Poiša: kopdzīvei bērnu dēļ nav nākotnes

Poiša: kopdzīvei bērnu dēļ nav nākotnes

31. Jul 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Vai ir pareizi palikt kopā laulībā tikai bērnu dēļ? Mēs ar vīru daudz strīdamies un domāju par šķiršanos, tomēr ir žēl bērnu... bet vai palikt kopā bērnu dēļ ir prātīgi?"jautā Māmiņu Kluba māmiņa.

Atbild psihoterapeite Aina Poiša.

„Šķiršanās nekad nav viegls lēmums, īpaši tad, ja ir iesaistīti bērni,” uzskata psihoterapeite. „Tā ir viena no grūtākajām izvēlēm, ar kurām cilvēks var sastapties, jo neviena šķiršanās nav patīkama.”

Šķiršanās ir stresa pilna gan laulātajiem, gan viņu ģimenēm, draugiem un bērniem. Diemžēl šķiršanās laikā partneri mēdz darīt neiedomājamākās lietas- sāpīgas jūtas, dusmas bieži ņem virsroku pār to, kas patiešām būtu labākais bērniem.

„Ja pāris ir nonācis pie domas par šķiršanos, es iesaku vienmēr pastrādāt ar pāra attiecībām, lai partneri izaicinātu sevi pirms izšķirties par šo soli- kopīgi doties izbraucienos, runāties un, ja nepieciešams, doties pie speciālista,”iesaka psihoterapeite. „Ja laulība ir veselīga un partneri vēlas un arī piestrādā pie attiecībām kopā, ir iespējams, ka laulība būs ilgtermiņa un šķiršanās nebūs vajadzīga. Pārim, kuriem piedzimis bērns, svarīgi saprast, ka bērns attiecības maina neatgriezeniski. To nevajag uzskatīt par negatīvu pavērsienu, jo bērni ir laime, bet pievērst vairāk uzmanības vienam otram un piestrādāt pie attiecībām.”

Protams, psihoterapeite neuzskata, ka pārim jāpaliek kopā tikai un vienīgi bērnu dēļ. Faktiski, vecāki, kuri ir nelaimīgi, būdami kopā neveselīgās attiecībās, nodara bērniem vairāk ļaunuma nekā sniedz kādu labumu.

Tas, kā vecāki izturas mājās, izpaudīsies, kā bērns izturēsies pret pieaugušajiem. „Bērni jau mazotnē iemācās, ko nozīmē laulība; kā tas ir būt vīram vai sievai; kā efektīvi vai neefektīvi tikt galā konfliktsituācijās,” atklāj Aina Poiša. „Esmu dzirdējusi, ka vecāki saka: „Bet mēs taču to nedarām bērnu priekšā, viņi strīdus neredz”. Tādās reizēs saku, ka arī šis pāris ir kļūdījies. Jo ilgāku laiku bērns redz šādu ģimenes modeli, jo ticamāk, ka, bērns pieaugot, savā ģimenē pieļaus tieši tādas pašas kļūdas.

Vecākiem jāatceras, ka šķiršanās nav īslaicīgs process- tas atstāj sekas uz visu mūžu. Tā uzskata arī Aina Poiša: „Vecāki, kuri paliek cilvēcīgi un slikti neizsakās par otru partneri, sadarbojas bērnu labā un sniedz bērniem noteiktu laiku,ko pavadīt kopā, ir ticamāk, ka bērni izaugs laimīgi un dzīvos veselīgās attiecībās tāpat kā pieaugušie. Tātad nelaimīgi vecāki nespēj izaudzināt laimīgus bērnus un tādējādi dzīvošana kopā tikai bērnu dēļ, kad laulība ir destruktīva, veicina, ka bērnam būs neveselīgas attiecības nākotnē tieši tāpat kā viņa vecākiem. ”

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv