Pārdomā, kā piepildīt svētku laiku ar ģimenes kopābūšanu

26. Dec 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ziemassvētkus gaida gan lieli. Īpašā atmosfēra, kopā būšana un, protams, arī dāvanas. Liels prieks ir tās saņemt, bet vēl lielāku prieku sniedz to dāvāšana citiem. Kā bērniem pastāstīt par Ziemassvētku patiesajām vērtībām un izskaidrot, kas ir šo svētku lielākā vērtība? To vaicājām Rimi Bērniem emocionālās labsajūtas un attiecību ekspertei Ivetai Aunītei.

Speciāliste norāda, ka jau no gada vecuma varam sākt bērniem mācīt, ka Ziemassvētku galvenā ideja ir kopābūšana un mazāk stāsts par dāvanām. Lai to veiksmīgāk realizētu, ieteicams, lai vecāki pārdomātu, kā svētku laiku piepildīt ar kopīgām aktivitātēm, piemēram, piparkūku cepšanu, dziesmu un dzejoļu mācīšanos, kurus apgūstam nevis tāpēc, lai svētkos saņemtu dāvanas, bet gan sarīkotu svētku koncertu, kuru lielākā velte būs smaidi un aplausi. “Šis ir laiks, kad varam mācīt bērniem vērtības,” atgādina Iveta Aunīte.

Ziemassvētku vecītis. Vai patiesi īsts?

Kā tu atbildētu uz bērna jautājumu, vai Ziemassvētku vecītis ir īsts? Iveta Aunīte stāsta, ka bērnam agri vai vēlu bērnudārzā vai skolā no saviem vienaudžiem nāksies dzirdēt patiesību, ka Ziemassvētku vecītis nepastāv. “Tas var sagādāt ne tikai lielu vilšanos, bet arī nostādīt neērtā pozīcijā, jo bērns var kļūt arī par apsmieklu objektu, kas var būt ļoti sāpīgi,” teic I. Aunīte, piebilstot, ka pēc šādas patiesības uzzināšanas bērns var pārnāk mājās dusmīgs par to, ka vecāki viņam melojuši. Tas var mazināt arī uzticēšanos savā starpā, jo bērns var pieņemt, ka tad, ja vecāki viņam melojuši par Ziemassvētku vecīti, viņiem nevar uzticēties arī citos jautājumos.

Tāpēc, lai atbildētu uz bērna jautājumiem par to, vai Ziemassvētku vecītis ir īsts, I. Aunīte iesaka izmantot franču psihoterapeites E. Lešānas piedāvāto versiju. Tā paredz, ka bērnam jau no mazām dienām tiek stāstīts, ka Ziemassvētku vecītis ir izdomājums. “Ziemassvētku laikā gan lielie, gan mazie dzīvojam Ziemassvētku pasakā un ticam, ka ir Ziemassvētku vecītis, kurš sarūpē dāvanas. Tas ir stāsts, kuram gadu mijā ticam visi,” teic Rimi Bērniem emocionālās labsajūtas un attiecību eksperte Iveta Aunīte. Šādā veidā nesabojājam Ziemassvētkus, taču vienlaikus bērnam stāstam patiesību, jo godīgums un patiesums arī ir dāvana, kuru pasniedzam viens otram ikdienā un svētkos.

Nebēdā, ja šogad dāvanas mazākas

Speciāliste iedrošina vecākus nesatraukties par to, ka šogad, iespējams, dāvanas finansiālā ziņā būs lētākas vai arī tās būs pašu gatavotas. “Nevajag pārdzīvot, ja iepriekšējā gadā saņemta daudz lielāka dāvana, jo nākamajos svētkos atcerēsimies šī gada svētkus ar pieticīgākām dāvanām, tāpēc nākamgad saņemtās dāvanas šķitīs daudz lielākas un vērtīgākas,” saka I. Aunīte, norādot, ka tādējādi arī pieradinām, ka dāvanas nebūt nav galvenais, lai svinētu svētkus.