7 ieteikumi, kā barot zīdainīti?

7 ieteikumi, kā barot zīdainīti?

18. Apr 2012, 20:42 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Veselības aprūpes speciālisti ir vienisprātis, ka zīdainim nekas nevar būt labāks par mātes pienu. Tajā ir tieši zīdaņiem nepieciešamās uzturvielas. Protams, ir gadījumi, kad veselības problēmu vai kādu īpašu apstākļu dēļ sievietes nevar barot bērnu ar krūti.

 

Konsultējieties ar savu pediatru par labākajiem ieteikumiem mazuļa barošanai. Lai arī kādu barošanas veidu jūs izvēlētos, vienmēr barošanas laikā turiet mazuli rokās. Barošanas laikā, apskaujot bērnu un rūpējoties par to, jūsu un mazuļa starpā veidojas ciešas un mīlestības pilnas saites. Tālāk sniegti daži ieteikumi bērna barošanai ar krūti.

 

Dariet to pēc iespējas ātrāk.


Ja iespējams, pirmajai barošanas reizei vajadzētu būt ne vēlāk kā stundu pēc mazuļa piedzimšanas, kad tas ir nomodā un zīšanas reflekss ir visspēcīgākais. Kaut arī jūsu krūtīs vēl neveidojas piens, tajās ir pirmpiens — smalks šķidrums, kura sastāvā ir labvēlīgas antivielas.

 

Novietojiet mazuli pareizi.

 

Zīdaiņa mutītei ir jābūt plaši atvērtai un krūts galam ir jābūt pēc iespējas dziļāk. Tas samazinās iespējamās sāpes. Ja nevarat panāk, lai mazulis sāk zīst, vai jūtat sāpes, atpūtieties un nomierinieties, jo tā notiek bieži. Parunājiet ar citām māmiņām un lūdziet savā slimnīcā palīdzību speciālistam, kas pārzina zīdīšanas jautājumus.


Barojiet bērnu tad, kad tas ir nepieciešams.

 

Zīdaiņi ir jābaro bieži, aptuveni ik pēc divām stundām, nevis ievērojot kādu noteiktu grafiku. Tas veicinās piena veidošanos krūtīs pietiekamā daudzumā. Vēlāk mazulis var pierast pie jau plānojamāka dienas ritma. Katrā barošanas reizē mainiet krūtis. Ja vienā barošanas reizē pirmo devāt mazulim labo krūti, nākošajā reizē sāciet ar kreiso krūti.

 

Lietojiet krūtīm paredzētās salvetes.

 

Lai nerastos neveikla situācija, pienam tekot no krūts starp barošanas reizēm, lietojiet krūtīm paredzētās salvetes, piemēram, īpaši absorbējošās, polsterējošās JOHNSON’S® Nursing Pads.


Ļaujiet krūts galam nožūt.

 

Pēc katras barošanas reizes pirmajās dienās pēc dzemdībām vai līdz jūsu krūts gali ir kļuvuši stingrāki ļaujiet tiem nožūt, lai nepieļautu to saplaisāšanu un infekcijas veidošanos. Krūts galus var pasargāt, lai tie nesāpētu, arī tos pārklājot ar mātes pienu. Arī pieliekot zīdaini pareizi pie krūts barošanas laikā, iespējams novērst krūšu galu sāpes. Ja krūšu gali ir ļoti sāpīgi, iespējams, ka zīžot jūsu mazulis krūts galu nepaņem pietiekoši dziļi mutē.


Uzmanieties no infekcijas.

 

Krūts gala infekcijas simptomi ir šādi: drudzis, sāpīgas vietas krūtī un tās apsarkums. Novērojot šos simptomus, ir nepieciešama tūlītēja medicīniska iejaukšanās. Lai izvairītos no infekciju riska, pirms katras barošanas rūpīgi nomazgājiet rokas un krūtis.


Ēdiet pareizu uzturu un labi atpūtieties.


Lai piens veidotos pietiekošā daudzumā, jums ir jālieto sabalansēts uzturs, iekļaujot papildu 500 kalorijas dienā, kā arī jāizdzer piecas līdz sešas glāzes šķidruma. Tā kā jūsu organismam šī ir īpaša papildu slodze, ļoti būtiski ir labi atpūsties.