DISKUSIJA- konkurss: Vai bērni skolā ēd augļus?

DISKUSIJA- konkurss: Vai bērni skolā ēd augļus?

17. Oct 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Eiropas Komisijas Programma „Augļi skolai” ir veids, kā dalībvalstis, izmantojot savus un Eiropas Savienības budžeta līdzekļus, var nodrošināt skolēniem bezmaksas augļus un dārzeņus, ar nolūku palielināt šo produktu patēriņu, kā arī veicināt veselīgas ēšanas paradumus skolēnu vidū.

Vai tava bērna izglītības iestādes audzēkņi saņem augļus un dārzeņus?

Programmas mērķis ir veicināt augļu un dārzeņu produkcijas patēriņu un nākotnē samazināt veselības aprūpes izmaksas aptaukošanās, sirds un asinsvadu slimību dēļ.

Kā vēsta jaunākā informācija no ziņu aģentūras BNS, "Eiropas Savienības finansētajā bezmaksas augļu un dārzeņu izdales programmā piegādātāji varēs iekļaut arī “Zaļās” un “Bordo” karotītes produkciju".

Skolēniem varēs izdalīt ne tikai integrēti vai bioloģiski audzētus augļus un dārzeņus, bet arī tādus, kas audzēti atbilstoši nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas jeb “Zaļās” un “Bordo karotītes” prasībām, ja to apliecina attiecīgs Pārtikas un veterinārā dienesta sertifikāts.

Grozījumos arī svītrots nosacījums, ka gadījumā, ja skolēniem netiek izdalītas asorti jeb 100 gramu porcijas no vairāku veidu augļiem un dārzeņiem, tad viņi katru mēnesi saņem gan augļus, gan dārzeņus. Nosacījums tika svītrots pēc diskusijām ar nozares pārstāvjiem, jo ne visos reģionos iespējams nodrošināt skolēniem abu veidu produktus. Tādējādi pastāvētu risks, ka šāda nosacījuma dēļ atsevišķas skolas nevarētu piedalīties programmā.

Tāpat grozījumi paredz, ka skolai, piedaloties programmā, jānodrošina, ka skolēniem atbalsta periodā tiek sniegta mācību viela vai praktiskās nodarbības par augļu un dārzeņu lietošanu uzturā, kā arī tiek organizēts vismaz viens izvēles pasākums, piemēram, augļu un dārzeņu degustācija vai dalība konkursos par veselīgu uzturu.

Šīs programmas laikā skolēni trīs reizes nedēļā saņem ābolus, bumbierus, lielogu dzērvenes, kāpostus, kolrābjus, burkānus, kāļus, ķirbjus vai arī šo produktu asorti porcijas. Augļu un dārzeņu produktu izdales periods 2016./2017.mācību gadā ir no 2016.gada 1.novembra līdz 2017.gada 17.februārim.

Līdzās programmai “Augļi skolai” visu mācību gadu turpinās programma “Skolas piens”, kuras laikā bērnudārzu audzēkņiem un skolēniem ir iespēja katru mācību dienu saņemt līdz 250 mililitriem piena vai citus piena produktus.

Abās programmās Eiropas Savienība sedz 90% no attiecināmajām izmaksām, bet 10% ir jānodrošina dalībvalstij.

Daļa produktu paliek neapēsti..

Programmas ietvaros tiek piesaistīti vietējie dārzeņu un augļu ražotāji, kas piegādā Latvijā audzētu produkciju – ābolus, burkānus, kāpostus, dzērvenes, ķirbjus, u.tml. Diemžēl programmas rezultāti rāda, ka daļa produktu paliek neapēsti, kas nozīmē, ka programmas mērķi netiek sasniegti.

Dalies pieredzē, pastāstot, ko, tavuprāt, vajadzētu mainīt šajā projektā?

Pastāsti, vai tava bērna skolā ir spēkā šī programma, un vai viņam garšo piedāvātie produkti!

20.oktobrī starp diskusijas dalībniekiem izlozēsim sulu komplektu!

Māmiņu Klubs

IlvaV IlvaV 18. Oct 2016, 10:05

Ir, ir puiku skolās programma Augļi, kas gan vēl nav sākusies. Laikam pēc brīvlaika būs, bet parasti gan viena, gan otrs skolā bija burkāni un āboli. Viņi labprāt tos arī grauza. Patiesībā aābolus mazāk, jo pašiem tie ir, bet burkānus ēda tāpēc, ka tie ri tie mazie, apaļie, iepakojumos-saldāki, kraukšķīgāki un ērtāki kā lielie. Kādrezi, kad strādāju skolā, noveroju, ka pat tie, kas parasti diendienā ēd čipšus utmldz. lietas, ēda piedāvātos augļus undārzeņus. Manuprāt, programma veicina dārzeņu/augļu ēšanu kaut vai kolektīva dēļ, jo visi tā dara. Tas ir stilīgi!
Bet par pienu man divējādas sajūtas, jo siltu pienu dzert vairumam nepatīk, taču tieši tāds tas ir dabūjams. Vienā skolā saliets glāzēs, bet otrā tiek izsniegti silti Rasēni mazajās paciņās. Un tie visi praktiski tiek izmētāti pa klasi, jo negaršo. Ja atnes mājās, ieliek ledusskapī, tad izdzer. Pagājušajā gadā man mazā māsa pie tiem Rasēniem tika katru dienu vairumā😀 Jo lielie puikas vienkārši nedzēra un atdeva manam. Tā kā arī pašai dzert pienu galīgi negaršo, tad saprotu tos, kas to nedara, jo piena produktus var paērēt savādāka, garšīgākā veidā, nevis dzerot pienu. Būtu tad labāk paciņu ar graudaino biezpienu izsnieguši (citu dienu ar piedevām)-vēl veselīgāk, garšīgāk un sātīgāk.
Un vēl jāatceras, ka ļoti daudziem ir govs piena nepanesamība. Tad vajag nodrošināt tādus ar kazas, mandeļu u.c. pienu, bet tas, saprotams, ir dārgi.

sandux sandux 17. Oct 2016, 14:44

Manai meitai augļu programmas skolā pagaidām nav, bet noteikti novērtētu, ja būtu! Pati uz skolu neko neņem. Skolas piens gan viņai tiek dots (parasti atnes mājās).

nosiguldas nosiguldas 14. Oct 2016, 10:10

Mums ir piena virtuve, bet augļi gan nav

Blumen Blumen 13. Oct 2016, 20:49

Lai gan mes dzīvojam DE,bet gribēju padalīties ka manas meitas skolā gan augli,gan dārzeņi tiek doti pa brivu pauzēs est ja pads bērns vēlas.Skola sadarbojas ar lauksaimniekiem un viņi skolai piegadā ari lauku dārzeņus un ābolus kad ir sezona.Tākā mēs ģimenē ļoti patērējam daudz ikdiena,tad meita priecājās ka skolā dala.Nāk bieži mājā ar oranžu muti😃-burkānus pārēdusies!😉

inleila inleila 13. Oct 2016, 14:22

Bērnam skolā šīs programmas ietvaros dot pārsvarā ābolus, dažas reizes bija bumbieri. Ābolus reti ēd, jo šogad mājās ir daudz ābolu. Bērns saka:visur tik āboli un āboli! 😃
Ļoti labi, ka ir tāda programma, jo zinu, ka ne visi vecāki var atļauties pirkt katru dienu augļus un dārzeņus.

ViKrEm mamma ViKrEm mamma 13. Oct 2016, 12:22

Mums abu lielo bērnu skolās ir gan augļu-dārzeņu programma, gan arī piena programma. Abi bieži vien pārrunā, kas kuram kādā dienā ir bijis, vai garšojis. Gan dēls, gan meita labprāt, ēd dārzeņus un augļus, it sevišķi burkānus un tieši šīs akcijas mudināti, viņi ir iesākuši ēst - grauzt burkānus un ik pa laikam arī mājās, kad gatavoju maltīti, palūdz, lai nomizoju burkāniņus. Bērni daudz biežāk jautā pēc augļiem un dārzeņiem - āboliem, bumbieriem, vīnogām, banāniem ikdienā veikalos, lai papildinātu maltītes ar tiem. Vasarā, kad nav skola, viņi, labprāt, ēd dažādas ogas. Manuprāt, šāda programma liek vairāk aizdomāties par to, ko mēs ēdam un, ka īstenībā ēst veselīgi, ēdot dārzeņus un augļus, ir ārī stilīgi, jo to dara ne tikai Jānītis no dziļiem laukiem, bet arī Pēteris, kurš dzīvo Rīgas sirdī. Ka ne tikai bērni laukos ēd veselīgi, bet ka nebūt nav stilīgi pārtikā lietot čipsus, frī kartupeļus, popkornu... Nē, stilīgi ir ēst veselīgi un pilnvērtīgi. Čipšus, krāsainās končas īstenībā ēd slinkie, kam nav laiks kārtīgai maltītei un ēd tie, kuri nedoma par savu veselību un nākotni
Paldies šai lieliskajai programmai. Varbūt būtu iespēja arī sagatavot bukletiņu, kur būtu uzskatāmi parādīts, apēdot tik un tik burkānus, Tu uzņem tik un tik vitamīnus, labās vielas, kuras mums ir vajadzīgas. Apēdot tik un tik čipšus, lipīgās končas, tu uzņem tik un tik vielas. Ēdot veselīgi, mums mazāk sāpēs vēders, varēsim vairāk sportot, retāk slimosim ar cukura diabētu, būsim priecīgāki, jautrāki, skaistāki, lai nākotnē kļūtu par lieliskiem sportistiem, aktieriem, mediķiem, banķieriem utt. Varbūt to var izspēlēt kā multenīti, vai arī tieši otrādi, to veicināt ar sabiedrībā zināmiem cilvekiem, piemēram, Renārs Kaupers katru dienu apēd tik un tik ābolus, Porziņģis ikdienā izdzer tik un tik piena, Nitišs katru dienu apēd tik un tik burkānus, Ģirts Ķesteris nedēļā apēd tik un tik banānus, bumbierus...
Tas uz bērniem ļoti labi atsaucas un tas ir veids, kā viņiem likt padomāt, ka ēst veselīgi ir forši, ka veselīgi ēd arī stilīgie, zināmie cilvēki.
Pašlaik bērni nem līdzi savus ābolus, bumbierus un ēd pēc skolas, starpbrīžos, esmu novērojusi, ka arī bērnudārzā ļoti daudz vecāki ved ābolus un bērni tos labprāt ēd.

LaimīgāPriede LaimīgāPriede 13. Oct 2016, 10:48

Skolā augļi un dārzeņi tiek atvesti no vietējiem zemniekiem. Visbiezak gan tie ir āboli

LaimīgāPriede LaimīgāPriede 13. Oct 2016, 10:45

Mūsmājās augļi un dārzeņi ir ikdiena,līdz ar to arī ierasta un ne pavisam jauna lieta ko paņemt launaga uz skolu. Tiek līdzi ņemti gan burkāni.gan āboli. Gan gurķi.ggan mazie tomātiņi. Ar to vai bērni ēd /nēed darzeņus /augļus sūdzēties nevaram. Ēd ar gardu muti.