Kurā vecumā bērniņš pirmoreiz jāved pie zobārsta?

Kurā vecumā bērniņš pirmoreiz jāved pie zobārsta?

16. Aug 2013, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Kurā vecumā bērniņš pirmoreiz jāved pie zobārsta?”, kāda mamma jautājusi Māmiņu Kluba Sarunās. Komentē Bērnu zobārstniecības poliklīnikas zobārste Maija Drīksne.

Ārste uzskata, ka pie zobārsta bērnu būtu jāved tiklīdz vecākiem rodas jautājumi par bērna mutes dobuma kopšanu un veselību.

„Ir bērniņi, kuri pie ārsta tiek atvesti jau dažu mēnešu vecumā. Visbiežāk tas saistīts ar jautājumiem par mēles saitīti, stomatītu vai pudeļu kariesu,” atklāj Maija Drīksne. 

Vedot bērniņu pie speciālista tik agrā vecumā, parasti tiek veikta neliela mutes dobuma apskate un visbiežāk šī pirmā vizīte izvēršas vairāk kā ārsta saruna ar vecākiem par bērniņa mutes dobuma vispārējo veselību. Ja vecākiem ir kādi konkrēti jautājumi, speciāliste pēc padoma noteikti iesaka vērsties pie ārsta.

Savukārt, ja māmiņai šķiet, ka ar bērna mutes dobuma veselību viss ir lieliski, tad pirmajai vizītei pie zobārsta vajadzētu būt pusotra, divu gadu vecumā. Tas ir brīdis, kad ar speciālistu vajadzētu pārrunātu bērna zobu kopšanas un diētas jautājumus, kā arī veikt zobu profilaktisko pārbaudi, kas būs nepieciešama reizi sešos mēnešos.

„Pretēji citur minētajam, uzskatu, ka vispirms bērns ir jāaizved uz pārbaudi pie zobārsta un tikai tad, ja redzams, ka bērniņš ir noskaņots sadarboties, viņš vedams pie higiēnista. Citādi var iznākt tā, ka pirmā vizīte pie higiēnista izvērtīsies tikai kā ārsta saruna ar vecākiem,” uzskata Maija Drīksne.

Māmiņu Klubs

Kad tavs bērniņš pirmo reizi apmeklēja zobārstu?