Bēbīša nedēļas. 6. nedēļa

Bēbīša nedēļas. 6. nedēļa

20. Jan 2013, 10:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bēbītis šķiet - aug pa minūtēm. Un mainās. Pirmās interesantās grimases, pirmās lielās asaras, pirmie uztraukumi mammai.. Un pirmie prieki - dubultā! Šoreiz par 6. nedēļu.

Skaties, kā es augu

Viiiiiii! Aaaaah! Neviena skaņa uz pasaules tā neuztrauc kā bēbīša raudas. Faktiski pētījumi ir pierādījuši, ka raudas līdz ar vēlmi pacelt raudošo mazuli pastiprina mammu un tētu bioloģisko trauksmi, palielinot asinsspiedienu un paātrinot sirdsdarbību.

Bēbīši raud, lai izteiktu savas fiziskās vajadzības – izsalkumu, nogurumu un vēlmi tikt paceltam, pilnas autiņbiksītes, kuras vajadzētu nomainīt-, emocionālās vajadzības – bailes, garlaicību, vēlmi tikt apmīļotam. Raudāšana bēbīšiem ir vienīgais veids, kā komunicēt. Tieši tāpēc ir tik svarīgi atbildēt. Tava atbilde liek saprast, ka bēbītis ir sadzirdēts un saprasts, tādējādi viņa komunikācija ir bijusi veiksmīga. No šādiem sīkiem ikdienišķiem piemēriem viņš mācās iepazīt pasauli un kā uzvesties tajā. Tev atsaukšanās uz raudieniem nozīmē sākt izprast bēbīša komunikāciju – ja vēl neesi pamanījusi, pavisam drīz redzēsi, ka raudas pie dažādā vajadzībām atšķiras.

Kamēr vēl tik labi nepazīsti savu mazulīti, vari uztaisīt sarakstiņu ar visām fiziskajām un emocionālajām vajadzībām, kādas varētu būt bēbītim un tad, ejot tam cauri, izdomāt, ko katrā gadījumā vari darīt, lai mazais justos labāk.

Tomēr ir iespējamas reizes, gan ne Tu , ne mazulis nevarēsiet līdzēt pret raudāšanu – Tu, iespējams, būsi šūpojusi, nēsājusi, aijājusi, barojusi bēbīti, bet nekas nedarbojas. Ieteikums te ir tikai viens – būt pacietīgai un saprast, ka arī bēbītim šajā laikā ir smagi. Vienmēr pēc melnām dienām nāk gaišās.

Mazuļa aprūpe

Vai Tevi uztrauc svara pieaugums bēbītim? Kad Tu biji stāvoklī, Tu droši vien uztraucies, ka pieņemies svarā par daudz. Bet tagad, kad bēbītis ir piedzimis, Tu uztraucies par pārāk mazu svara pieaugumu.

Mammas visā pasaulē uztraucas, vai bēbīši ēd pietiekami. Atceries! Ja Tu baro ar krūti, Tu vari neuztraukties par piena pietiekamību, jo piedāvājumu nosaka pieprasījums.

Pirmajos 6 mēnešos bēbītis parasti pieņemas 500-1000 gramus mēnesī, tomēr būtiski ir atcerēties, ka neviens bērniņš neaug pēc „tabulas”. Svara pieaugums var variēt katram mazulītim individuāli.

Tātad kā Tu vari pārbaudīt, vai bērniņš ēd pietiekami? Pieraksti slapjo nomainīto autiņbiksīšu skaitu. To vari nosaukt par „slapjo autiņbiksīšu” likumu: ar krūti barotam bēbītim katru dienu ir jāsamērcē vismaz 6-8 autiņbiksītes, bet ar mākslīgo pienu barotam bēbītim – 4-6 autiņbiksītes. Ja Tevi nenomierina šādas metodes izmantošana, vari pagaidīt līdz nākamajai ārsta vizītei, kas notiek reizi mēnesī.

Tu un Tava ģimene

Kad esi nedaudz apradusi ar māmiņas lomu, sāksi aizdomāties, kā jūties Tu pati – nogurusi, emocionāli iztukšota, fiziski nogurusi?!

Nekautrējies! Ja Tu jūties nomākta, dalies savās sajūtās ar kādu, kuram Tu uzticies! Apmēram 15% sieviešu pēcdzemdību periodā piedzīvo dziļu pēcdzemdību depresiju. Ja Tev ir tādi simptomi kā nemiers un trauksmes sajūta, skumjas, nespēks, bezmiegs vairāk kā 2 nedēļas, dodies pie sava ārsta uz konsultāciju. Iespējams, tā ir pēcdzemdību depresija, tāpēc Tevis pašas un bēbīša labā ir jāmeklē speciālista konsultācija.

Ja ir bijušas smagas dzemdības vai dzemdību trauma, arī tad jāgriežas pie speciālista, jo, iespējams, tieši tas Tevi nomāc un liek justies slikti. Dalies savās sajūtās arī ar citiem! Lieliska iespēja ir māmiņu forumi, kur, iespējams, atradīsi vēl kādu domubiedru ar tādām pašām raizēm.

Māmiņu Klubs