Kopā ar sēņu grozu gādāsim arī pretērču inventāru!

Kopā ar sēņu grozu gādāsim arī pretērču inventāru!

24. Jul 2020, 14:36 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ļaujoties sēņošanas prieka pozitīvajai apmātībai, kas pamazām pārņem Latviju, jābūt gataviem sastapties arī ar kādu ērci. Kā šo tikšanos padarīt iespējami nekaitīgāku – par to „Mēness aptiekas” farmaceite Linda Fevraļeva.  

„Lielākā daļa ērču kodumu ir nesāpīgi un tos pat nejūt. Pēc ērces piesūkšanās mēdz parādīties simptomi, kam noteikti jāpievērš uzmanība – āda ap koduma vietu var kļūt nedaudz apsārtusi, pietūkusi, var veidoties neliels iekaisums,” stāsta Mēness aptiekas farmaceite Linda Fevraļeva.

Ērces var pārnēsāt baktērijas spirohetas borēlijas, kas izraisa Laimas slimību. Jo ilgāks ir ērces piesūkšanās jeb barošanās laiks, jo lielāka iespējamība inficēties. Infekcijas iegūšanas risks rodas, ja ērce ir bijusi piesūkusies ādai vismaz 36 stundas, taču citas infekcijas var iegūt arī pāris minūšu laikā.

Nesaspied ērcei vēderu!

Ja pamani, ka piesūkusies ērce, tā ir tūlīt, nesaspiežot ērces vēderu, jānoņem. Pretējā gadījumā pastāv krietni lielāks risks, ka borēlija, kas izraisa Laimas slimību, nokļūs organismā. Ērces izņemšanai var izmantot speciālas knaibles vai pinceti ar smalku galu, kas palīdzēs ērci satvert pēc iespējas tuvāk ādai. Ērču izņemšanai speciāli paredzētos instrumentus var iegādāties aptiekās.

Ja iespējams, pirms ērces izņemšanas vajadzētu uzvilkt vienreizējās lietošanas gumijas cimdus. Koduma vietu ieteicams dezinficēt ar spirtā vai degvīnā samērcētu tamponu. Pilnīgi aplama rīcība ir ērces apslacīšana ar eļļu, cerot, kā tā nokritīs pati. Eļļa var ērcei izraisīt vemšanu un bīstamās baktērijas var nonākt organismā.

Kad ērce ir satverta maksimāli tuvu ādai, tā jāvelk lēni, ar skrūvējošu kustību. Ja pincetes vai knaiblīšu nav, var izlīdzēties ar izturīgu diegu, ko apsien ap ērces snuķi un tad to izvelk. Jāuzmanās, lai apsietā cilpa nenorautu ērces galviņu. Pēc ērces izvilkšanas, koduma vietu dezinficē ar spirtu, rokas mazgā ar ziepēm un siltu ūdeni vai arī dezinficē.

Novēro simptomus!

Pēc ērces izvilšanas nereti rodas tikai neliels apsārtums, taču var būt gadījumi, kad attīstās nopietni simptomi. Lūk, pazīmes, kas norāda, ka nepieciešams sazināties ar ārstu vai izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību:

·      smagas galvassāpes;

·      apgrūtināta elpošana;

·      ķermeņa paralīze;

·      sirdsklauves.

Palīdzība jāmeklē arī tad, ja ērci izvilkt neizdodas vai, mēģinot no ērces atbrīvoties, gadās noraut tās ķermeni, bet galva joprojām atrodas ādā. Ar speciālistu nepieciešams konsultēties, ja koduma vietas apsārtums nepāriet un kļūst arvien lielāks. Jāņem vērā, ka izsitumi var parādīties arī pēc 3 līdz 14 dienām. Medicīniskā palīdzība jāmeklē arī tad, ja parādās gripai līdzīgas pazīmes, piemēram, drudzis, nogurums, muskuļu un locītavu sāpes, atgādina „Mēness aptiekas” farmaceite Linda Fevraļeva.

Kā neļaut ērcei piesūkties?

Atšķirībā no ērču encefalīta, pret Laimas slimību nav vakcīnas, tādēļ vienīgais veids, kā sevi pasargāt – nedot iespēju ērcei piesūkties. Dodoties uz mežu, pļavu vai vietu, kur ir krūmāji un gara zāle (ērcēm patīk mitras un ēnainas vietas!), ieteicams ievērot piesardzību – uzvilt gaišu, pieguļošu apģērbu, uz kura var vieglāk pamanīt kukaini, kreklu sakārtot biksēs, bet bikšu galus – zeķēs ar stingru malu.

Pēc pastaigas jāaplūko apģērbu un visu ķermeni un jāpārliecinās, ka ērce nav piesūkusies un nav ienesta mājās. Ērce var būt uz pļavā plūktajiem ziediem un mežā lasītām sēnēm, tādēļ šīs dabas veltes ir rūpīgi jāaplūko, pirms ienest istabā. Pēc mājdzīvnieka pastaigas arī vienmēr ir jāpārbauda, vai uz tā nav nevēlams viesis.

Iegādājies aptiekā pretērču inventāru!

Mājas aptieciņā, visticamāk, ir pretsāpju, pretdrudža un gremošanas traucējumu novēršanas līdzekļi, taču vasarā to nepieciešams papildināt arī ar pretērču komplektu. Kas tas ir?

Pincete. Tādai, ar kuru ir ērti rīkoties. Var aptiekā iegādāties speciāli ērces noņemšanai paredzēto pinceti (mēdz būt komplektā ar lupu) vai izlīdzēties ar kosmētisko pinceti. Galvenais, lai ar izvēlēto instrumentu ērci varētu pareizi satvert.

Repelenti. Aptiekās pieejamo ērču aizbaidīšanas līdzekļu klāsts ir plašs. Populārākie līdzekļi ir aproces un aerosoli, taču pieejami arī krēmi un ultraskaņas ierīces. Atkarībā no tā, kādai vecuma grupai repelents paredzēts, pieejami vairāki varianti. Bērniem (parasti sākot no 3 gadu vecuma) repelenti būs ar maigāku smaržu, taču jāņem vērā, ka, atšķirībā no pieaugušajiem paredzētajiem repelentiem, bērniem domātie uz apģērba ir jāuzpūš atkārtoti. Zīdaiņiem piemērots būs ērču aizbaidīšanas līdzeklis ar ultraskaņu, ko var piestiprināt pie ratiem.

Dezinfekcijas līdzeklis. Vēlams turēt pa rokai dezinfekcijas līdzekli, kas satur aptuveni 70 % spirta.

Vari veikt ērcei analīzes!

„Jau noņemtu ērci, kura bijusi piesūkusies pacientam, tagad var nodot pārbaudei uz diviem slimību izraisītājiem –  ērču encefalīta vīrusu un borēliju – vienlaicīgi, Izmeklējot ērci uz borēliju, diagnostika tiek vērsta vienlaicīgi uz trim biežākajām Laimas slimības ierosinātājām – B.afzelii, B. garnii, B. burgdoferi sensu stricto,” stāsta „Centrālās laboratorijas” galvenā speciāliste, laboratorijas ārste Jana Osīte. „Ja iedzīvotāji vēlas veikt šīs analīzes, svarīgi ir ērci pie mums un kādu no filiālēm nogādāt pēc iespējas ātrāk. Izmeklējums var palīdzēt straujāk koncentrēties atbilstošai rīcībai, ja ērce bijusi inficēta, kā arī izvairīties no nevajadzīgā satraukuma, pārliecinoties, ka piesūkusies ērce nav bijusi bīstamo slimību nēsātāja. Pēc sēņošanas vai kādas citas aktivitātes un ķermeņa atrastu un noņemtu ērci tagad vienlaicīgi var pārbaudīt uz diviem slimību izraisītājiem – ērču encefalīta vīrusu un borēliju. Mēs laboratorijā ērces gan nenoņemam, tas pēc iespējas ātri neskartā veidā ir jāizdara mājas apstākļos vai jālūdz palīdzība medicīna iestādē.” Ērci pārbaudei ieteicams nogādāt 72 stundu laikā. Ērce uz samitrinātas salvetes vai vates gabaliņa ir jāievieto nelielā, tīrā traukā ar aizbāzni vai skrūvējamu vāku (var lietot arī cieši aizveramu nelielu maisiņu). Ja ērce glabāta ilgāk par 72 stundām, testējot pieaug risks, ka rezultāti var būt viltus negatīvi. Ērce līdz nogādāšanai laboratorijā jāglabā ledusskapī +2 –  (+8)0C temperatūrā.

Atceries! Vislielāko drošību pret šo dzīvībai un veselībai bīstamo ērču encefalītu sniedz vakcīna.

Izmantots avots:

Mayo Clinic raksts: Rūpējoties par ērces kodumu, 2020.

foto: pexels.com