"Saskaņas centrs": Demogrāfijas problēmu atrisināšana ir tieši atkarīga no nākamo māšu veselības

"Saskaņas centrs": Demogrāfijas problēmu atrisināšana ir tieši atkarīga no nākamo māšu veselības

29. Oct 2013, 12:49 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Politiskās apvienības "Saskaņas centrs" Saeimas frakcijas deputātes Irina Cvetkova un Marjana Ivanova-Jevsejeva sagatavojušas grozījumus valsts 2014. gada budžetam, paredzot iespēju bez maksas vakcinēt 17 - 18 gadus vecas meitenes pret papilomas vīrusu, kas izraisa dzemdes kakla vēzi, var izraisīt grūtniecības pārtraukšanu, priekšlaicīgas dzemdības un pat neauglību.

- Kopš 2008.gada vakcinācija pret papilomas vīrusu tiek praktizēta daudzās Eiropas valstīs, kopš 2010.gada arī Latvijā. Piemēram, Beļģijā, Grieķijā, Francijā un Itālijā šāda vakcinācija tiek nodrošināta meitenēm vecumā līdz 18 gadiem, - paskaidroja I. Cvetkova. - Un tas ir loģiski, jo vieglāk ir sasniegt vakcinācijas mērķauditoriju tieši tajā laikā, kad meitenes mācās vidusskolā.

- Ministru kabineta noteikumi nosaka bezmaksas vakcināciju pret HVP vīrusu tikai 12 gadus vecām meitenēm, kopš 2013.gada šīm meitenēm nolemts veikt vakcināciju līdz viņu pilngadībai. Tādējādi valsts netieši atzīst, ka no ekonomiskās un profilaktiskās efektivitātes viedokļa nepieciešams iekļaut visu vecuma grupu no 12 līdz 18 gadiem. Tomēr liela meiteņu grupa (tās, kurā nākamajā gadā paliks 17 - 18 gadu), pēc vakcinācijas programmas uzsākšanas 2010. gadā nevarēja saņemt bezmaksas poti, jo bija vecākas par noteikto vecuma "filtru" (12 gadi). Tādējādi šī vecuma grupa īpaši ir riska zonā, jo viņu vakcinācija ir atkarīga ne tikai no vēlmes, bet arī no vecāku finansiālajām iespējām, un izdevumi par vakcināciju ir ļoti ievērojami - 180 latu, - uzskata M. Ivanova-Jevsejeva. - Kā zināms pēc statistikas datiem, Latvijā meitenes sāk dzimumdzīvi ne agrāk kā 16 - 17 gadu vecumā, un ir ļoti svarīgi veikt vakcināciju pēc iespējas lielākam skaitam meiteņu tieši vecumā līdz 18 gadiem, kad inficēšanās risks ir zems un var tikt sasniegts vislielākais profilaktiskais efekts.

- Latvijā katru mēnesi aptuveni 20 sievietēm diagnosticē dzemdes kakla vēzi, katru gadu vairāk nekā 120 sieviešu mirst no šīs saslimšanas. Pēdējo piecu gadu laikā saslimstība ar dzemdes kakla vēzi palielinājusies par 25%, tajā pašā laikā, kad vakcinācija 94% gadījumu novērš saslimstību. Ja saglabāsies tikpat zems vakcinācijas temps, tad apvienojumā ar saslimstības pieaugumu ar dzemdes kakla vēzi var prognozēt, ka tas kļūs par nacionālu traģēdiju un par demogrāfiskās situācijas uzlabošanos var nesapņot, - secināja I. Cvetkova.

Pēc iepriekšējiem aprēķiniem, lai nodrošinātu bezmaksas vakcinācijas programmas finansējumu 17 - 18 gadus vecām meitenēm pret HVP vīrusu, nepieciešams palielināt Veselības ministrijas dotāciju par 1 437 755 eiro.

Preses relīze 
LETA