Pilates māmiņai un mazulim: jau dažas dienas pēc dzemdībām

Pilates māmiņai un mazulim: jau dažas dienas pēc dzemdībām

14. Apr 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaunajām māmiņām viens no piemērotākajiem vingrošanas veidiem jau dažas dienas pēc dzemdībām ir pilates. Tavs organisms ir saguris pec ilgajiem grūtniecības mēnešiem un dzemdībām, kas sievietei ir ne tikai emocionāls pārdzīvojums, bet arī smags fiziskais darbs, kas prasījis daudz spēka.

Vēdera muskuļi grūtniecības laikā ir izstiepušies, kļuvuši vājāki, līdz ar to mainījusies arī Tava stāja. Dzemdībās izstiepušies arī iegurņa pamatnes muskuļi, kā dēļ nav balsta iekšējiem ķermeņa lejasdaļas orgāniem un tiek traucēta to normālā darbība, kas var izpausties, piemēram, kā urīna nesaturēšana. Tāpēc pēc dzemdībām atgūt formu ir svarīgi ne tikai izskata, bet arī veselības dēļ.

Atveseļošanās jeb spēku atgūšana pēc dzemdībām katrai sievietei norit individuāli un tas atkarīgs gan no vispārējā veselības stāvokļa jau pirms grūtniecības, gan mazuļa gaidīšanas laikā. Organisma atgūšanās pēc vaginālajām dzemdībām parasti notiek ātrāk nekā pēc ķeizargrieziena.

Ar ko pilates atšķiras no citiem vingrošanas veidiem?

Videožurnāla filmā redzamā trenere Dace Jakubovska skaidro, ka pilates ir vingrošanas sistēma visam ķermenim un prātam, un no citām tā atšķiras ar īpašu pieeju ķermenim. Vingrinājumi ir ar dabisku ķermeņa kustību plūsmu un stiprina ķermeni no iekšpuses.

Pilates vingrojumu sistēmā tiek ņemts vērā viss ķermenis, pat vissīkākā ķermeņa daļa. Visi vingrinājumi sakārtoti tā, lai papildinātu viens otru, vienlīdz nodrošinot ķermenī līdzsvaru.

Sparīgi treniņi pēc grūtniecības ir bīstami!!! Tā kā pilates vingrošanas sistēmā viss notiek caur prātu, kontrolējot muskuļu darbu, līdz ar to nav riska sevi traumēt.

Kādi ir Tavi ieguvumi, izpildot pilates vingrojumus?  

  • mazināsies stress,
  • uzlabosies stāja,
  • pilates palīdzēs cīnīties ar depresiju,
  • iegūsi lielāku lokanību, spēku, locītavu kustīgumu, koordinācijas spējas,
  • uzlabosies iekšējo orgānu darbība; nostiprināsies visa ķermeņa muskulatūra,
  • atbrīvosies no sāpēm mugurā un citās ķermeņa daļās.

Iegaumē, ka pilatēs ļoti būtiska ir pareiza elpošana, jo katra kustība tiek veikta izelpā, bet  atgriešanās sākuma pozīcijā notiek ieelpā.

Cik ilgi pēc dzemdībām var sākt vingrot, izmantojot pilates metodes?

Filmā redzamos vingrinājumus var sākt izpildīt trešajā dienā pēc dzemdībām, izņemot vingrinājumus guļus uz muguras ar augšdaļas pacelšanu.

Kāds ir optimālais nodarbības ilgums un cik bieži vajadzētu vingrot?

Parasti pilates nodarbība ilgst 1 – 1,5 stundas. Iespējams, pavadot ikdienu mājās ar zīdainīti, Tev ir grūti izbrīvēt tik ilgu laiku vienkopus, tāpēc vingrojumu programmu var izpildīt pa daļām. Tomēr atceries, ka ķermenis jāattīsta simetriski, un ja izpildi vingrinājumus vienai ķermeņa pusei, tad jānodarbina arī otra puse.

Pilates vingrinājumus var izpildīt katru dienu, taču ne mazāk kā 2 reizes nedēļā.

Vai izmantojot pilates metodes, var vingrot arī pēc ķeizargrieziena operācijas?

Lai ātrāk sadzītu ķeizargrieziena operācijas rēta un šuves, muskuļi ir jākustina, tāpēc jau  3.–4. dienā pēc ķeizargrieziena vari izpildīt visvienkāršākos pilates vingrinājumus.  Kad šuves un rēta būs sadzijušas (to pajautā ārstam), varēsi izpildīt arī sarežģītākus vingrinājumus.

Nesteidzies ar slodzes palielināšanu!

Vingrojot atceries!

  • Vienmēr strādā ar iegurņa pamatnes muskuļiem (tie atrodas starp sēžas kauliem, astes un kaunuma kauliem – starp kājām), taču sākumā vienā reizē nesavelc šos muskuļus vairāk kā sešas reizes.
  • Centies iedomāties kā strādā katra muskuļu šķiedra – tas ir muskuļu savilkšanas kvalitātes rādītājs.
  • Nekad neaizturi elpošanu! Elpo mierīgi.
  • Centies izpildīt iegurņa pamatnes vingrinājumus tik bieži, cik vien iespējams visas dienas garumā un centies to darīt katru dienu.
  • Turi atbrīvotus plecus, lāpstiņas tuvini astes kaulam.
  • Katru vingrinājumu izpildi 3 -10 reizes.
  • Labāk vingrinājumus izpildi mazāk reižu, bet kvalitatīvi, nevis daudz un nekvalitatīvi!

Māmiņu Klubs

NODARBĪBAS MĀMIŅĀM AR MAZUĻIEM MĀMIŅU KLUBĀ!