Tētis bērnu kopšanas atvaļinājumā

Tētis bērnu kopšanas atvaļinājumā

01. Apr 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mammas lēmums atsākt darba gaitas nemaz nav viegls, pat, ja viņa vairs nebaro bērniņu ar krūti. Viņa taču tāpat kā līdz šim, vēlas pavadīt ar mazuli pēc iespējas vairāk laika. No kā gaidīt palīdzību tādā situācijā? Protams, ka no vīra. Tas nav tiesa, ka tikai sieviete var labi rūpēties par bērnu, un vīrietis nav spējīgs viņu aizvietot. Par psiholoģiskajiem aspektiem, kad BKA dodas tētis, stāsta psiholoģe Diāna Zande.

Mamma paliek ārpus konkurences, bet arī tētis ir spējīgs uz daudz ko. Mūsu laikā tradicionālais ģimenes saistību sadalījums ir palicis pagātnē. Ja Jums ir tā ērtāk, kāpēc gan tēvs nevarētu nodarboties ar mazuļa audzināšanu ikdienā? Tas nozīmē – jāaizmirst par stereotipiem un jārīkojas tā, kā Jūsu ģimenei labāk!

Tēti nemaz sliktāk mazuļa signālus neuztver kā mammas. Bet, ja Tu domā, ka auklēt mazuli, tas nav īstu vīru darbs, vienkārši sper pirmo soli! Redzēsi, ka tā lieta ir noteikti vīrieša cienīga. Neatliec mazuļa un vīra draudzības sākumu uz laiku, kad mazais jau Tevi sapratīs, var taču ar mazo iedraudzēties jau agrāk. Iedomājies, pavisam drīz viņš teiks savu pirmo vārdiņu, un cik patīkami tētim būtu dzirdēt, ka tas būtu „tētis”?! Rūpes par mazuli izmainīs tēvā visus uzskatus par dzīvi un uzvedību. Mīlestībā starp tēvu un bērnu izveidosies pilnīga abpusēja sapratne – jo vairāk tēvs nodarbosies ar bērna audzināšanu, jo vairāk viņš pats pārvērtīsies par priekšzīmīgu vecāku. Tev, kā mammai arī parādīsies daudz iemeslu, par ko priecāties – kopā priecāsities un leposities par katru mazo sasniegumu bērna dzīvē, tāpat Tev būs tā lieliskā iespēja priecāties arī par vīra izpildīto audzināšanas misiju. Tu taču būsi lepna sacīt nu kaut vai sev: cik gan labs vīrs man ir, cik gan labs mūsu bērniņam ir tētis! Masāža, mazgāšana, barošana no karotītes – tas viss tētim ir pa spēkam. Tētis būs tas, kas būs klāt bērna svarīgākajos dzīves brīžos – vēros viņa pirmos soļus, mācīs viņam skriet un lēkt. Nekas, arī Tu viņam daudz ko iemācīsi!

Saikne ar tēvu bērnam ir ļoti svarīga. Īpaši svarīgs ir pats intensīvākais attīstības posms – pirmie bērna dzīves gadi. Tētis gan nelutina tik stipri, bet tai pat laikā, viņš mierīgāk reaģē uz drosmīgu pieredzi un eksperimentiem. Bet mammai te nav jābūt greizsirdīgai, pat, ja viņa reizēm netiek tik labi galā. Labāk biežāk sarunāties ar vīru, kas gan mammai, gan tētim ir labi!

Pie tam vīrieša loģika palīdz labāk izprast tehnikas drošības jautājumus un tāpat tētis arī nepieļaus visatļautību. Mamma ne vienmēr var uzslavēt sevi ar tādiem panākumiem meitas vai dēla audzināšanā, bet mammai tik un tā ir tas, ko viņai nevar atņemt nekas un neviens –sava, īpašā saikne ar bērniem. Mazais, kuru pieskata pamatā tēvs, vieglāk pārdzīvo šķiršanos no viena no vecākiem. Kā mamma, tā tētis var droši aiziet nebaidoties, ka mazais skries pakaļ viņiem ar asarām. Jūsu komunikācija ar bērnu stipri samazina bērna bailes, kas parasti stāv pretī nezināmajam un jaunajam.

Pateicoties tam, ka arī tēti piedalās audzināšanā, bērni nākotnē izaug par veiksmīgākiem un par sevi pārliecinātākiem cilvēkiem.

Vai arī Tavs partneris ir izteicis vēlmi/ devies bērna kopšanas atvaļinājumā? Dalies pieredzē, kā tas bija!

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā
zuziite87 zuziite87 01. Apr 2013, 11:56

Ja..par cik es pati esmubezdarbniece un mums piedzima dēliņš,tad kādam ir jāizmanto valsts pienākto atvaļinājumu,Tā mēs ar vīru izrunājāmies un viņš piekrita ņemts bērna kopšanas atvaļinājumu....Pagaidām viņš ir apmaksātas 10dienu atvaļinājuma,bet pēc tam būs arī uz gādu kopšanas atvaļinājums...Viņš ir liels atbalsts man,un zinu ka man būs vieglāk...