Infektoloģe Ilze Grope: bērnus pret Covid 19 nevakcinēs

14. Dec 2020, 14:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Valdības lemtais nosaka, ka no nākamā gada janvāra Covid-19 ierobežošanai maskas būs jāvalkā arī skolēniem skolā. Pret to iebilduši daudzi vecāki, savācot parakstus, lai rosinātu atcelt šo valdības lēmumu. Tāpat vecākus bažīgus dara iespējamā bērnu vakcinācija.

11.decembrī notikušajā vecāku organizācijas un medija "Māmiņu Klubs" organizētajā tiešsaistes izglītojošajā pasākumā "Bēbīšu Kongress" sarunājāmies ar klīnikas “Vesels Bērns” pediatri, infektoloģi, RSU rezidentūras studiju fakultātes dekāni Prof. Ilzi Gropi, meklējot atbildi uz jautājumu, vai tiešām masku nēsāšana var ietekmēt bērnu veselību, un no kāda vecuma bērniem būtu ieteicama masku valkāšana.

Ārste norāda, ka, izvērtējot Covid-19 saslimstības rādītājus, bērni atrodas ievērojami labākās pozīcijās nekā pieaugušie, jo klīniskie pētījumi liecina, ka 20 – 45% gadījumu bērni ir asimptomātiski, kas nozīmē, ka saslimšanas gadījumā nav klīnisko izpausmju. Tas, protams, no vienas puses ir labi, taču, raugoties no izdalītā vīrusa daudzuma, bērni ir daudz bīstamāki, jo ar Covid-19 var aplipināt ne tikai savus vienaudžus, bet arī vecākus, vecvecākus un citus, kuriem, diemžēl, slimības gaita var būt ievērojami smagāka. Jānorāda, ka viens no biežākajiem Covid-19 saslimšanas simptomiem pieaugušajiem ir izteikts klepus, savukārt bērniem var nebūt izteiktu simptomu. Ja tie tomēr ir, tie var būt dažādi, sākot no augšējo elpceļu infekcijām raksturīgiem, beidzot ar zarnu infekciju pazīmēm, kas, diemžēl, ne vienmēr liek aizdomāties par iespējamību, ka bērns saslimis ar Covid-19.

Pēc prof. Ilzes Gropes teiktā, stacionāros līdz šim nonākuši mazāk nekā 100 ar Covid-19 saslimušie bērni, taču vēršanās stacionārā visbiežāk bijusi citu specifisku hronisku saslimšanu dēļ. Ārste piebilst, ka saslimušo bērnu vidū ir dažāda vecuma bērni, tostarp arī tikai dažas nedēļas veci jaundzimušie.

Bērniem maskas tiek rekomendēts lietot pēc 5 gadu vecuma

Prof. Ilze Grope, vaicāta par masku lietošanu skolēniem, norāda, ka uz šiem jautājumiem vispusīgu atbildi sniedz PVO vadlīnijas. Tās nosaka, ka bērniem līdz 5 gadu vecumam (ieskaitot) maskas netiek rekomendētas, lai gan atsevišķās publikācijas norādīts, ka maskas, izņemot atsevišķus gadījumus, var nēsāt pat no 2 gadu vecuma.

Bērniem no 6 līdz 11 gadu vecuma rekomendēts lietot auduma maskas, savukārt uz bērniem no 12 gadu vecuma par masku nēsāšanu attiecas tie paši nosacījumi, kas uz pieaugušajiem. Ārste norāda, ka īpašās grupas, kurām vajadzētu nēsāt medicīniskās maskas, ir cilvēki ar dažādām fona slimībām, piemēram, imūndeficītu, bērni ar audzējiem u.c.

Būtiski, lai tam, kā bērni nēsā maskas, līdzi sekotu pieaugušie, uzraugot, lai tiktu ievēroti visi principi, kas attiecas uz to pareizu nēsāšanu, - tā tiktu pareizi uzlikta, noņemta, glabāta un izmazgāta. 

Runājot par bērnu vakcināciju pret Covid-10, Prof. Ilze Grope norāda, ka bērni netiks vakcinēti. "Pusei bērnu ir asimptomātiska forma, un vakcīnai ir cits mērķis - pasargāt no smagām klīniskām saslimšanām, kas bērniem tiek novērota reti," iemeslus, kāpēc bērni netiks vakcinēti pret jauno koronavīrusu, skaidro ārste.

Jau zināms, ka nākamgad Latvijā tiks uzsākta iedzīvotāju vakcinācija pret Covid-19, tiesa, bērnus nav paredzēts vakcinēt.