Pirmā klases sākums – izaicinājums vecākiem

Pirmā klases sākums – izaicinājums vecākiem

21. Sep 2014, 13:14 lauvinja lauvinja

Mans bērns šogad uzsāka skolas gaitas. Lai arī es biju morāli un psiholoģiski gatava dažādiem pavērsieniem un pielāgošanās periodam, jo šis jau ir mans otrais skolnieks, dzīvē reizēm nākas būt radošai un atcerēties, ka reizēm der klusām skaitīt līdz desmit, lai emocijas nevirmotu kā vārošs ūdens.

Septembris ir mēnesis, kad bērni un vecāki aprod ar jauno kārtību. Mūsmājās vistrakāk iet ar rakstiskajiem mājas darbiem. Mazā rociņa vēl ir jātrenē un jētrenē, lai rakstu darbi sanāktu gana glīti. Jauneklim nekad rakstu darbi un krāsošana ar zīmuļiem nav bijusi mīļākā nodarbe, tāpēc mājasdarbi prasa saņemšanos un laiku. Šodien mājasdarbu pildīšanu pavadīja nikna dūkšana, sūdzēšanās, ka skolā vien to pašu ko bērnu dārzā māca un lidojošas dzēšgumijas, ar kurām mamma no burtnīcas dzēsa laukā skricelējumus un lika rakstīt no jauna.

Bet gan jau nonāksim pie kopsaucēja un sapratnes, ka no mājas darbiem neizbēgt!

Citādi bērns pamazām pieradis pie skolotāju prasībām, pats mēģina kārtot somu, vēl gan vecāku virsvadībā. Man ir prieks, ka skolotāja liek pierakstīt bērniem pašiem uzdoto dienasgrāmatās, jo ceru, ka skolēns iemācīsies apzinīgi pierakstīt uzdoto un sekot līdzi pats uzdotajam. Protams, ir labi, ka e-klasē tiek viss sarakstīts, bet man ir būtiski, lai bērns pats iemācās uzņemties atbildību par saviem pienākumiem un darāmajām lietām. Katrā ziņā ceru, ka nebūs jāsēž blakus mājas darbus pildot līdz pamatskolai, pietiks ar sākumskolu, vai vēl labāk, lai iet māsas pēdās, kura patstāvīgi ar mājas darbiem tika galā jau pirmās klases otrajā pusgadā.

Joprojām esmu pārdomās un labākā risinājuma meklējumos par interešu izglītību, nepieciešamo un daudzumu. Šobrīd divas reizes nedēļā peld, trīs reizes nedēļā iet uz basketbola nodarbībām, apmeklē kori. Gribētos kādu teātra pulciņu, lai mācās gūt par sevi pārliecību un uzstāties, bet jau tagad mazais skolnieks vakarā kā tiek gultā, kā galva uz spilvena un aizmieg. Tā nu vēl par šo jautājumu lauzu galvu.

Kā sokas jūsmājas pirmklasniekiem un vecākiem?

Es piekrītu, ka pirmā klase ir tas brīdis, kad jāiemācās mazajiem apzinīgums un patstāvība.

Man pašai brīžiem ir dilemma cik daudz mājas darbus likt pārrakstīt rūpīgāk, cik pielabot. Un jau tagad zinu, ka drīz būs nākamais posms mājas darbiem, kad tie tiek pildīti parastajās burtnīcās un tur ir prasības (tik rūtiņas no augšas, tik no malas un taml) - ar pirmo bērnu manas un skolotājas domas atšķīrās - skolotāja uzskatīja ka vecāku pienākums ir skaitīt rūtiņas un sekot līdzi, man šķita, ka pietiek ja to zin skolēns un mans pienākums ir iemācīt, ka mājas darbi IR jāpilda, bet to pareizību visās formās un veidos ir skolotājas rokās. Redzēs kā būs ar šo.

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 21. Sep 2014, 21:04

Tā kā Daniela iet pagarinātajā dienas grupā, skolas darbi tiek izpildīti 90% tur, mājās vien pārbaudu un pārskatām, vai nevajag uzlabot ko glītāk (jā, arī mums ar to problēmas).

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 21. Sep 2014, 21:03

Man padomā arī blogs par pulciņiem jaunnedēļ.

Ja turpina par sajūtām- es nedomāju, ka būs tik grūti. Tiešām. Jo es esmu no tām prasīgajām mammām, kas uzskata,ka uzreiz jāieliek rāmjos un nevajag palaist, iemācot šo apzinīgumu,ko vecāki pirmajās klasēs iedevuši man (paldies viņiem par to).

Kā rakstīji- kopīga somas kārtošana, dienasgrāmatās gan viņi paši neraksta,bet patīkami redzēt skolotājas ierakstus dienasgrāmatā par atzinīgi aktīvu darbu stundās!

lauvinja lauvinja 21. Sep 2014, 14:19 Bruņurupuce

Lielākoties skolās pulciņus mēģina saorganizēt pēc stundām, tā lai nav ilgi jāgaida, bet jo lielāka pulciņu izvēle skolā, jo vairāk tie gaidāmie "logi"iznāk. Savā ziņā labs risinājums ir pagarinātā grupa, kuras laikā pulciņus apmeklē. Mūsu gadījumā basketbols un koris ir pagarinātās laikā. Iespēja "ieshēmot" arī vēl tautasdejas un muzikālo teātri. Baseins gan ir vakarā pēc darba dienas vecākiem pl. 19.

No vienas puses varētu vēl pielikt dejošanu un muzikālo teātri, kā to izdarījuši daudzi vecāki, bet jau šobrīd bērns nāk no skolas pārguris un ja sanācis tā, ka pagarinātajā nav izpildījis mājas darbus, jo pārējie to darījuši kamēr ir kāds pulciņš bijis, un pēc tam devušies laukā (kas, manurpāt, ir dikti labi un apsveicami), tad savākties mājas darbu pildīšanai vakarā ir ļoti grūti. Vismaz šobrīd. Tā vien šķiet ka aktivitāšu jau tā ir par daudz un emociju arī.