Pirmie soļi dzeršanā no krūzītes

Pirmie soļi dzeršanā no krūzītes

08. Jul 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā un kad pareizi būtu īstenot pāreju no pudelītes uz snīpīškrūzi, bet vēlāk no snīpīškrūzes uz krūzīti?

Pediatri nav uzstādījuši konkrētas prasības, kad bērnam, pavisam noteikti, būtu jāpāriet no pudelītes zīšanas pie dzeršanas no snīpīškrūzes vai tasītes, bet, gan mammai, gan pediatram ir acīmredzams, ka jo ātrāk noris šī pāreja, jo labāk. Lai izvēlētos optimālo laiku, kad mācīt mazulim dzert no tasītes vai snīpīškrūzes, vajag pievērst uzmanību sekojošiem nosacījumiem:

Bērnam jāprot turēt rokās priekšmeti.

Šīs iemaņas nepieciešamas, lai dzertu no tasītes. Bērnie ap 4-5 mēnešu vecumu prot noturēt rokās rotaļlietas, pārlikt tās no vienas rokas otrā, un tas nozīmē, ka prastu noturēt arī vieglu tasīti - snīpīškrūzi paša spēkiem. 

Mazulim jāprot pārliecinoši sēdēt. 

Dzeršana no snīpīškrūzes vai tasītes patiešām droša var būt tikai vertikālā stāvoklī. Bērnam jāsēž ēšanas vai dzeršanas laikā. 
 
Svarīgi ir apsvērt, kāds dzēriens tiks liets tasītē, snīpīškrūzītē. Piemērota ir sula, morss, kompots, kefīrs, bērnu tēja, tas ir - viss, kas ietilpst bērna ēdienkartē pēc 6 mēnešu vecuma. Snīpīškrūzē vai krūzītē var liet arī mākslīgo piena maisījumu vai krūts pienu, bet tāda veida pārejai no pudelītes uz snīpīškrūzīti jānotiek pēc 6-7 mēnešu vecuma, līdz tam jāizmanto šādiem mērķiem pudelīte. 

Ņemot vērā augstākminētos nosacījumus, vislabāk sākt izmantot tasīti vai snīpīškrūzi ir pēc 7-8 mēnešu vecuma, tas ir, kad - bērns patstāvīgi prot apsēsties un ļoti labi sēž, prot pārliecinoši noturēt krūzīti un dzert no tās. 

Iespējams, ka iemācīt mazuli dzert no tasītes vai snīpīškrūzes var neizdoties ar pirmo reizi. Nevajag uztraukties, esiet pacietīgi. Centieties bērnu ieinteresaēt, piedāvājot gardus dzērienus - morsu, kompotu. Ar laiku bērns sapratīs, ko no viņa prasa. Skaista tasīte - snīpīškrūzīte kļūs ne tikai par ērtu trauku, bet arī par mīļu rotaļlietu, un tad apmācības process noritēs vieglāk. 

Snīpīškrūzīte, atšķirībā no tasītes, ir aprīkota ar snīpīti, kas līdzīgs pudelītes knupītim, un tas ļauj kontrolēt šķidruma tecēšanas ātrumu, ir krūzītes, kas ļauj izvairīties no apliešanās, kā arī uz snīpīškrūzīti no pudelītes ir ērtāk pāriet vēlāk uz tasīti. Snīpīškrūzītei vai tasītei jābūt ar ar diviem, ērtiem rokturiem, lai mazulis varētu padzerties patstāvīgi. Bērniem pēc sešu mēnešu vecuma ir īpaši svarīgi, lai snīpīškrūzes snīpītis būtu mīksts, tas var izrādīties ērts laikā, kad mazulim nāk pirmie zobiņi. 

Dzeršana - tāds pats svarīgs rituāls kā ēšanas iemaņu apgūšana. Nosēdiniet bērnu barošanas krēsliņā. Tasītē vai snīpīškrūzītē ielejiet mazliet dzeramā. Pielieciet bērniņam pie lūpām snīpīškrūzīti vai tasīti un ielejiet mazuļa mutītē šķidrumu, kad mazais mutīti būs pavēris. Atkārtojiet darbību, atkal ielejot šķidrumu pavisam nedaudz. Apjomu var pakāpeniski palielināt laika gaitā, ja mazulis pats jau sāk iemācīties tikt galā ar nelielu šķidruma apjomu, nerīstās un neizlej pārāk daudz šķidruma ārā no dzeršanai paredzētās tasītes vai snīpīškrūzītes. 


NUK Easy Learning Mācību krūzīte ar snīpīti-pirmais solis, 210ml, no 6 mēnešiem

Mazuļiem no 6 mēnešu vecuma - pirmais solis, lai iemācītos dzert no krūzītes.

*Viegli padzerties

*Apgāžoties - neizlīst

*Nesatur Bisfenolu A

*Drošāka lietošana, pateicoties ergonomiski veidotajiem, neslīdošajiem rokturīšiem.