Diena: Mācību dēļ jau pirmajās klasēs izjūt stresu

Diena: Mācību dēļ jau pirmajās klasēs izjūt stresu

07. Dec 2012, 09:48 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērni jau skolu pirmajās klasītēs cieš no pārāk liela stresa, brīdinājis Vācijas Bērnu tiesību aizsardzības centrs (DKSB) jaunākajā pētījumā, kurā apkopota informācija par skolēniem vecumā no septiņiem līdz deviņiem gadiem. Nebeidzamie mājasdarbu kalni, biežie kontroldarbi un vecāku izdarītais spiediens, pieprasot panākumus un labas sekmes mācībās, novedis bērnus pie paaugstināta stresa līmeņa jau pirmajās klasēs, vēstīja The Local.

Katrs ceturtais bērns bieži vai ļoti bieži izjūt stresu, secināts pētījumā, kurā, sadarbojoties ar sociālo pētījumu institūtu PROSOZ, aptaujāti gandrīz 4,7 tūkstoši otrās un trešās klases skolēnu 11 Vācijas federālajās zemēs. Tieši skola saukta par lielāko stresa avotu, un katrs trešais bērns mācību iestādē izjūtot pastiprinātu spiedienu, kas uzdzen stresu, bet katrs sestais par spriedzes avotu sauc situāciju ģimenē.

«Mēs esam īpaši pārsteigti par to, ka skola izraisa stresu skolēniem jau tik agrā vecumā un tik lielai daļai bērnu,» sacīja viena no pētījuma autorēm Anja Beisenkampa.

Pētījuma autori uzsvēruši, ka liela daļa bērnu jeb 40%, pārnākot mājās pēc skolas, relaksācijai izvēlas spēlēt datorspēles, taču 13% bērnu uzkrātais satraukums neliek mieru, jo nav skaidrs, kā atbrīvoties no spriedzes. Tomēr, kā liecina Vācijā veiktais pētījums, vairāk nekā puse skolēnu vecumā no septiņiem līdz deviņiem gadiem tomēr par vislabāko veidu, kā atpūsties, uzskata iziešanu ārā, lai rotaļātos, taču tikpat lielā cieņā ir arī grāmatu lasīšana vai zīmēšana.

Signe Apsīte 
Diena