos trīs mēnešos strauji pieņemas svarā (pat par kilogramu un vairāk), bet tādā gadījumā adekvāti jāpalielinās arī bērniņa garumam!

„Svara pieaugumam ir jākorelē ar garuma pieaugumu, līdz ar to nevar būt tā, ka ik mēnesi mazuļa garums palielinās, piemēram, par centimetru, bet svars tajā pat laikā pieaug kilogramos!

Dažkārt vecāki savus bērnus uzbaro tad, ja viņus papildus baro ar putrām. Tomēr šajā gadījumā, ja vienīgā pārtika ir māmiņas piens, pirmos trīs mēnešus ir pieļaujams straujš svara pieaugums, kas nenorāda uz to, ka mazulis pārbarots!

Neko papildus dzert, mazulim gan nevajag dot, viņam pietiek ar māmiņas pienu,” pārliecināta pediatre.

Tomēr jāatceras, ka strauji pieņemties svarā, bērns drīkst tikai pirmajos trīs mēnešos, bet pēc tam, ja mazulis ir vesels, viņam svarā būtu jāņemas mazāk!

„Tad, ja bērniņam ir atbilstošs garums, ja viņš attīstās atbilstoši vecumam, ja viņš ir aktīvs un viņam ir normāla vēdera izeja, pirmajos trīs mēnešos, kamēr viņš nekustās, svara pieaugums varētu būt lielāks. Savukārt jau nākamajos četros, piecos mēnešos, un līdz gada vecumam, svara dinamikai ir jāsamazinās, un bērna svars vairs nevar pieņemties kilogramos,” uzsver Vizma Meikšāne.

Tomēr speciāliste piebilst, ka jebkurā gadījumā būtu nepieciešama individuāla konsultācija pie speciālista, jo dažkārt bērniem mēdz būt arī iedzimtas vielmaiņas slimības, kuru dēļ viņi var būtiski pieņemties svarā.

Māmiņu Klubs 

Vai arī tavs bērniņš pirmajos mēnešos strauji pieņēmās svarā? 

DaceT DaceT 31. Oct 2014, 12:15

Jā tās svara lietas ir kaut kas traks. It sevišķi, ja mammai kāds paziņo, ka bērns pārbarots. Mani terorizēja vīra tēvocis, es sākumā stresoju, bet pēc tam kkā nomierinājos. Jo ja arī kas tāds būtu, tad daktere noteikti teiktu.

Tagad otrs bērns ir, piedzima jau makans-4540. Slimnīcā nokritās par 500g, jo ar pienu bija problēmas. Bet kā atbraucām mājās viss nostabilizējās un mazais 4 dienu laikā atguva zaudēto. Uz 3 mēn svēra 7220 un 69 cm garš (piedzima 54cm) mēnesī ir tas kg klāt, redzēs kas būs uz 4 mēn svēršanu😉

Baroju pēc pieprasījuma, tobiš ja vajag varu gulēt arī visu dienu slīpi😃

31. Oct 2014, 10:31

Arī sākumā uztraucs par svaru, bet pēc 6 mēn. svarā sāka pieņemties tik pāris grami. Sāka rāpot, staigāt-nometa vēl lieko. Tā ka ar 2. bērnu nemaz neieņemtu galvā, ka mans bērns būs resns forever, esmu pārbarojusi, vajag barot pēc 4h ne pēc 2-3h kā prasa utt...

kas_tas_tads kas_tas_tads 31. Oct 2014, 08:07

Man atkal otra galējība. Mazā piedzima liela (4580g), bet tagad svarā ņemas maz, bet aug pamatīgi. 2. mēnesī bija +600g, un +4.5cm.