Pētījums: vakcīna pret rota vīrusu var glābt 2 miljonus dzīvību

Pētījums: vakcīna pret rota vīrusu var glābt 2 miljonus dzīvību

21. Oct 2010, 15:28 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nākamo desmit gadu laikā vakcīnas pret rotavīrusu, kas apdraud bērna dzīvību, var paglābt 2 miljonus bērnu dzīvību, ziņo Reuters.

 

Divi pētījumi, kas ir publicēti New England Journal of Medicine parādīja, ka bērnu vakcinācija pret rotavīrusu nozīmīgi samazina nāves gadījumu skaitu- tai skaitā 61% Āfrikā un 35% Meksikā.

 

Ārsts Maturams Santoshams no Džona Hopkinsa Universitātes Baltimorā, kurš arī piedalījās pētījumā, stāsta, ka vakcīnas lietošanai pasaules mērogā nākamo desmit gadu laikā ir potenciāls novērst 2 miljonu nāves gadījumu. „Vakcīnas nekavējoties ir jāievieš reģionos, kur ir augsta mirstība no rota vīrusa.”

 

Rota vīruss ir galvenais caurejas izraisītājs, kas ik gadu nogalina aptuveni 500 000 bērnu, kas ir jaunāki par 5 gadiem, gandrīz puse no tiem Āfrikā. Rota vīrusa vakcīna no šī gada ir kā daļa no standarta vakcinācijas kalendāra, tomēr joprojām tas ir vecāku ziņā- vakcinēt vai nevakcinēt.

 

Meksikā, kura 2006.gadā bija pirmā no valstīm, kas ieviesa rota vīrusa vakcīnu, caurejas izraisīti nāves gadījumu skaits līdz 2009.gadam samazinājās par 65% bērniem, kuriem ir 2 gadi vai mazāk. Tas parāda, ka šis piemērs ir būtisks arī citām valstīm, ieviešot rota vīrusa vakcīnu.

 

Vienā no pētījumiem Dr. Ketlīna Neuzila un viņas kolēģi no Vašingtonas universitātes pārbaudīja vairāk kā 4000 bērnu Dienvidāfrikā un Malavi, vakcinējot ar Glaxo orālo vakcīnu vai vienkārši veicot placebo pārbaudi, iepilinot pilienus nekaitīgu zāļu.

 

Tikai 5% no mazuļiem, kam tika iedota vakcīna ar placebo efektu, saslima ar caureju, salīdzinot ar 1,9% no bērniem, kuri saņēma vakcīnu.

 

Pasaules mēroga izplatība

 

Kā atzīst Glaxo pārstāvis Tomas Breuers: „Glaxo strādā ar saviem partneriem, lai palīdzētu nodrošināt, ka Rotarix vakcīna sasniedz tos, kam tas tiešām vajadzīgs, vienalga, kur viņi dzīvotu.”

 

Lai izpētītu gadījumus Meksikā, tika pētīti caurejas un rota vīrusa gadījumi Meksikā pirms un pēc rota vīrusa vakcīnas ieviešanas.

 

Pētījumā tika teikts, ka Meksikā iepriekš veiktie pasākumi, kas bija vērsti, lai samazinātu saslimšanu ar rota vīrusu, iekļaujot sanitāro apstākļu uzlabošanu, krūts barošanu un A vitamīna došanu, nebija īpaši veiksmīgi, jo nāves gadījumu skaits no decembra līdz maijam, kad saslimšana ar rota vīrusiem ir biežāk, joprojām palika augsts.

 

2007.gada decembrī 74% bērnu Meksikā bija saņēmuši vismaz vienu devu un jau 2008.gadā bija 1118 nāves gadījumu skaits, ko izraisīja caureja bērniem, kas ir jaunāki par 5 gadiem, kas savukārt ir par 675 gadījumiem mazāk nekā 2006.gadā.

 

Mirstības samazināšanās vakcīnas ieviešanas dēļ norāda uz imunizācijas nozīmīgumu kā galveno paņēmienu caurejas gadījumu kontrolēšanai un pat novēršanai ne tikai Meksikā, bet arī visā pasaulē.

 

Nākamais izaicinājums pašreiz ir nodrošināt, ka rota vīrusa vakcīna sasniedz ikvienu valsti, kur tā ir nepieciešama.

www.reuters.com

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Manējais mazais arī ir dabūjis šos pilienus. Tpu, tpu, tpu - ne reizi pusotra gada laikā nav slimojis ar caureju un vemšanu. Interesants fakts bija tāds - kad mana mamma, kas pa dienu auklē mazo, saslima nupat ar rotavīrusu - šausmīgi vēma un mocījās ar caureju, mazajam nebija nekas! Es jau ļoti nobijos, jo biju dzirdējusi, ka rotinieks ir ļoti lipīgs, jo tas izplatās arī pa gaisu, kā vīrusi, bet laikam pote pasargāja.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Nē, potēt var tikai no 6 nedēļu līdz 6 mēnešu vecumam