Govs piena nepanesība – kas tā tāda un ko darīt?

Govs piena nepanesība – kas tā tāda un ko darīt?

26. Sep 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Govs piena olbaltumi ir gandrīz visiem mūsu sabiedrības cilvēkiem pirmā svešā olbaltumviela, ar ko ķermenim ir jāsaskaras un jāiemācās tikt galā.

Jau no pirmās dienas, kad bērniņš sāk ēst, katru dienu viņa organisms saskaras ar govs pienu visdažādākajās formās. Izrādās, ka govs piena alerģija ir daudz biežāk un tās nozīme ir daudz lielāka nekā ir vispārīgi pieņemts domāt. 

Īstā alerģija pret govs pienu ir alerģija pret olbaltuma sastāvdaļām pienā ( kazeīns, laktalbumīns, laktoglobulīns).

Pastāv arī nepanesība pret cukura sastāvu pienā ( piemēram, laktozes intolerance), tomēr šajā gadījumā pie vainas ir fermenta trūkums organismā, nevis alerģisks mehānisms.

Nepanesība pret piena taukiem nav vēl novērota, tieši tādēļ tie cilvēki, kuriem ir alerģija pret pienu, var pie noteiktiem apstākļiem lietot sviestu un saldo krējumu.

Simptomu izpausmes piena olbaltumvielu alerģijas gadījumā var būt visdažādākā, tieši tāpat kā „mērķa orgāns”, tas nozīmē – ķermeņa daļas, kurās alerģija izpaužas var būt visdažādākās. Visbiežāk alerģija izpaužas uz ādas ( neirodermīts, endogenā ekzēma, nātrene, akne visās izpausmes formās).

Tāpat rodas problēmas ar zarnām – vispārēja nosliece uz gremošanas problēmām, biežas caurejas, tieši tāpat kā aizcietējums, nespecifiski kolīti, kā arī citas zarnu problēmas.

Izrādās, ka piena olbaltumvielu nepanesība ietekmē arī bērna nervu sistēmu – rodas iekšējs nemiers, hiperaktivitāte, miega traucējumi.

Pirmajā dzīves gadā zīdaiņiem šī alerģija bieži vien izpaužas kā nemiers un vēdera pūšanās. Gandrīz pusei bērnu, kas pastiprināti raud ir sastopama piena olbaltuma nepanesība ( arī bērniem, kurus baro tikai ar krūti).

Vissvarīgākais, ko vajadzētu ievērot, ja bērnam ir alerģija pret govs pienu ir -  uzturs, kurā nav sastopami piena produkti. Ar to ir jāsaprot, ka jāatsakās ne tikai no paša piena un piena produktiem kā siers, biezpiens, jogurts utt., bet gan tā ir PILNĪGA izvairīšanās no piena klātesamības jebkurā produktā. Tā nedrīkst būt pat viena molekula!

Alerģijas gadījumā ir gluži vienalga cik daudz alerģiskā produkta cilvēks apēd, jo svarīga ir informācija, ko satur alerģiju izraisošais produkts. Īpaši jūtīgiem cilvēkiem pietiek ar pavisam nelielu piena daudzumu, lai piedzīvotu pilnu spektru alerģisko reakciju.

Pilnībā neievērojot šo principu cerības uz izveseļošanos vai tikai situācijas uzlabošanos nav iedomājama. Ja ģimenē citi ģimenes locekļi nespēj izprast, kādēļ tavam bērnam ir īpaša diēta, salīdzini to ar cilvēku, kurš slimo ar alkoholismu  - viņam pat maza ar liķieri pildīta konfekte var slēpt briesmas atkal krist alkoholisma nagos.

Kādi produkti satur piena olbaltumvielas

Sekojošais produktu uzskaitījums, kas satur pienu vai piena produktus, nekādā gadījumā nav pilnīgs! To var papildināt katra ģimene ar saviem ēšanas paradumiem atbilstošiem produktiem, kā arī ar produktiem, kuri sastopami konkrētos reģionos.

Produkti, kas vienmēr SATUR piena olbaltumvielas

Govs piens – svaigā, vārītā, pasterizētā veidā, bet arī sagatavots, lai uzglabātu – koncentrēts, kondensēts, sauss. Starp citu – sausais piens ir lētāks, tādēļ bieži tiek pievienots dažādiem gataviem un pusfabrikāta produktiem.

Arī visi uz piena bāzes gatavotie bērnu piena maisījumi (pat tā sauktie adaptētie maisījumi kā NAN, Beba, Aptamil, Pre-Aptamil, Humana, Milumil utt.), kā arī speciālie maisījumi caurejas ārstēšanai kā HN-25, Humana) satur piena pulveri.

Piena produkti kā biezpiens, jogurts, skābpiens, skābs krējums, paniņas, kausēts siers, sūkalas utt.

Konditorejas izstrādājumi kā, piemēram, piena baltmaize, biezpienmaizes, pītās maizes, rozīņmaize, radziņi utt. Tieši tāpat kā sālsstandziņas, krekeri utt.

Konditorejas mīklas izstrādājumi kā tortes, kūkas, kēksi, cepumi, bulciņas utt.

Saldējums   - izņemot sasaldēto augļu sulu

Šokolāde  - praktiski jebkādā formā, arī šokolādes batoniņi

Pārtikas produkti, kuri VARĒTU saturēt pienu

Sviests pēc būtības sastāv no piena taukiem, kurus cilvēki ar piena olbaltumvielu alerģijām labi panes. Tomēr prakse rāda, ka pārsvarā visiem sviestiem, kas gatavoti lielajās pienotavās, var būt piejauktas piena olbaltumvielas. Zemnieku gatavotais sviests ir parasti bez piena olbaltumvielām.

Saldais krējums – arī šeit ir jāuzmanās -  tīrs saldais krējums ir lietojams uzturā, bet nevar lietot tādu saldo krējumu, kas satur piena olbaltumvielas. Lai tas nebūtu tik trekns, to var šķaidīt ar ūdeni.

Margarīns – Daudzām margarīna šķirnēm ir pievienotas piena olbaltumvielas. Izņēmums varētu būt Bio preču veikalos nopērkamie margarīni, tomēr pirms lietošanas noteikti jānoskaidro to sastāvs.

Siera šķirnes no kazas un aitas piena – gandrīz visos veikalā nopērkamajos kazas un aitas sieros ir sastopams pat līdz 1/3 govs piena.

Mīklas izstrādājumi – gan makaroni, gan citi mīklas izstrādājumi maldīgi tiek uztverti kā produkti, kuros nav piena olbaltumvielas. Piemēram, visos makaronos no Itālijas ir piena olbaltumvielas.

Maize  - ar maizi ir jāuzmanās praktiski visvairāk. Iemesls tam ir, ka daudzi maizes ražotāji pievieno speciālu  piedevu, lai maize izdotos labāka, kas ir pagatavota uz piena bāzes. Izeja ir cept maizi pašiem, pirkt Bio preču veikalos vai arī „no rokas” pie zemniekiem.

Desa un gaļas izstrādājumi – Kaut gan desām un gaļas izstrādājumiem nav atļauts pievienot piena pulveri, tomēr nevar izslēgt, ka tādi gadījumi tomēr notiek.

Graudu pārslu izstrādājumi – Bērnu graudu biezputras, kas ir rūpnieciski ražotas, var saturēt piena olbaltumvielu pēdas. Bērnu mammām, kuru mazuļiem ir alerģija pret piena olbaltumvielām, putras vajadzētu vārīt  pašām.

Zupu un mērču koncentrāti – parasti izraisa alerģiskas reakcijas.

Ketčups un sinepes, kā arī līdzīgi rūpnieciski gatavoti produkti var izraisīt alerģiskas reakcijas.

Skābi kāposti – bieži vien ir skābēti sūkalās. Pirms lietošanas to noskaidrot vai skābēt pašiem.

SVARĪGI: Tiem bērniem, kuriem ir smags neirodermīts tā sauktajā hipergēnajā fāzē, varētu būt lietderīgi, ka kādu laiku viņam nav nekāds kontakts ar piena produktiem, ne iekšķīgi, ne ārīgi. Pat tādas darbības ar pienu kā tā sildīšana, vārīšana un tā tālāk, ko veic cita persona var izraisīt alerģiskas reakcijas. Arī piena sildīšana mikroviļņu krāsnī, pēc krāsns atvēršanas „noslogo” istabu ar piena izgarojumiem. Slimības aktīvajā fāzē nevajadzētu ar bērnu apmeklēt arī lielveikalu piena produktu stendus.