Kā kopt mazuļa zobiņus

Kā kopt mazuļa zobiņus

20. Aug 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai mazie zobiņi augtu balti un veseli, par tiem ir jārūpējas. Ieklausies Māmiņu Kluba un pediatres Vizmas Meikšānes padomos!

Pediatre Vizma Meikšāne stāsta, ka zobiņus varētu sākt gaidīt no 4 mēnešu vecuma, bet visbiežāk bērniem pirmie zobi parādās 6 līdz 9 mēnešu vecumā. Tie ir apakšējie centrālie zobi, kas izšķiļas pirmie. Nākamie būs augšējie centrāli zobi un praktiski līdz gada vecumam šie 4 zobiņi arī iznāk.

Laikā, kad bērniņam aug pirmie zobiņi, varētu šķist, ka tas viņam ir sāpju pilns pārdzīvojums, taču tā nebūt nav. Mazuļiem nepatīkamā sajūta mutītē rodas no tā, ka viņi visu laiku mēģina tajā kaut ko iebāzt – savas rociņas vai kādu mantu.

„Zobu nākšanas laikā nav tādu sāpju, lai naktī ar kliedzienu celtos augšā. Tur nav nekādu pušumu, nav brūces, zobiņš lēnām mēģina izlauzties caur smaganu, ir tāda sajūta, ka mazlietiņ kņud, tāda pietūkuma sajūta,” stāsta pediatre.  Pietūkumu vienmēr var mazināt ar vēsumu. Vai nu mēs to darām ar vēsā ūdenī samitrinātu audumu vai arī var izmantot šos te speciālos riņķīšus, zobu nākšanas laikā, kurus ieliek ledusskapī, mazliet vēsāki ir un tad dod bērniņam grauzt. Zobu augšanas laikā vecāki ļoti bieži iegādājas arī zobu gēlus.

Ir bērniņi, kuri zobiņu šķelšanos pārdzīvo ļoti mierīgi, gadās, ka vecāki pamana pirmo zobu tikai tad, kad tas jau ir paaudzies. Taču lielākoties bērniņš liek mums saprast, ka drīzumā gaidāms zobiņš.

Zobu nākšanas simptomi

Visbiežākie simptomi ir pastiprināta siekalošanās, nemiers, reizēm arī atsacīšanās ēst no karotes, bet pudelīti paņem. Var būt arī mazliet šķidrāka vēdera izeja, it kā mazliet temperatūra. Bet tā nav saslimšana. Ja temperatūra ir augstāka par 38 grādiem, tad tā noteikti nav zobu nākšanas temperatūra, ja ir vemšana un caureja. Zobu nākšana arī nav gadījumos, ja bērns pilnībā atsakās no ēšanas. Jā, var būt viegls diskomforts, bet pārejošs dažu dienu laikā.

Zobiņu tīrīšana

Zobu suku mazo zobiņu tīrīšanai izmanto tad, kad mazuļa mutē vienā rindā saskaitāmi 4 zobi. Bērniņiem pēc gada vecuma drīkst tīrīt zobiņus ar zobu pastu, kura nesatur fluoru.

Pirmo zobiņu tīrīšanai var izmantot marles vai kāda cita tīra auduma gabaliņu, kuru samitrina siltā ūdenī un uzliek uz pirksta. Sākumā bērniņš noteikti pretosies, jo nesapratīs, ko no viņa vēlas, taču ar laiku pieradīs un pieņems to kā ikdienas rituālu. Kamēr bērniņš ēd tikai māmiņas pienu, zobus drīkst arī netīrīt, jo mammas piens bērna zobiņiem īsti nekaitē. Īpaša vērība zobiņu kopšanai jāpievērš tad, kad bērns sācis iepazīt biezos ēdienus – putras, dārzeņus un augļus.

Tāpat kā pieaugušajiem zobus vajadzētu tīrīt 2 reizes dienā- no rīta un vakarā, bet praktiski tas ir jādara pēc katras ēšanas kā minimums 2 reizes dienā- noteikti pēc brokastīm un pirms miega.

Ļoti svarīgi zobiņu kopšanas rituālu sākumā veikt simboliski, nevis par katru cenu mēģināt iztīrīt zobiņus, lai bērniņam neveidotos nepatika pret notiekošo. Galvenais esiet pacietīgi un jums viss izdosies!

Kā Tu kop mazuļa zobiņus?

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

Piemērota bērniem no 6 mēnešu vecuma

NUK mācību tīrīšanas un NUK mācību masāžas birstītes palīdz bērnam iemācīties tīrīt zobus regulāri.

1. birstīte: NUK mācību tīrīšanas birstīte ar gumijas kodienu izturīgiem izcilnīšiem, paredzēta maigai smaganu masēšanai zobu nākšanas laikā.

2. birstīte: NUK mācību masāžas birstīte ar maigiem, kodiena izturigiem izcilnīšiem, paredzēta migai smaganu un augslēju masāžai zobu nākšanas laikā, un maigai mazo un jūtīgo zobiņu tīrīšanai.

Katrai birstītei ir neslīdošs rokturis paredzēts zobu tīrīšanas apgūšanai, aizargriņķītis novērš iespēju iestumt zobu birsti pārāk dziļi mazuļa mutē, to var ari izmantot kā zobu birstīšu statīvu