SKOLĒNU klubiņš: Kurus pulciņus izvēlēties savam skolēnam?

SKOLĒNU klubiņš: Kurus pulciņus izvēlēties savam skolēnam?

16. Oct 2014, 00:03 Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv

Nenoliedzami, pulciņi bērnam ir vajadzīgi! 

Ne tik daudz lai kavētu laiku pēc stundām ārpusstundu aktivitātēs, bet lai attīstītu iekšējos talantus un bērns paplašinātu redzesloku! Manas pirmklasnieces pulciņu klāsts ir visai plašs- pirmdienās skolā vingrošana, otrdienās- tautiskās dejas skolā un balets ārpus skolas, trešdienās zīmēšana un koris, ceturtdienās tautiskās dejas skolā un balets ārpus skolas, savukārt piektdienās- koris.

Sarakstiņš pagarš, bet tās ir visas lietas, kas meitai ļoti, ļoti patīk un iet pie sirds, tāpēc mēs, vecāki, esam par to, ka meita dara to,ko viņa vēlas, neuzspiežot neko, bet piedāvājot izvēles iespējas. Un vispār- ja būtu viņas varā, viņa ietu arī mūzikas skolā, tenisā un dambretes pulciņā, bet sapratām, ka pirmajam gadam, kad mums viss ir iesildīšanās procesā, lai saprastu,kā organizēt skolnieces ikdienu, tas būtu pārāk problemātiski.

Es pati atceros no savas bērnības, ka jau no sākumskolas mazā lauku skoliņā apmeklēju visas pieejamās ārpuss skolas nodarbības- kori, ansambli, zīmēšanu, teātra pulciņu, klavierspēli, aerobiku, tautiskās dejas.. Vecāki deva iespēju meklēt sevi un pilnveidot un es to visu pieņēmu un akceptēju, tāpēc tagad, audzinot savus bērnus, sniedzu iespēju izvēlēties un akceptēju viņu izvēli ar vienu noteikumu- ja kaut kas ir iesākts, tad vismaz viens mācību gads tur ir jāpavada, jo pat tad, ja sākumā ir grūtības, tad tās norūda un bērns pierod, pārvar šķēršļus un ir gandarīts un lepns par paveikto.

Pastāstīšu tagad par katra pulciņa izvēli savai meitai:

Balets nav klasiska izvēle un es nekad, tiešām nekad nebūtu iedomājusies, ka mana meita varētu apmeklēt baleta pulciņu. Ne jau lempīguma, bet gan fiziskās uzbūves dēļ- es un arī meita izskatās, ka būs no garajiem auguma tipiem ar ne visai smalku uzbūvi. Bet lai nu paliek, nodomāju,  mans mērķis nav nākotnē baltedejotāja tieši šī iemesla dēļ, bet tas prieks, tas lepnums, kas redzams meitas acīs, uzvelkot baleta triko, svārciņus un čībiņas ar spīdīgām lentītēm, nav aprakstāms!

Protams, protams, ir bijuši arī puņķi un asaras, sevišķi sākotnēji, kad šķita, ka viss stiepjas, viss velkas, sāpēja vēderprese, jo šajās nodarbībās galvenais uzsvars ir uz lokanību un graciozitāti, bet tas viss pārgāja un tagad varu teikt, ka nenožēloju ne mirkli, ka meita apmeklē šīs nodarbības, jo ir gan uzstāšanās koncertos, gan tālāki panākumi tautiskajās dejās, ir uzlabojusies meitas stāja un gaita un lokanība arī viennozīmīgi! Tieši tāpēc es sarunās aicinu vecākus ne vienmēr domāt, ko tieši šis konkrētais pulciņš dos- iespējams, ka tas ietemkmēs dalību citās aktivitātēs, paverot ceļu daudz augstāk!

Vingrošanas nodarbības nebija sākotnējā izvēle, bet to "nozīmēja" skola stājas uzlabošanai. Tā kā mūsdienu bērniem no nepareizas sēdēšanas, somu nēsāšanas mēdz būt problēmas, tad 85% klases bērnu tika nozīmēta vingrošanas nodarbība. Es priecājos, ka skola piedāvā šādas nodarbības skolas telpās un vecākiem pie profilaktiskiem gadījumiem bērni nav jāmēģina pieteikt vēl pie citiem n-tiem fizioterapeitiem.

Dziedāšana korī likusies vienmēr pašsaprotama, jo arī es visu skolas laiku dziedāju, pāris gadus arī ansamblī! Arī iepriekš Daniela apmeklēja ansamblīti netālu no mājām, bet tad, uzsākot tautisko deju un baleta nodarbības, nespējām vairs izvadāt, jo laiki "pārklājās", tad nu liels bija mans prieks, kad skolas pirmajās nedēļās Daniela pēc noklausīšanās tika "iesaukta" korī un nu mājās ir ne tikai dejotāja un māksliniece, bet arī dejotāja :)

Esam tikuši jau līdz zīmēšanai. Tā meitai ir īpaši tuva, jo mājās stundām var zīmēt apsveikumus, izdomāt stāstus, salīmējot lapas kopā, izveidojot pat pasakas, tāpēc atbalstāma bija mana vēlme meitas gaitu uzsākšanai "Brīnumotiņā", kas arī notiek skolā. Mazā māksliniece tik čakli zīmē, ka 1 mēneša laikā beigušās vairāku krāsu bundžiņas,tad nu šīs krāsas esmu iepirkusi atsevišķi, jo izskatās,ka tās ir biežāk lietotās krāsas.

Ja meita vēl joprojām vēlēsies, tad nākamajā gadā varēs uzsākt mūzikas skolas gaitas. Viņa to vēlējās jau šajā gadā, bet pirmajam gadam, manuprāt, tas būtu bijis pārāk apgrūtinoši un problemātiski.

Kā ir ar jums? Vai skola arī piedāvā plašu pulciņu klāstu?

Pirmklasnieces mamma