Gatavojamies skolai: Cik skolēni ir tava bērna klasē?

Gatavojamies skolai: Cik skolēni ir tava bērna klasē?

19. Jun 2019, 12:40 SkolēnaMamma SkolēnaMamma

Dēls ir gandrīz pirmklasnieks. Esam saņēmuši priecīgo ziņu, ka viņš ir uzņemts skolā, esmu bijusi uz pirmo sapulci, iepazinusies ar klases audzinātāju un guvusi pirmo priekšstatu, kādi ir pārējo bērnu vecāki.

Pēdējie četri gadi aizvadīti vienā bērnudārza grupiņā, pie visa pierasts, bet nu šķiet, ka viss apmetīs strauju kūleni, jo sāksies lielā dzīve. Viss tagad notiks pa īstam.

Pirmais, kas mani satrauc, un to esmu izjutusi gan uz sava dēla piemēra, gan arī runājot ar citiem vecākiem, kuru bērni šogad uzsāks skolas gaitas. Tās ir pārpildītās klases! Daudz tiek runāts par to, ka skolēnu skaits samazinās, tāpēc tiek optimizēts skolu tīkls, skolas apvienotas un slēgtas, bet ko tas nozīmē skolēniem? Vismaz Rīgā klases ir pārpildītas un aiz strīpas neuzņemti paliek pat tie bērni, kuri jau sen deklarēti skolai pieguļošajā mikrorajonā vai skolā pat mācās kāds no vecākajiem brāļiem un māsām. Sanāk, ka šie bērni pēdējā brīdī saņem pigu un nu viņiem ir jāmeklē cita skola, lai gan ir iesnieguši dokumentus un paļāvušies, ka tiks mācīties skolā, kas atrodas tepat pie mājām. Nekā, draudziņi!

Dēla klasē būs vairāk nekā 30 skolēni, un tik piepildītas ir pilnīgi visas klases. Kā pirmajā uzrunā teica skolas direktore - ja plānojat, ka varētu nomainīt dzīvesvietu, tad sakat to uzreiz, lai vietu skolā atbrīvotu citiem bērniem.

Ko nozīmē pārblīvētās klases? Jau tajā stundā vien, ko pavadījām klasē sapulcē, biju gandrīz uz ģībšanas robežas, jo gaisa vienkārši nav, bet šādā saspiestībā bērniem būs jāpavada visu dienu. Otrkārt, visiem bērniem pat nav solu, tie tiks iespiesti jau starp esošajiem, tāpat arī visiem bērniem nepietiks vietas skapjos, kuros glabāt savas lietas, jo klases vienkārši nav iekārtotas tik lielam bērnu skaitam.

OK, varam pārcelties uz laukiem, kur klasē būs padsmit bērni, individuāla pieeja, bet kāds gan ir izglītības sistēmas mērķis? Domāju, būtu saprātīgi, ja atbildīgās personas sekotu līdzi statistikai, atbilstoši nodrošinātu klašu komplektu skaitu skolās, lai bērni varētu normāli mācīties nevis būt viens no 30+, ar kuru skolotājai varbūt pat nebūs laika sasveicināties. Starp citu, ne jau tikai laukos tiek slēgtas un apvienotas skolas, tas pats arī notiek Rīgā. 

Pēc šoka, kad uzzināju par bērnu skaitu klasē, izgāju no skolas un jutos kā no laivas izmesta, bet izvēles jau nav (protams, ja nevēlas atteikties no visas līdzšinējās dzīves un pārcelties dzīvot uz laukiem), jāsadzīvo, kā ir.

Priecāšos uzzināt, kāds ir skolēnu skaits tava bērna klasē?

lauvinja lauvinja 20. Jun 2019, 12:02

Es gan teiktu, ka Rīgā ir gana daudz iespēju izvēlēties bērnam skolu gana tuvu mājām arī ar nepārpildītām klasēm.

Diemžēl arī mana mazākā bērna skolā, skolas vadība neprot/negrib noturēt spiedienu no RD izglītības departamenta un palikt pie max 30 bērnu skaita klasē. Bez tam šobrīd sākumskolā ir tik daudz paralēlklašu, ka man nav ne mazākās idejas par to, kā pēc tam pamatskolā tās satilpinās. Laikam jāsaka, ka par laimi, mans bērns jau ir pamatskolā.

Papildus klašu ietilpības problēmai, šajās lielajās skolās parasti ir arī atbalsta personāla nepietiekamība, jo esošajiem nav iespēja kvalitatīvi tikt galā ar pienākumiem.

Es nesaprotu, kāpēc RD vispār pieļauj, ka klases tiek pārpildītas, ja netālu esošās skolas ir pustukšas.