Bēbīša miedziņš no 6 līdz 9 mēnešu vecumam

Bēbīša miedziņš no 6 līdz 9 mēnešu vecumam

02. Jul 2010, 15:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Esam pietuvojušies jau miedziņam pēc pusgada vecuma. Lasi turpinājumā, kādam tam vajadzētu būt no 6-9 mēnešu vecuma un kā izveidot pozitīvus gulētiešanas rituālus. Konsultē miega speciālists Juris Svaža.

 

Noderīgs raksts:

Bēbīša miedziņš no dzimšanas līdz 3 mēnešu vecumam

Bēbīša miedziņš no 3 līdz 6 mēnešu vecumam



Ap 6 mēnešu vecumu lielākā daļa mazuļu miegā diennaktī pavada ap 14 stundām un ir spējīgi nogulēt ilgāku periodu, piemēram, naktīs. Šajā laikā starp 6 un 9 mēnešu vecumu daudzi mazuļi ir iekārtojuši sev režīmu, ka dienā guļ vairākas reizes tā saukto īso miedziņu- vienu no rīta, vienu pusdienlaikā un vienu vakarā. Tomēr nevajadzētu lieki satraukties,ja mazulis guļ vairāk kā 3 reizes dienas laikā. „Ja ievērosi konstantus nakts gulēšanas laikus katru vakaru,tas palīdzēs regulēt miega režīmu,” iesaka miega speciālists Juris Svaža.

 

Mazulis noguļ visu nakti

Ja mazulis šajā vecumā guļ 9-10 stundas nakts laikā, tas nozīmē, ka viņš ir iemācījies, kā pašam iemigt naktī (kā zināms, miegs sastāv no pasīvā un aktīvā miedziņa), kas nozīmē, ka viņš ir sekmīgs gulētājs.

 

Tomēr, ja mazulis naktīs neguļ 5-6 stundas no vietas, Tu tāda neesi vienīgā māmiņa, kura cer, ka mazulis beidzot naktīs gulēs ilgāk. Ir bēbīši, kuri naktīs ceļas šajā vecumā, lai uzēstu. Tomēr visbiežāk jāsaka, ka mazuļi pēc 6 mēnešu vecuma neceļas tāpēc, ka viņi ir izsalkuši. Mēs, pieaugušie, arī naktīs pamostamies vairākas reizes uz pavisam īsu brīdi, bet mēs kā pieaugušie protam sevi tik ātri iemidzināt, ka no rīta pat neatceramies,ka esam bijuši nomodā. Ja mazulim šī prasme vēl nav attīstīta, viņš naktī pamodīsies, nepratīs sevi iemidzināt un raudās.

 

Mans mazulis vairs neguļ naktīs

 

Šī ir otra galējība šajā vecumā. Ja iepriekš mazulis lieliski nogulēja visu nakti un no rīta smaidošam mazulim pretī vērās māmiņas seja, kura ir izgulējusies, tad ap 6-12 mēnešu vecumu mazulis var atsākties biežāk celties nakts laikā. Kāpēc? „Miega traucējumi bieži vien var būt saistīti roku rokā ar noteiktu attīstības posmu fiziskā un emocionālā ziņā, kā arī ar šķiršanās bailēm,” skaidro miega speciālists. „Ja runā par fizisko attīstību, tad miegu nakts laikā var ietekmēt mācīšanās sēdēt, rāpot vai pat staigāt. Nav brīnums, ka mazulis nevēlas pārstāt likt lietā jauniegūtās prasmes arī miega laikā un viņš var pamosties, mēģinot vēl un vēl to pamēģinot.”

 

Ja runā par šķiršanās bailēm, tad ar pamošanos naktī bērns vēlas teikt: „Māmiņ, Tu man pietrūksti!” Sniedz dienā maksimāli daudz tuvības un, ja pie vainas būs uzmanības trūkums, tad pavisam drīz miedziņš atgriezīsies.

Kā izveidot labos miega paradumus

 

Ievies un seko gulētiešanas režīmam


Ja joprojām neesi to izdarījusi,tad ir pēdējais laiks to paveikt, jo nereti miega traucējumi tiek skaidroti ar nesakārtotu miedziņu. Miega rituāls palīdzēs sagatavoties miedziņam un šajā vecumā jau bērns pats aktīvi piedalīsies visā miega rituālā, piemēram, padodot Tev autiņbiksītes vai kopīgi nodziedot šūpuļdziesmu ar kustībām. Tomēr viens nosacījums miega rituāliem ir- tā ir secība. Bērniem patīk, ka viņi var paļauties uz rituāliem, tāpēc ievēro, kādā kārtībā paveic šos rituālus un paliec pie tā.


Ievies mazulim konstantu dienas režīmu

Gan Tu, māmiņ, gan mazulis tikai iegūs no dienas režīma, kur ir iezīmētas dienas snaudas un vakara gulētiešanas laiks. Protams, tas nenozīmē, ka katru dienu jāēd precīzi 12:15, jo arī mēs, pieaugušie, atkarībā no dienas notikumiem mēdzam mainīt dienas režīmu un pusdienošanas reizi, tomēr režīms radīs bērnā paredzamību. Ja bērns gulēs, ēdīs, rotaļāsies, vannosies katru dienu apmēram vienā un tajā pašā laikā, visticamāk, ka vakaros arī viņš iemigs daudz vieglāk.

Iedrošini bērnu iemigt pašam

Lai naktīs mazulis spētu labi gulēt, viņam ir jāiemācās pašam iemigt. Mēģini ielikt viņu gultiņā pirms viņš ir pavisam aizmidzis, lai viņš varētu mācīties aizmigt. Ja mazulis raud, nākamais solis ir atkarīgs no Tevis. Vari pagaidīt pāris minūtes, lai redzētu, vai viņš patiešām kreņķējas vai ir pārguris un mēģina iemigt.

 

Liec mazuli gulēt agrāk

Ja mazulis parasti dodas gulēt 22:00, bet reizēm viņš ļoti grūti iemieg, mēģini likt viņu gulēt 30 minūtes agrāk. Iespējams, ka mazulis ir pārguris un tāpēc viņam ir grūtības iemigt.

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv