Kad pareizi tīrīt zobiņus?

Kad pareizi tīrīt zobiņus?

02. Aug 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņa Natālija ir pamanījusi, ka dažādās ģimenēs zobiņi tiek tīrīti dažādos laikos. Kad ir pareizākais laiks tīrīt zobiņus?

Jautājums:

Esmu pamanījusi,ka dažādās ģimenēs zobiņi mazuļiem tiek tīrīts dažādos laikos. Kāds uzskata, ka tie jātīra uzreiz pēc miedziņa, lai likvidētu visus mikrobus. Citi savukārt uzskata,ka tas jādara pēc brokastīm.

Kā būtu pareizāk rīkoties? 

Atbild stomatologs Viktorija Artemenko:

Zobiņi noteikti jātīra 2 reizes dienā- PĒC brokastīm un PIRMS miedziņa. Tas ir higiēnas zelta likums

Ideja pamatojas teorijā par zobu pasargāšanu no kariesa. Visiem mutē dzīvo baktērijas un ja mutē ir mazākā plomba, tas nozīmē, ka mutē dzīvo arī kariesa baktērijas.

Ja pēc brokastīm netiek iztīrīti zobi, tad baktērijas uzbrūk ogļhidrātiem, tos karsējot un radot skābi un radot bojājumus zobiņiem- tāpēc zobi jātīra pēc ēšanas, nevis pirms tam.

Nākamais būtiskais aspekts ir mutes aromāts- tam nevajadzētu būt, bet ja no rītiem ir nepatīkama elpa, gtad ir vērts pārbaudīt zobu veselību un veikt zobu higiēnu, savukārt, ja tas nepalīdz, tad jāpārbauda kuņģis. Nepatīkama elpa var liecināt arī par nopietnu saslimšanu.

Tomēr nepatīkamai elpai var būt arī pavisam ierasti iemesli- kariozi zobi, strutas, bojātas plombas vai arī neefektīva zobu tīrīšana.

Vēl viens iemesls nepatīkamai elpai ir elpošanai caur muti miegā. Reizēm vājā sfinktera dēļ apakšējās gremošanas sistēmas saturs nokļūst mutē un radot nepatīkamu smaržu, kas parasti ir nekaitīgas, bet rada patiesi nepatīkamas sajūtas tieši smakas dēļ.

Ja ir nepatīkama elpa, iemesls tam ir jāatrod jebkurā gadījumā.

Svarīgi arī pareizi tīrīt zobus. Tas jādara vismaz 3 minūtes, ar slaukošām kustībām jāapstrādā visas 3 zobu virsmas, un procedūras beigās izskalojot muti.

Tāpat ieteicams tīrīt arī mēli, jo arī uz tās nosēžas dažādas baktērijas.

Esiet veseli!